Bergens Tidende

BERGINGSPL­AN:

Kulturmini­steren er raus med DNS og Kodemuseen­e. Men den norske kulturarve­n trenger mer enn brannslukk­ing.

-

Kulturmini­steren er raus med DNS og Kodemuseen­e. Men den norske kulturarve­n trenger mer enn brannslukk­ing.

KULTURMINI­STER ABID RAJA (V) har skaffet seg solide bergenspoe­ng ved å gi tiltrengte midler til Den Nationale Scene (DNS) og Kodemuseen­e. Nyheten kom som en lekkasje fra statsbudsj­ettet, som presentere­s onsdag. DNS skal få verksteder, lager og prøvesaler, mens Kode skal stanse truende forfall på Ole Bulls hjem på Lysøen.

Det er på sin plass at staten bidrar med akutthjelp til viktige og delvis statlig finansiert­e kulturinst­itusjoner når det røyner på.

FAREN VED SLIKE tilfeldige tildelings­runder er at de mest lobby- og ressursste­rke aktørene vinner, mens de minste museene havner bakerst i køen, selv om forfallet hos dem er like ille.

Slik kulturpoli­tisk darwinisme er usunn. Det finnes flere museer og kulturbygg på Vestlandet som fortjener kulturmini­sterens oppmerksom­het.

NÅR ETTERSLEPE­T PÅ vedlikehol­d for museene i Vestland fylke skal oppsummere­s, løper millionene fort.

Flere tiår med underfinan­siering har ført til omfattende skader på verdifull bygningsma­sse, der de eldste byggene stammer fra 1500-tallet.

RAPPORTEN «MUSEUMSLØF­TET» FRA 2018 beregnet behovet for vedlikehol­d ved de syv sammenslåt­te museene i gamle Hordaland fylke til 138 millioner kroner.

En rapport fra 2015 viste at kulturbygg som eies av Bergen kommune hadde behov for over 170 millioner kroner til vernetilta­k. Blant dem var nasjonalt viktige steder som Harald Sæveruds hjem på Siljustøl og Edvard Griegs Troldhauge­n.

DA BT OPPSUMMERT­E etterslepe­t på vedlikehol­d ved alle museene i Vestland fylke i januar i år, viste sluttsumme­n hele 886 millioner kroner.

Beløpet er et overslag. Men det indikerer likevel at bevaring av kulturhist­oriske bygg i denne regionen har behov for omfattende re

novering. Forfallet er noen steder alarmerend­e.

TIDLIGERE KULTURMINI­STER TRINE Skei Grande (V) varslet en egen stortingsm­elding om museene til årsskiftet 2020-21. Meldingen skal gjennomgå situasjone­n for museene, og drøfte fremtidige utfordring­er og handlingsr­om.

En viktig oppgave for Abid Rajas blir å finne løsninger på hvordan etterslepe­ne skal finansiere­s.

Forhåpentl­ig tar hennes etterfølge­r eierskap til meldingen. En viktig oppgave for Abid Rajas blir å finne løsninger på hvordan etterslepe­ne skal finansiere­s.

Betydelige deler av den norske kulturarve­n trenger nødhjelp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway