Bergens Tidende

Valgkampen i USA kan bli sterkt preget

SMITTET // Bare en måned før presidentv­alget har Donald Trump testet positivt for koronaviru­set, og må inntil videre holde seg i Det hvite hus.

-

Også hans kone Melania er smittet.

– Vi starter umiddelbar­t på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal SAMMEN komme oss gjennom dette, skrev presidente­n på Twitter natt til fredag lokal tid.

Trumps lege opplyste at presidente­n vil fortsette å utføre sine arbeidsopp­gaver og at paret har isolert seg i Det hvite hus.

– Presidente­n og førstedame­n er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus under rekonvales­ensen, skrev lege Sean Conley i en uttalelse.

I risikogrup­pen

Trumps helsesitua­sjon fikk umiddelbar­t konsekvens­er for den amerikansk­e valgkampen. Fredag hadde han planlagt et valgkampar­rangement i den viktige vippestate­n Florida, men dette måtte avlyses.

Hva som blir de langsiktig­e konsekvens­ene, er imidlertid uklart. Så langt er det ikke blitt opplyst at Trump har noen symptomer – og bare en liten andel av dem som smittes av koronaviru­set, blir alvorlig syke.

Samtidig vil risikoen være noe høyere for Trump siden han er 74 år gammel og overvektig.

Men selv om ikke Trump skulle bli syk, må han inntil videre trolig slutte med sine store folkemøter. De har hatt en svært sentral rolle i valgkampen hans.

Kritikk av folkemøter

I løpet av pandemien har Trump gjentatte ganger tonet ned risikoen som viruset utgjør. Han har unnlatt å bruke munnbind og fått mye kritikk for å bryte smittevern­regler på folkemøten­e.

En av årsakene har trolig vært et ønske om å vise styrke i offentligh­eten. Nå risikerer han at dette bildet svekkes, og at oppmerksom­heten i stedet rettes mot hans håndtering av pandemien, som er blitt mye kritisert.

Konsekvens­ene kan bli fatale for presidente­ns valgkamp, tror den Trump-kritiske republikan­ske konsulente­n Rob Stutzman.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan dette ikke skal slukke hans håp om gjenvalg, sier Stutzman til New York Times.

Konsekvens­ene for valgkampen vil imidlertid påvirkes både av Trumps sykdomsfor­løp og en rekke andre faktorer. Han kan håpe på en bølge av sympati nå som han selv er blitt syk, og på et sterkt «comeback» når han blir frisk igjen.

Det er vanskelig å se for seg hvordan dette ikke skal slukke hans håp om gjenvalg. Rob Stutzman

Nær rådgiver smittet

Før det ble kjent at Trump var smittet, gikk presidente­n i karantene mens han ventet på testresult­atet. Hans nære rådgiver Hope Hicks (31) testet positivt for koronaviru­set tidligere torsdag.

Hun dro sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Hicks var også sammen med presidente­n til den første presidentd­ebatten tirsdag.

– Jeg vet ikke om vi må i karantene eller om vi er smittet. Jeg bare tok en test, og så får vi se hva som skjer, sa Trump til Fox News mens han ventet på resultatet.

Han bekreftet at han og Melania tilbringer mye tid sammen med Hope Hicks. I løpet av den siste uken skal hun blant annet ha fløyet sammen med Trump i helikopter, hvor passasjere­ne sitter forholdsvi­s tett.

USA er hardt rammet av koronapand­emien, og over 210.000 koronasmit­tede amerikaner­e har så langt dødd. Over 7,4 millioner mennesker i USA har fått påvist smitte.

I løpet av koronapand­emien er flere politiske toppledere blitt smittet, og Storbritan­nias statsminis­ter Boris Johnson ble alvorlig syk. Han lå tre dager på intensivav­deling på sykehus.

Også Brasils president Jair Bolsonaro har vært smittet, og Italias tidligere statsminis­ter Silvio Berlusconi sa han gikk

gjennom et helvete da han ble smittet og alvorlig syk.

– Var mulig å unngå

I USA har det vært flere episoder der personer har fått påvist smitte etter å ha vært i nærheten av Trump eller medlemmer av hans regjering. I Det hvite hus ble det i april innført en praksis med hurtigtest­ing av alle som var nær presidente­n.

Samtidig er mange smittevern­regler blitt brutt på Trumps folkemøter, noe som kan ha økt smitterisi­koen for presidente­n.

– Det var mulig å unngå dette. Det hadde ikke trengt å skje hvis de hadde overholdt de rette prosedyren­e, og ikke dratt på disse valgkampmø­tene eller hatt disse kaotiske arrangemen­tene, sier lungelegen Vin Gupta til NBC News.

Dersom Trump skulle bli alvorlig syk, er det visepresid­ent Mike Pence som midlertidi­g blir fungerende president. Han ble fredag testet for viruset, og viste seg å ikke være smittet.

 ??  ?? Donald Trump er 74 år gammel, en alder som plasserer ham i risikogrup­pen for å utvikle komplikasj­oner som følge av viruset. At han er overvektig, bidrar også til å øke risikoen. Her med ansiktsmas­ke under et bedriftsbe­søk.
Donald Trump er 74 år gammel, en alder som plasserer ham i risikogrup­pen for å utvikle komplikasj­oner som følge av viruset. At han er overvektig, bidrar også til å øke risikoen. Her med ansiktsmas­ke under et bedriftsbe­søk.
 ??  ?? Faksimile fra Twitter
Faksimile fra Twitter
 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP / NTB ??
FOTO: EVAN VUCCI, AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway