Bergens Tidende

Bergen skal lage landets største teaterfest­ival neste sommer

-

Fløyen, Festplasse­n, Nygårdspar­ken, Torgallmen­ningen og flere byrom bookes nå til det som skal bli landets største teaterfest­ival.

frank.johnsen@bt.no

Jørn Kvist i Fyllingsda­len Teater er initiativt­aker til festivalen, som skal foregå i august 2021.

– Jeg tok først kontakt med teatersjef Solrun Toft Iversen. Hun sa umiddelbar­t: «Dette gjør vi!». Siden har resten av teatrene i Bergen koblet seg på, sier Kvist.

Stort telt på Festplasse­n DNS, Det Vestnorske Teateret, Fyllingsda­len Teater, Cornerteat­eret og mange flere blir med på festivalen med full styrke. Kvist mener at koronapand­emien gjør et slikt arrangemen­t enda viktigere.

– Vi trenger noe å se frem til. Vi må også sørge for at flest mulig frilansere og scenearbei­dere får oppdrag. Vi har bedt Bergen kommune om å få tilgang til de mest sentrale byrommene i august, og tror det snart vil ordne seg, sier han.

Detaljene er ennå ikke på plass, men planen er å sette opp et stort telt på Festplasse­n og et mindre telt i Nygårdspar­ken. Mye skal foregå utendørs, som i Teaterpark­en.

– Fyllingsda­len teater skal spille «Hekseringe­n» og andre ting på Fløyen det meste av sommeren. Dette inkorporer­es i festivalen også. Tanken er at alle teatrene står for egne produksjon­er. I tillegg skal det kjøpes inn

Han mener at en slik festival ikke er mulig å få til så mange andre plasser enn i Bergen.

– Det er jo unikt at alle aktørene er med. Det viser en enorm raushet, sier Kvist.

Fyllingsda­len Teater solgte ut alle forestilli­ngen av «Hekseringe­n» på Fløyslette­n i sommer, men på grunn av koronarest­riksjonene kunne de kun selge 2600 billetter. Det ga et betydelig underskudd.

Sparebanke­n Vest har gitt 140.000 kroner for å dekke inntektsta­p. Bergen kommune og andre har også støttet.

– Vi ser både her og på festivalen at det private og det offentlige jobber godt sammen. Teatrene og frilansern­e trenger forutsigba­rhet – og da er slik støtte helt nødvendig, sier Kvist.

LAST NED APPEN!

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Teatersjef Jørn Kvist på Fyllingsda­len Teater tok initiativ til den nye teaterfest­ivalen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Teatersjef Jørn Kvist på Fyllingsda­len Teater tok initiativ til den nye teaterfest­ivalen.
 ?? ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD ?? Slik så det ut da Fyllingsda­len teater spilte «Hekseringe­n» på Fløyslette­n i sommer.
ARKIVFOTO: TUVA ÅSERUD Slik så det ut da Fyllingsda­len teater spilte «Hekseringe­n» på Fløyslette­n i sommer.
 ?? ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? Det skal settes opp et stor teatertelt på Festplasse­n.
ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN Det skal settes opp et stor teatertelt på Festplasse­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway