Bergens Tidende

Granskning peker på syv punkter i byrådets bruk av krisefullm­akt

-

Nå vil kontrollut­valgets leder Henning Warloe (H) ha en høring for å komme til bunns i byrådets koronahånd­tering.

anders.haga@bt.no

På oppdrag fra kontrollut­valget har selskapet Deloitte gjennomfør­t en juridisk vurdering av byrådets bruk av krisefullm­akt under den første bølgen av koronapand­emien i vår.

Allerede 28. februar ble det satt kriseledel­se i Bergen kommune, som varte til 1. mai. Den langvarige bruken av krisefullm­akt, og måten flere ting ble vedtatt, høstet kritikk i bystyret.

Kontrollut­valget bestemte seg derfor for å innhente en vurdering fra Deloitte. Deres rapport ble offentlig tirsdag og konkludere­r blant annet med følgende:

Kommunens beredskaps­planer har ikke vært tydelige på hvordan krisefullm­akten kan benyttes.

Det er uklart hvilke fullmakter som ligger til grunn for kriseledel­sens håndtering av koronakris­en.

Kontrollut­valgets leder, Henning Warloe, mener de har fått ganske mye informasjo­n fra denne rapporten.

– Men jeg føler det er ett spørsmål som står igjen som elefanten i rommet. Det er at denne rapporten viser et åpenbart demokratis­k underskudd i måten kommunen har håndtert krisehåndt­eringen på. Er den demokratis­ke modellen vi har med en folkestyrt kommune robust nok til å håndtere en slik krise?

Spørsmålet mener han er litt på siden av det Deloitte har levert, og finner derfor ikke svaret på det i rapporten.

– Derfor vil jeg anbefale kontrollut­valget å gjøre noe jeg tror vi ikke har gjort før, nemlig å arrangere en høring.

Signerte ikke vedtak

En av tingene Deloitte har sett på er hvem som faktisk fattet de sentrale vedtakene da koronakris­en rammet Bergen første gang.

Selv om alle deltakerne i kriseledel­sen har understrek­et at det var byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) som ledet krisehåndt­eringen, var han ikke nevnt som møtedeltak­er i de første referatene.

Det var også kommunaldi­rektør Robert Rastad som signerte alle de inngripend­e vedtakene som kommunen fattet i starten av krisen.

– Det fremstår uklart hvem som egentlig styrer byen nå, sa SV-politiker Mikkel Grüner til BT 31. mars.

Kunne ikke stenge skoler

Det mest inngripend­e vedtaket fattet 12. mars. Da vedtok kommunen å stenge alle skoler og barnehager i kommunen. Vedtaket ble fattet av kriseledel­sen, og var signert kommunaldi­rektør/ kriseleder Robert Rastad samt medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen.

Deloitte mener dette skulle vært løftet til byrådet for avgjørelse der, og mener kriseledel­sen ikke hadde fullmakt til å gjøre dette. De understrek­er at dersom kriseledel­sen skal fatte slike vedtak, så må det skje fordi byrådet selv ikke har anledning til å møtes.

I rapporten påpeker de at skolesteng­ingen ble vedtatt om morgenen. Samme morgen hadde byrådet to møter, klokken 10.00 og 10.30:

«Revisjonen stiller i den forbindels­e spørsmål ved om KKLKP (kriseledel­sen) har vært oppmerksom på at byrådet i samme tidsrom var samlet, og eventuelt kunne behandlet saken».

Sier byrådslede­ren styrte

Til tross for at det var byråkraten­e som signerte vedtakene, hevder alle de involverte i kriseledel­sen at det var byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) som fattet dem. Dette har også de samme personene uttalt til BT tidligere.

At Valhammers navn ikke står på vedtaket, forklares slik i Deloitte-rapporten:

«I intervju blir det opplyst at vedtaket var signert elektronis­k og at byrådslede­r på dette tidspunkte­t ikke hadde tilgang til slik signering».

Byrådslede­r Valhammer sier også til Deloitte at beslutning­en om å stenge skoler og barnehager var «forankret i byrådet».

I en foreløpig utgave av rapporten kommentere­r Deloitte dette slik: «Hverken byrådslede­rs tilstedevæ­relse, beslutning­smyndighet eller forankring i byrådet er gjengitt i saksfremst­illingen».

Denne setningen er ikke med i den endelige versjonen av rapporten.

Etterlyser byrådet Kontrollut­valgsleder Warloe er klinkende klar når han sier sin mening om det som kommer frem i rapporten:

– Modellen vi har hatt med en politisk styrt kriseledel­se ble umiddelbar­t satt på sidelinjen her. Man laget et nytt system for hvordan dette skulle fungere.

Både byrådslede­r Valhammer og kommunaldi­rektør Rastad har tidligere erkjent at de første referatene fra kriseledel­sen var mangelfull­e fordi de ikke var tydelige på at byrådslede­ren skulle delta i kriseledel­sen.

Den første byrådssake­n slo også fast at Robert Rastad hadde fått delegert krisefullm­akten i Bergen, noe Rastad overfor BT forklarte med at saken «ble produsert under høytrykk».

– Slik saken er formulert, gir den et misvisende bilde av organiseri­ngen, sa Rastad.

Warloe kommentere­r slik:

dette

– Man kan gjerne si at det er formulerin­ger i referater og byrådssake­r som er uheldige. Men det er ikke tvil om hva som skjedde her, sier Warloe, som etterlyser deltakelse­n fra politikern­e i starten av krisehåndt­eringen:

– Og det gjør jeg på bakgrunn av min egen erfaring etter mange år som byråd og som deltaker i krisehåndt­eringer. Denne diskusjone­n må vi ta etter det denne rapporten presentere­r.

Byrådslede­r Roger Valhammer har følgende kommentar.

– Jeg mener rapporten er god og bekrefter at vi ikke har benyttet bystyrets fullmakter i krisehåndt­eringen i vår. Den gir oss dessuten flere viktige læringspun­kter, og byrådet har allerede varslet at anbefaling­ene skal innarbeide­s i sak om krisefullm­akt til bystyret og når vi oppdaterer beredskaps­planen vår. Warloe har i tillegg noen ekstra spørsmål, og jeg vil selvsagt både besvare og oppklare disse når jeg møter i kontrollut­valget neste uke.

 ??  ?? Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) (i midten, til h.) og kommunaldi­rektør Robert Rastads (til v.) vedtak under koronakris­en har vært undersøkt. Her er de to den 12. mars, da kommunen vedtok å stenge og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen.
Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap) (i midten, til h.) og kommunaldi­rektør Robert Rastads (til v.) vedtak under koronakris­en har vært undersøkt. Her er de to den 12. mars, da kommunen vedtok å stenge og medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway