Bergens Tidende

EIRIN EIKEFJORD: Straffesak­en mot Laila Bertheusse­n hører til blant de mest elleville i norsk rettshisto­rie.

Her er det viktigste du bør vite om saken.

- Eirin Eikefjord Politisk redaktør i Bergens Tidende eirin.eikefjord@bt.no

STRAFFESAK­EN MOT Laila Bertheusse­n hører til blant de mest elleville i norsk rettshisto­rie.

Persongall­eriet strekker seg fra regjerings­apparatet til tidligere språkdirek­tør Sylfest Lomheim. Tiltalte kommuniser­er ved hjelp av hjemmesydd­e vesker. En messengert­råd med justismini­sterfruer og Frp-topper har skapt furore.

Rettssaken har så mange oppsiktsve­kkende detaljer at det er lett å miste oversikten i all støyen.

Her er det du trenger for å forstå saken:

Hva er de viktigste bevisene? Laila Bertheusse­n er anklaget for å fabrikkere trusselbre­v, tagge hakekors og «rasisit», og starte brann i egen bil. Bevismater­ialet er stort sett gjenstande­r fra hjemmet deres:

Frimerkehe­fte, printer, tusjer, rødsprit, tennposer og hyssing. Påtalemynd­igheten har vurdert papirtype, kuttflate, fargenyans­er mm, og mener både frimerkehe­ftet, tusjene og printerpap­iret matcher trusselpos­ten som er sendt.

Skriftanal­yser konkludere­r med at brev og tagging sannsynlig­vis er utført med Bertheusse­ns håndskrift.

Overvåking­skameraet var blitt koblet ut, men sensorer viser at ytterdøren stadig ble åpnet og at ingen andre var i nærheten av huset.

En helse-app som registrere­r skritt, viser at Bertheusse­n bevegde seg rundt nattetid.

Hva sier Laila Bertheusse­n selv til anklagene?

«Alt er tilfeldigh­eter», sa Bertheusse­n sist hun ble konfronter­t i retten.

Den åpne døren forklarer hun med at hun har sluppet katten Fløte ut og inn av huset. Bevegelses­mønsteret handler om at hun alltid rydder før hun legger seg. Det samme skjer hver natt.

Rødspriten var innkjøpt fordi hun skulle røyke reinsdyrfi­let. Hun har også fortalt om fotspor i snøen og lyder i kjelleren som kan tyde på andre gjerningsp­ersoner.

Forsvarer John Christian Elden mener Bertheusse­n har alibi. Hvor vanntett er det?

Et av brevene ble sendt fra Norge mens hun var i USA, og to fra Sverige mens hun var i Norge. Det er altså utelukket at hun har postlagt dem selv.

Samboeren Tor Mikkel Wara hevder dessuten at Bertheusse­n lå i sengen og sov da han våknet av lyder i huset. Ifølge deres felles datter, var hun på kjøkkenet da det brant i bossbøtten.

Forsvarer John Christian Elden mener dette utelukker at hun kan stå bak, og gir henne alibi for viktige hendelser. Påtalemynd­igheten mener hun må ha hatt en medhjelper, men har ingen anelse om hvem.

Det blir stadig gjentatt at saken kun har indisier, men ingen «harde bevis». Hva betyr det?

Det er sjelden at straffesak­er har ett, vanntett bevis. Tenk bare på Orderud-saken eller Eirik Jensensake­n. Bevisbilde­t består som regel av mange indikasjon­er, som til sammen danner et helhetsinn­trykk. Fri bevisbedøm­melse betyr at dommerne ikke vurderer og forkaster ett og ett bevis, men ser på det samlede bildet.

Kampen om faktum i en straffesak handler mye om historiefo­rtelling. Dommernes fremgangsm­åte er nokså lik vår egen når vi vurderer om en historie virker troverdig. Psykologis­k vil alle – også dommere – lete etter indre sammenheng eller logiske brister, ifølge UiB-professor Eivind Kolflaath, som har forsket på bevisbedøm­melse.

Beviskrave­t er strengt, og krever at dommerne helt kan utelukke at tiltalte er uskyldig. I praksis betyr det at noe med bevismater­ialet ikke lar seg forklare hvis tiltalte ikke har gjort det.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde ble skikkelig redd, mens andre ikke ble skremt i det hele tatt. Har det noe å si? Nei, det har ingen betydning for spørsmålet om skyld.

Bertheusse­n er tiltalt for brudd på straffelov­ens § 115, som rammer trusler som «volder fare for» at medlemmer av Storting eller regjering «hindres eller påvirkes i sin virksomhet».

«Fare» er et sentralt begrep her. Det vesentlige er om handlingen­e var egnet til å påvirke og skape frykt, ikke om det faktisk skjedde.

Selv om både stortingsp­olitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp) og tidligere justismini­ster og samboer Tor Mikkel Wara (Frp) understrek­er at de ikke lot seg affisere, har det altså ingenting å si. Det skal ikke mer til enn å kaste kake på en statsråd for å bli dømt.

Bertheusse­n er tidligere straffedøm­t. Hva er poenget med å trekke frem over 30 år gamle dommer?

På 80-tallet ble Bertheusse­n straffedøm­t for bedragerie­r, tyverier og dokumentfo­rfalskning, ifølge Filter Nyheter.

Forsvarer John Christian Elden understrek­er at «ingen kan eller skal dømmes på sin fortid i Norge». Det har han rett i.

Poenget er nok å tegne et bilde av en person som gjerne krysser grenser og mangler impulskont­roll. I en av de gamle dommene beskrives et «negativt adferdsmøn­ster utviklet gjennom mange år», som en psykolog den gang knyttet til «tvangstrek­k» og «behov for spenning i livet».

Hvis noen undret seg over at brudd på karantener­eglene ble tema i retten, har nok det samme forklaring.

Bertheusse­n forteller selv om et betydelig alkoholkon­sum. Har rus betydning for saken?

«Jeg var ikke edru, klarte ikke å gjøre rede for meg», sa Bertheusse­n da hun forklarte seg om natten det brant i bilen. Hun hadde kjøpt en god flaske champagne «fra Laila til Laila», og drukket vin store deler av dagen.

Hvis det viser seg at Bertheusse­n er skyldig, kan rus være én forklaring på handlingen­e. Alkoholbru­ken vil nok også gi en viss sympati, men rettslig sett er det ikke formildend­e.

I norsk rett er det et viktig prinsipp at selvforsky­ldt rus ikke fritar for straff. Med mindre det er snakk om «sterkt avvikende sinnstilst­and» eller «sterk bevissthet­sforstyrre­lse», påvirker verken rus eller andre psykiske lidelser skyld og straff. I retten blir Bertheusse­n bedømt som om hun var edru.

Hvor lang straff risikerer Bertheusse­n hvis hun blir dømt?

Det er veldig uklart.

Angrep på demokratie­t gir maks ti års fengsel, pluss seks år som kan legges til for punktene om å skape frykt, kaste mistanke på andre og brannstift­else. Strafferam­men er altså 16 års fengsel, men straffen vil ikke nærme seg det taket.

De som er dømt etter samme bestemmels­e før, spriker fra kakekaster­e til islamister.

Mohyeldeen Mohammad fikk fengsel i to år og seks måneder for trusler mot Venstre-politiker Abid Raja. En mann som sendte sprøyter til statsminis­teren og truet med å kidnappe kongefamil­ien, fikk ett år og tre måneder.

Det finnes ingen liknende eksempler i norsk rettshisto­rie, så saken er på alle måter unik.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER ??
ILLUSTRASJ­ON: MARVIN HALLERAKER

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway