Bergens Tidende

– Vi er prega av alvoret

-

Ordførar Kjell Eide i Hyllestad kommune meiner alle dei 400 som jobbar på Havyard bør halde seg i karantene.

malfrid.bordvik@bt.no foto

– Situasjone­n er alvorleg. Vi jobbar døgnet rundt med organiseri­ng, testing og transport for å redusere smitten. Det er krevjande, seier Erlend Hatleberg, dagleg leiar ved Havyard.

Søndag fekk Hyllestad kommune 12 nye positive prøvesvar på covid-19. Til saman er det no 36 smittetilf­elle i kommunen med rundt 1400 innbyggara­r.

Smittespor­inga viser at alle tilfella kan sporast tilbake til skipsverft­et Havyard i Leirvik, eller til nærkontakt­ar til arbeidarar ved verftet.

– Slik dette utviklar seg no, så fryktar eg at det blir fleire. Det var dette vi frykta, seier ordførar Kjell Eide (Ap).

– Kan ta tid å slå ned Prøvane dei fekk svar på i dag, blei tatt fredag. Laurdag og søndag er fleire blitt testa. Totalt har om lag 300 av nær 400 tilsette på verftet gjennomgåt­t testing.

– Vi håper å klare å teste alle på verftet i løpet av morgondage­n, seier Eide.

– Då byrjar vi på runde nummer to. Alle skal testast to gonger, så får vi gjere ei ny vurdering etter det, seier Hatleberg.

I tillegg er over 100 andre innbyggara­r testa. Så langt har alle prøvane frå innbyggara­r i lokalsamfu­nnet vore negative.

Kommunen har vedteke å halde skipsverft­et stengt til i alle fall 10. oktober.

– Utbrotet må knekkast før vi kan opne att. Det kan ta tid, seier ordføraren.

– Fryktar du at utbrotet skal spreie seg generelt i bygda?

– No er det på Havyard smitteklyn­gja er, og vi prøver å hindre at det spreier seg. Eg er uroa for heimetenes­ta og sjukeheime­n, seier Eide.

– Vi må passe oss

Han har ei klar oppfordrin­g til innbyggara­ne – og særleg til alle som arbeider på hjørnestei­nsverksemd­a.

– Eg vil tru at folk er uroa, noko anna ville vere rart. No må vi alle passe oss og ta omsyn til smittevern­reglane. Dei må vi følgje no.

Han seier han er særleg uroa for at smitten kan spreie seg på butikkane i bygda.

– Alle som jobbar på Havyard bør vere i karantene. Sjølv om dei ikkje har fått beskjed om at dei er nærkontakt­ar, så bør dei oppføre seg som om dei er i karantene, meiner ordføraren.

280 bur i brakker

280 av om lag 460 arbeidarar på Havyard bur i brakkerigg der dei får servert alle måltid i felles kantine.

– I utgangspun­ktet har dei ikkje behov for å gå på butikken. Vi oppfordrar alle til å halde seg i ro. Det er sunn fornuft, seier verftssjef­en.

– Kva trur du er årsaka til at de er ramma av smitteutbr­ot?

– Det veit eg ikkje. Som alle andre har vi oppfordra til godt smittevern, avstand og handvask. Men vi er eit verft med mykje folk. Det er ikkje alltid ein får det til sjølv om ein prøver.

– Er det noko de skulle gjort annleis?

– Uansett korleis vi hadde oppført oss frå verksemda si side, så er smittevern veldig avhengig av kvar einskild person. Vi tømte verftet første gong i mars. Sidan har vi testa all utanlandsk innreise. Men det er ikkje reglar for at nordmenn skal teste seg. Slik sett er det den utanlandsk­e arbeidskra­fta vi har mest kontroll på.

Lette symptom

Blant dei smitta er både norske og utanlandsk­e arbeidarar, med hovudvekt av det siste. Dei utgjer også størstedel­en av arbeidskra­fta.

– Vi kan ikkje seie sikkert korleis smitten har kome inn. Vi fokuserer på smittespor­ing og å få vekk smitten og tenkjer mindre på kor smitten kom frå.

Ingen av dei som har testa positivt er alvorleg sjuke.

– Det er snakk om ingen eller lette forkjøling­ssymptom.

Det meste er stengt Ordføraren understrek­ar at han ikkje har grunn til å kritisere verksemda, og seier kommunen har eit godt samarbeid med Havyard.

– Dette er ein krevjande situasjon for Havyard. Det er ikkje unaturleg at smitten utviklar seg der, der mange bur tett i brakker.

Laurdag vart 15 arbeidarar frakta til koronahote­llet i Bergen, og måndag planlegg kommunen å sende endå fleire.

Kommunen har innført ei rekke tiltak for å hindre smittespre­iing, mellom anna er skulane og barnehagen stengt. Det er innført besøksrest­riksjonar på sjukeheime­n, der berre pårørande til svært sjuke pasientar får kome etter avtale.

Kommunehus og idrettshal­l er stengt, samt at innbyggara­ne bli bedt om å unngå større sosiale hendingar og ha heimekonto­r for dei som kan.

Økonomiske konsekvens­ar

– Vi håper vi kan starte opp drifta etter 10. oktober, men det er for tidleg å seie. Det er viktig for oss å kome så fort som mogeleg i gang, men det må vere trygt, seier Hatleberg.

Han seier nedstengin­gane får konsekvens­ar.

– Vi klarer ikkje levere båtane til dei datoane vi har forplikta oss. Det medfører store kostnader. Eg håper verkeleg at staten vil hjelpe oss med midlar slik at vi kan ta oss inn igjen.

 ??  ?? – Vi er prega av alvoret i den dramatiske situasjone­n. Samstundes må vi halde hovudet kaldt slik at vi klarer å jobbe målretta mot eit friskt verft, seier Erlend Hatleberg, dagleg leiar ved Havyard.
– Vi er prega av alvoret i den dramatiske situasjone­n. Samstundes må vi halde hovudet kaldt slik at vi klarer å jobbe målretta mot eit friskt verft, seier Erlend Hatleberg, dagleg leiar ved Havyard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway