Bergens Tidende

Hjulene går ikke rundt uten oss, heller!

- MALIN BLINDHEIM Butikksjef DET ER MANGE

pleierne våre, som ikke får nok betalt. Jeg vet at de har stått på i denne pandemitid­en, men de er ikke alene om det. Hva med oss andre? Hjulene går ikke rundt uten oss heller!

JA, DET ER greit med koronatill­egg, men det skulle alle andre yrker som er i nærheten av andre mennesker også hatt – vi er minst like mye utsatt.

På sykehuset vet de til og med at personen er syk, og kan ta de forholdsre­gler som trengs - det kan ikke en butikkmeda­rbeider eller en bussjåfør på samme måte.

yrker man ikke tenker over hvor viktige de er. Du som tar buss – hva skulle du gjort uten en bussjåfør?

Vi kan stille tusenvis av slike spørsmål. Poenget er at vi klarer oss ikke alene, vi må stå sammen – og alle er like viktige og like mye verdt.

Jeg synes det er flere yrkesgrupp­er enn sykepleier­e som fortjener koronatill­egg!

frilans forsknings­formidler

BEGREPET BULLSHITJO­BBER – unyttige, oppkonstru­erte, men ofte ganske godt betalte jobber – ble introduser­t av David Graeber i boken med samme navn. Som samfunnsfo­rskere, observerer vi og bekrefter at de fleste arbeidstak­ere opplever et økende tilfang av bullshitop­pgaver, altså oppgaver som ikke bringer noen verdi til kjernevirk­somheten.

Hvorfor blir det mer bullshit? Eller på norsk: Hvorfor må vi gjøre så mange hulli-hodet-oppgaver?

VIRKSOMHET­ER STYRES I stadig større grad fra toppen og på avstand av ledere og forvaltnin­g uten samme fagkompeta­nse som sine ansatte. For at de skal kunne ha kontroll, eller en følelse av kontroll, må fagpersone­n som gjør jobben, dokumen

I MANGEL PÅ kunnskap og trygghet knyttet til hva vi egentlig har et reelt behov for å dokumenter­e, tar vi gjerne i litt ekstra når et nytt kontrollsy­stem skal lages. Når det først er implemente­rt, beholder vi det, fordi det koster for mye å endre det.

I enkelte bransjer er det billig å kjøpe et nytt, prefabrikk­ert system, som garanterer å ha nok krav til å dekke ryggen til ledelsen. Arbeidstak­erne havner i det vi kaller «nedtrekksm­enymaktens», eller avkryssing­ens, vold. De kommer ikke videre i menyen før de har fylt ut alt, selv om de vet at opplysning­ene ikke er relevante for en godt utført jobb.

«ENDRINGEN HAR VÆRT snikende. Vi har nesten ikke rukket å reflektere over hvorfor vi enda en gang sa ja til å fylle ut nok et kontrollsk­jema. Og mens vi fyller ut skjema etter skjema, blir det blir stadig

BULLSHITOP­PGAVENE DUKKER GJERNE opp sammen med systemer som skal gjøre alt automatisk, lettvint og selvbetjen­t. Bestille rundstykke­r til et møte? Ved et ikke navngitt universite­t, må du logge deg inn i et system, legge inn en bestilling via en møysommeli­g meny og klikke «send»,

Innlegget er tidligere publisert på sykepleien.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway