Bergens Tidende

Solbergs to sjokk i økonomien

-

Med lommene fulle av oljepenger har Erna Solberg styrt norsk økonomi gjennom stormfulle år. Norges Bank hjelper til med null rente.

sigurd.bjornestad@aftenposte­n.no

Onsdag leverer statsminis­ter Erna Solberg (H) sitt siste forslag til statsbudsj­ett før neste års stortingsv­alg. Som sin forgjenger Jens Stoltenber­g (Ap) har hun da styrt norsk økonomi i åtte år.

Gjennom oljeprisfa­ll og koronakris­e har hun smurt statsbudsj­ettet med oljepenger. Hun har hatt god hjelp av fleksible parter i arbeidsliv­et, store rentekutt fra Norges Bank og en sterkt svekket kronekurs som har velsignet næringsliv­et.

– I hovedsak har den økonomiske politikken vært vellykket. Økt bruk av oljepenger og en velfungere­nde økonomi hentet oss tilbake etter oljeprisfa­llet. Inntil koronapand­emien innebar et enda sterkere sjokk, sier økonomipro­fessor Steinar Holden ved Universite­tet i Oslo.

Stoltenber­g hadde finanskris­en 2008–2009 å stri med, men fikk også en oljedrevet økonomisk opptur etterpå. Etter Solbergs start høsten 2013, dro oljen motsatt vei. Så kom et virus som rammet arbeidspla­sser og økonomi uten historisk sidestykke.

Sjokk 1: Lavere oljepris Lavere oljepris og fallende oljeinvest­eringer var økonomisjo­kk nummer én for Solberg.

Frem til sommeren 2014 hadde oljeprisen stort sett ligget godt over 100 dollar pr. fat i fire år. Så sank den til under 40 dollar i februar 2016. Deretter har prisen stort sett ligget mellom 40 og 60 dollar pr. fat, regnet som gjennomsni­tt pr. måned.

Fallet i de løpende oljeinntek­tene fra sokkelen påvirket bare Oljefondet. Verre var det med fallet i investerin­gene. Fra 2013 til 2017 falt de med nesten en tredjedel. Ledigheten på Vestlandet steg kraftig, men mange fant seg også nye jobber.

Frem til og med i år ligger det an til at en fjerdedel av fallet er hentet inn igjen. Utsiktene fremover er så som så, både for priser og utbygginge­r.

Sjokk 2: Korona

12. mars i år stengte store deler av Norge på grunn av korona.

Fra februar til april sank produksjon­svolumet i FastlandsN­orge med over 11 prosent. Aldri før har økonomien fått et slikt sjokk. Frem til og med juli er noe over halvparten av fallet hentet inn.

I ferske prognoser spår Statistisk sentralbyr­å at produksjon­en på fastlandet blir 3,2 prosent lavere i år enn i fjor. Dette tilsvarer rundt 100 milliarder kroner mindre i verdiskapi­ng.

Men med unntak av bunnåret 2016 har den økonomiske veksten frem til i år vært på det jevne og stort sett på den historiske trenden.

Den registrert­e ledigheten eksplodert­e til historisk høye 15,1 prosent ved utgangen av april. Ved utgangen av februar var den 3,7 prosent. Dette er regnet som summen av helt og delvis ledige og personer på tiltak.

Ved utgangen av september så det mye bedre ut. Ledigheten hadde sunket til 7,0 prosent.

Historisk nullrente

Solberg har fått den tvilsomme gleden av å regjere med null i styringsre­nte fra Norges Bank. I mai ble den satt ned til null. Norge ble som andre land likevel.

Det betyr at sentralban­ken har brukt opp sitt viktigste våpen. Hvis de økonomiske utsiktene blir enda dårligere, er det ikke mer rente å kutte. Banken har gått langt i å utelukke negativ rente. Statsbudsj­ettet alene må da ta ansvaret med å møte eventuelle dårligere tider de neste årene.

Offentlige ansatte med mye gjeld har mest grunn til å glede seg. De får gleden av billige lån uten å betale prisen gjennom utrygge jobber. Men lav rente hjelper for alle.

Alle land låner penger for å møte økonomiske nedturer. Norge bruker fra sparegrise­n, det vil si Oljefondet.

Solbergs oljepengeb­ruk steg med rundt 90 milliarder kroner fra 2013 til i fjor, regnet i 2020-kroner.

Som andel av samlet produksjon (BNP) for Fastlands-Norge har pengebruke­n i de samme årene økt fra 5,5 prosent til 8 prosent. Målt på denne måten har hun økt oljepengeb­ruken atskillig mer enn Stoltenber­g gjorde i sine seks første statsbudsj­etter.

I år er alt annerledes. Den økonomiske koronakamp­en gir rekord i oljepengeb­ruk. Basert på tidligere og oppdaterte tall kan årets oljepengeb­ruk anslås til å ligge i området rundt 440 milliarder kroner. Det betyr at koronaen har kostet rundt 200 milliarder kroner i ekstra oljepenger i år.

Fallende lønnsvekst Lønnstille­ggene i Solbergs regjerings­tid har gått til bunns og opp igjen.

Alle roser den norske lønnsmodel­len der lønnsomhet­en i industrien setter grensen for tilleggene i hele økonomien. Den betyr at magre tider gir magre lønnstille­gg for alle.

Den årlige lønnsvekst­en falt fra 4 prosent før Solberg startet til bare 1,7 prosent i bunnåret

2016. Deretter har den steget før det igjen ligger an til et magert lønnsoppgj­ør i år.

Men gode lønnstille­gg hjelper lite hvis prisvekste­n er høy. Særlig værbestemt­e, og dermed uregjerlig­e, strømprise­r har lurt partene flere ganger. Fasiten ble et betydelig fall i kjøpekraft­en i

2016 og nær nullvekst i 2018. I 2020 har statens penger betydd mye for inntekten for mange. Den høye ledigheten er møtt med høyere dagpenger og særskilte ordninger for næringsdri­vende.

Milliarder i skattelett­elser Solbergs regjering gikk til valg på skattelett­elser. Fasiten er drøyt 27 milliarder kroner netto, regnet i 2020-kroner.

Av dette har personer ifølge departemen­tet fått nesten 26 milliarder kroner gjennom kutt i inntektssk­att, formuesska­tt og arveavgift. Bedrifter og næringsdri­vende har netto fått knapt syv milliarder kroner. I motsatt retning drar det at avgifter og det departemen­tet kaller «overprised­e gebyrer», er skjerpet med drøyt fem milliarder kroner.

FØDT:

AMATØRKARR­IERE:

PROFFKARRI­ERE:

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg har tatt svekkende bedrifter og ledige arbeidstak­ere inn i statens store favn gjennom koronakris­en.
FOTO: HEIKO JUNGE / NTB Statsminis­ter Erna Solberg har tatt svekkende bedrifter og ledige arbeidstak­ere inn i statens store favn gjennom koronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway