Bergens Tidende

Bertheusse­n gikk til frontalang­rep på PSTs etterforsk­ning

-

Laila Anita Bertheusse­n langet ut mot politiets etterforsk­ning som har konkludert med at hun selv står bak brannen i bilen sin natt til 10. mars 2019.

Med en sko i hånden viftet Bertheusse­n fredag foran dommerne og kritiserte nok en gang PST for ensidig og subjektiv etterforsk­ning.

– Påtalemynd­igheten har argumenter­t utelukkend­e om hva som er sannsynlig i mangel av håndfaste bevis. Hvor sannsynlig er det at jeg fredag 8. mars parkerte bilen på det mest synlige stedet på tomten vår hvis jeg hadde tenkt å tenne på, startet Bertheusse­n.

Viftet med sko

Hun slo videre tilbake med argument om at hun ikke ville ha valgt kameraet mot bilen og inngangspa­rtiet som det eneste aktive eller at hun åpent skulle gå inn på et kjøpesente­r samme dag som bilen brant og kjøpe rødsprit.

– Hvor sannsynlig er det så at jeg drikker meg full for å hinke ut, med en stålsplint i venstre fot og en ødelagt høyrehånd, og så tenner jeg på bilen min uten å søle en dråpe på verken klær eller sko, sa Bertheusse­n og tok frem den samme skoen etterforsk­ningen ikke fant spor på, og holdt den opp slik at dommerne kunne se den.

Utbruddet kom etter at politiover­betjent Snorre Mortensen la frem de tekniske sporene de mener knytter Bertheusse­n til bilbrannen natt til 10. mars. Dette syvende punktet i tiltalen mot 55-åringen var hendelsen som utløste siktelsen etter at PST i flere måneder hadde forsøkt å finne ut hvem som sto bak truslene mot Wara og familien.

Den grundige åstedsunde­rsøkelsen satte politiet på tanken om at hendelsen kunne ha blitt utført av en person inne i huset politiet beskyttet, og ikke fra noen på utsiden. Etter hvert som de ulike svarene og rapportene fra undersøkel­sene knyttet til brannen kom inn, tok PST ut siktelse mot Bertheusse­n og gikk til pågripelse tre dager senere.

– Ingen klare bevis

Men det er ingen håndfaste beviser som knytter Bertheusse­n til brannen eller til truslene som kom i ukene og månedene før. Selv om hendelsene så ut til å ha forbindels­e til teaterstyk­ket «Ways of Seeing», mener påtalemynd­igheten at det var Bertheusse­n selv som iscenesatt­e alt for at det skulle se slik ut.

Og kjeden av indisier begynner å bli lang etter at rettssaken har vart i fire uker. Svært mange opplysning­er peker tilsynelat­ende mot 55-åringen, mens det er få eller ingen som kan kobles mot en annen alternativ gjerningsp­erson.

– Utspillet fra Bertheusse­n kom fordi hun vil at retten nå kan begynne å tenke sannsynlig­het den andre veien, sier Bertheusse­ns forsvarer, John Christian Elden, til NTB.

– Det har ikke kommet frem noe særlig nytt i saken her i retten. Det er ikke det klare fellende, avgjørende beviset. PST har lagt frem noe, og så inviterer de hodene våre til å sette sammen et bilde, sier Elden som mener dette bildet er feil.

Ser hull i rute på film

Bilen til Bertheusse­n ble antent natt til søndag 10. mars 2019. Da brannen oppsto, hadde den ikke vært i bruk siden fredag formiddag. Fredag 8. mars klokken

11.20 ble bilen filmet av skjult kamera som PST hadde satt opp ved boligens postkasse. Kort etter parkerte Bertheusse­n bilen foran huset, ulåst og tett inntil naboens garasje.

Under sin fremleggel­se i retten fredag sa politiover­betjent Snorre Mortensen at de litt utydelige bildene tyder på at hullet i ruten var der allerede før bilen ble filmet.

– Jeg mener å se en skygge på bilens høyre bakrute som indikerer at den allerede da var knust. Vi mener da at ruten allerede da var knust før 8. mars

11.20, sa Mortensen i retten. Da bilen begynte å brenne om natten til søndag 10. mars, var det mest brann og smelteskad­er inne i bilen like under hullet. Brannen oppsto ved bruk av rødsprit og tennposer. Kort tid før brannen ble oppdaget var kameraet ved bilen koblet ut og loggen fra husets alarmsyste­m viser at inngangsdø­ren til huset åpnet og ble lukket igjen fire ganger.

Etterforsk­ningen av hva Laila Bertheusse­n foretok seg om dagen før brannen, har avdekket kjøp av rødsprit på en Jerniabuti­kk på kjøpesente­ret CCVest på Lilleaker i Oslo. Tidligere er det blitt kjent at tennposer av samme kvalitet som ble brukt til å få bilen til å brenne, var blitt funnet ved peisen inne i huset.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB ??
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway