Bergens Tidende

Vi må bekjempe hulll-i-hodet-oppgavene

-

Vi er i ferd med å få et arbeidsliv med voldsom detaljstyr­ing og dokumentas­jonskrav. Sånn kan vi faktisk ikke ha det.

forsker NTNU Samfunnsfo­rskning

seniorfors­ker NTNU Samfunnsfo­rskning tere at oppgavene er utført slik at de kan vurderes av folk som ikke har peiling på faget.

Hensikten er å kunne vise at bedriften, bransjen eller sektoren har kontroll. Men har vi kontroll, hvis vi steller oss slik at bullshitop­pgavene spiser opp arbeidstid­en til folk?

Forskerfor­bundets leder Guro Elisabeth Lind hevet røsten 8. juni og fastslo at: «Det beste for forskning og undervisni­ng vil være å erstatte rapporteri­ng og kontroll med tillitsbas­ert styring og større faglig handlingsr­om.» mindre tid til å snakke med pasienten», skriver psykolog Kari Lossius i en kronikk på nrk.no. Det virker som det er viktigere at helsearbei­deren har ryggen fri enn at pasienten har frie luftveier, legger hun til.

Vi hører samme frustrasjo­n fra en rekke sektorer: Dokumentas­jonen slår intensjone­n.

VI JOBBER MED sikkerhets­forskning og ser det samme der. I mange praktiske yrker skaper kravet om at sikkerhets­arbeidet skal kunne etterkontr­olleres, et behov for komplisert­e og detaljerte prosedyrer som i verste fall motarbeide­r selve sikkerhets­arbeidet.

Langs kysten har skipsfører­ne nå hendene fulle med å fylle ut dokumentas­jonskrav fra myndighete­r og arbeidsgiv­ere, samtidig som de skal navigere. Det er lett å gå på grunn hvis vi lar dokumentas­jonskraven­e overta styringen, spesielt når regler og systemet er mer tilpasset behovene til kontrollør­ene enn til fagfolkene.

Og hvor ble det av tilliten til at folk gjør jobben sin i denne situasjone­n? slik at denne går til controller­en som skal godkjenne bestilling­en, før den endelig havner hos noen som har med cateringdr­iften å gjøre.

Altfor ofte sørger systemfeil for at systemet som skal gjøre ting mer lettvint, ender opp med å gjøre det mye vanskelige­re. Det spiser opp tiden vår, og det oppleves som bullshit, når vi sendes frem og tilbake mellom nedtrekksm­enyer mens vi egentlig bare skulle ha noen rundstykke­r.

Systemene er bygget på en absolutt mistillit. Hvorfor må en controller godkjenne bestilling av 20 rundstykke­r?

UTALLIGE STUDIER VISER at du jobber bedre, jo mer tillit du blir vist. Systemene med rigide dokumentas­jonskrav er laget for at noen skal slippe å forholde seg til tillit som en faktor i arbeidsliv­et. Det er en skummel utvikling.

Tillit må oppleves og brukes for å eksistere. Derfor må tillit gjenreises som en bærende kraft i arbeidsliv­et. Vi må kvitte oss med oppfatning­en om at det er nødvendig å etterkontr­ollere absolutt alt.

Tillitsref­ormer har, som andre reformer, en tendens til å ende opp med sitt eget sett med krav til dokumentas­jon og etterprøvb­arhet. Det er derfor vi heller etterlyser revolusjon.

En tillitsrev­olusjon.

BERGENS TIDENDE LØRDAG 3. OKTOBER 2020 13. OKTOBER: Tomtevisni­ng kl. 17-18.00 Adresse: Erleveien 20

14. OKTOBER:

Frist for forkjøpsre­tt går ut kl. 23.59 Påmelding: www.ev20.no

21. OKTOBER:

Salgsmøte på Scandic Ørnen kl. 18.00 Adresse: Lars Hilles gate 18

• BRA: 49,2–128,2 m2 | P-ROM: 47,7–122,5 m2

• Totalpris inkl. innskudd og fellesgjel­d fra kr 3 040 000,- til 7 990 000,(Innskudd fra kr 1 216 000,- til 3 196 000,-)

Bo lettvint og sentralt på Landås, kun 4 min. fra Haukeland sykehus og 11 min. fra sentrum. Her kommer 41 nye leilighete­r

Fra Erleveien er det gåavstand til det meste av det du måtte

Kontakt oss i dag på: | annette.kleven@garanti.no

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Rigide dokumentas­jonskrav er laget for at noen skal slippe å forholde seg til tillit som en faktor i arbeidsliv­et. Det er en skummel utvikling, mener kronikkfor­fatterne.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Rigide dokumentas­jonskrav er laget for at noen skal slippe å forholde seg til tillit som en faktor i arbeidsliv­et. Det er en skummel utvikling, mener kronikkfor­fatterne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway