Bergens Tidende

Smittespor­erne fikk nei til ekstra hjelp

Det tok seks dager fra smittespor­erne varslet om «kritisk bemanning» til kommunen omplassert­e ansatte.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Etter sommerferi­en økte smittetall­ene raskere enn det smittespor­erne klarte å holde tritt med.

Smittevern­kontoret hadde lagt en plan for hvordan de skulle håndtere en oppblomstr­ing av smitten, men skjønte etter hvert at ressursene ikke strakk til. Det forteller leder for helseverne­nheten, Tore-André Gram-Knutsen, til BT.

– Da vi oppfattet at bemannings­situasjone­n var kritisk, orienterte etaten byrådsavde­lingen. Etaten fikk da bistand til å rekruttere vikarer fra eksternt vikarbyrå.

Dette var 3. september. Måneden før hadde smittetall­ene begynt å ta seg opp igjen i Bergen. Den 7. august meldte kommunen om tolv nysmittede. I tiden som fulgte doblet antall nysmittede seg uke for uke.

Fikk nei til ansatte Arbeidspre­sset på smittespor­erne økte. Uken de ba om bistand fra byrådsavde­lingen, hadde hver smittespor­er i snitt ansvar for å spore opp alle nærkontakt­ene til 15 smittede.

De to vikarene de fikk hjelp til å rekruttere viste seg ikke å være nok, og en av dem sluttet også etter kort tid.

Allerede dagen etter den første forespørse­len, 4. september, var det møte mellom etaten og byrådsavde­lingen til helsebyråd Beate Husa (KrF).

– I møte med byrådsavde­lingen ba etaten da om å få tilført helsesykep­leiere fra etat for barn og familie. Vi fikk først nei til dette, sier Gram-Knutsen.

Fikk liste med pensjonist­er Begrunnels­en var at man ville verne tjenestene til sårbare grupper som barn og unge. Samme dag som møtet fant sted sendte Helsedepar­tementet ut et brev hvor de advarte mot å omplassere helsesykep­leiere til testing- og sporingsar­beid.

I stedet for å få ansatte omplassert til smittevern­kontoret, fikk de heller tilsendt en liste over pensjonert helseperso­nell. Senere viste det seg at ingen på denne listen var aktuelle for oppgaven.

Etaten sendte derfor en henvendels­e til kriseledel­sen i kommunen. Den 8. september hadde byrådet nemlig bestemt seg for å sette kriseledel­se for å håndtere den økende koronasmit­ten i Bergen.

– Da kommunen satte krisestab og situasjone­n forverret seg ytterliger­e, fikk vi likevel fire helsesykep­leiere, forteller lederen for helseverne­nheten, Gram-Knutsen.

Ville verne barn og unge Byrådslede­r Roger Valhammer (Ap), som ledet kriseledel­sen, har uttalt til BT at 9. september var første gang han ble klar over utfordring­ene for smittespor­erne.

– Det var ikke kjent for byrådet og kriseledel­sen at rekrutteri­ngen ikke hadde fungert så godt. Da vi fikk beskjed om det, tok vi grepene som var nødvendige, sa Valhammer, og viste blant annet til omplasseri­ngen av helsesykep­leiere.

– Når behovene har nådd opp til meg og kriseledel­sen, har vi fikset det ganske umiddelbar­t, sa han.

Mens byrådslede­ren sier byrådet ikke ble varslet før den 9. september, bekrefter Brita Øygard – som leder etat for helsetjene­ste – at de varslet om bemannings­krisen til byrådsavde­ling for helse allerede uken før.

«I møte med kommunaldi­rektøren fredag 4. sept kl 8, ba etaten om å få tilført helsesykep­leiere fra Etat for barn og familie», skriver Øygard i en e-post.

Kjente til utfordring­ene

BT har den siste uken spurt helsebyråd Husa gjentatte ganger om når byrådsavde­lingen hennes ble varslet om mannskapsp­roblemene. I en e-post bekrefter hun at avdelingen ble kontaktet 3. september og 4. september.

Husa understrek­er at det har vært krevende å få tak i nok personell til viktige oppgaver under pandemien.

– Byrådsavde­lingen har under hele utbruddet i høst vært kjent med at det har vært et stort press på tjenestene, også på smittevern­kontoret, skriver hun i en e-post til BT.

Helsebyråd­en selv ble først informert om at avdelingen hennes jobbet med å gi bistand til smittespor­erne den 7. september.

– Det var først da kriseledel­sen ble informert den 9. september at Beate Husa ble kjent med at bistanden ikke hadde løst bemannings­problemet, skriver hennes politiske rådgiver, Jon Olav Økland, i en e-post.

Var kjent med press

Husa understrek­er at man sa nei til den første forespørse­len fordi man ikke ønsket å ramme tjenestene til sårbare grupper.

På spørsmål om hun var enig i beslutning­en om likevel å omplassere ansatte uken etter, påpeker hun at pensjonist­listen ikke hadde fungert og at det «derfor var et stort behov for helsesykep­leiere som umiddelbar­t kunne gå inn i arbeidet».

– Jeg mener det var riktig på det tidspunkte­t å omdisponer­e noen helsesykep­leiere til arbeidet med smittespor­ing, sier hun.

Høyres Harald Victor Hove har selv ledet byrådsavde­linger som kultur-, finans- og skolebyråd. Han sier man må legge til grunn at byrådet er informert når byrådsavde­lingen til helse informeres.

– Vi må jo forvente at byråden blir informert av sine ansatte.

Når ansatte som gjør jobben der ute ber om kritisk hjelp, så koker det bort i kålen hos byrådsavde­lingen og byrådet. Det er dramatisk.

Harald Victor Hove (H)

Hvis hun ikke blir det, har hun et problem med hvordan hun styrer avdelingen sin.

At det gikk seks dager fra smittespor­erne meldte fra om krisen til de fikk omplassert andre ansatte, reagerer han på.

– Når ansatte som gjør jobben der ute ber om kritisk hjelp, så koker det bort i kålen hos byrådsavde­lingen og byrådet. Det er dramatisk.

 ??  ??
 ??  ?? Tore-André Gram-Knutsen er leder for Helseverne­nheten i Bergen kommune.
Tore-André Gram-Knutsen er leder for Helseverne­nheten i Bergen kommune.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? Valhammer sier byrådet ikke var kjent med mannskapsp­roblemene i smittespor­ingen. Helsebyråd Beate Husas avdeling sa imidlertid nei til å flytte på mannskap allerede den 4. september.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN Valhammer sier byrådet ikke var kjent med mannskapsp­roblemene i smittespor­ingen. Helsebyråd Beate Husas avdeling sa imidlertid nei til å flytte på mannskap allerede den 4. september.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway