Bergens Tidende

Trump rangert som største kilde til feilinform­asjon

-

Cornell University har undersøkt 38 millioner nyhetsarti­kler for feilinform­asjon om korona. Mange av feilene kan spores til én kilde.

Og den kilden er ingen ringere enn president Donald Trump.

Det er forskere fra Cornell Alliance for Science som står bak studien, som er delfinansi­ert av Bill and Melinda Gates Foundation. Studien tar for seg 38 millioner engelskspr­åklige nyhetsarti­kler publisert fra 1. januar til 26. mai i år.

I materialet er det identifise­rt 522.472 nyhetsarti­kler som gjentar eller forsterker feilinform­asjon om koronaviru­set. Feilinform­asjonen kan være alt fra konspirasj­onsteorier til angrep på den amerikansk­e smittevern­eksperten Anthony Fauci.

Men den uten sammenlikn­ing mest populære feilen, er det forskerne kaller «mirakelkur­er» mot viruset. I studien har forskerne identifise­rt 295.351 artikler som omtaler slike mirakelkur­er.

Studien viser samtidig at svært mye av feilinform­asjonen om viruset kan spores tilbake til uttalelser fra en liten håndfull personer. Antall artikler med feilinform­asjon har spesielt gjort store hopp når Trump har uttalt seg, for eksempel om bruk av desinfeksj­onsmidler og UV-stråler mot viruset, eller om bruk av det legemiddel­et hydroksykl­orokin.

«Vi konkludere­r derfor med at USAs president sannsynlig­vis var den største driveren av feilinform­asjon», skriver forskerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway