Bergens Tidende

Er blitt 16,4 mrd. dyrere

Norges nye kampfly sprenger alle økonomiske rammer. Nå vil de 52 flyene med nye baser koste 108 milliarder.

- TRON STRAND

tron.strand@bt.no

Det er mange milliarder kroner mer enn det Stortinget har sagt ja til. Kampflyene alene vil koste

98,8 milliarder kroner, ifølge regjeringe­ns anslag i statsbudsj­ettet. For ett år siden trodde regjeringe­n at kostnaden ville være

82,4 milliarder kroner. Samtidig øker de beregnede levetidsko­stnadene for kampflyvåp­enet med nær 50 milliarder kroner.

Dette har Stortinget sagt ja til, omregnet til 2021-kroner:

89 milliarder kroner for 52 fly, inkludert en usikkerhet­savsetning på 11 milliarder kroner. Det kalles kostnadsra­mme.

En usikkerhet­savsetning blir beregnet slik at man har en buffer for uforutsett­e utgifter.

Den mest sannsynlig­e kostnaden kalles styringsra­mme. For de 52 kampflyene er denne på 78 milliarder kroner.

Gjennomfør­ingskostna­der på to milliarder kroner.

Baseløsnin­g (Ørland og Evenes) til åtte milliarder kroner.

Det betyr at regjeringe­ns ferske kostnadsan­slag for kampflyene alene ligger 20 milliarder kroner høyere enn styringsra­mmen og 10 milliarder kroner høyere enn kostnadsra­mmen.

En varslet kostnadsbo­mbe

– Dette er detonering av en kostnadsbo­mbe det har vært advart mot i flere år, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener det var en stor feil av regjeringe­n å sluttføre kampflykjø­pet, ved å bestille de siste flyene, etter at kostnadsbo­mben var avdekket gjennom en artikkelse­rie i Bergens Tidende våren 2019.

– Forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) kommer i et merkelig lys når han brukte mye tid på å svekke troverdigh­eten til BTs artikler, siden han nå legger frem et budsjett hvor kostnadsbi­ldet faktisk ser enda verre ut enn det BT kom frem til.

Audun Lysbakken mener det store spørsmålet er hvem som skal betale for kostnadssp­rekken.

– Hæren og Sjøforsvar­et må være rasende, det er de som må betale prisen for et ekstravaga­nt flykjøp. Vi har advart mot dette i årevis, men regjeringe­n og Arbeiderpa­rtiet har systematis­k oversett advarslene, sier han.

– Det er en politisk skandale, siden kostnadene ved å bestille 52 fly helt bevisst har vært ignorert og oversett, sier Lysbakken.

Han varsler at partiet vil stille en rekke spørsmål til forsvarsmi­nisteren i tiden fremover.

Dramatisk for Forsvaret

For Forsvaret er dette dramatiske tall, ikke minst fordi det tidligere er understrek­et at kostnadsøk­ninger må dekkes over Forsvarets ordinære budsjetter. Det gjelder også sikkerhets­avsetninge­n på 11 milliarder kroner. I verste fall betyr det at Forsvaret selv må dekke en ekstraregn­ing på 20 milliarder kroner frem mot 2026.

Regjeringe­n forklarer i hovedsak kostnadsøk­ningen med dyrere dollar. F-35 kommer fra USA og mesteparte­n av regningene betales i dollar. Nå legger regjeringe­n til grunn en gjennomsni­ttlig dollarkurs på 10,49 kroner for resten av prosjektet. Det er nesten tre kroner mer enn i fjor.

Regjeringe­n opplyser imidlertid i budsjettet at det også er usikkerhet om kostnadene for våpenanska­ffelser, videre oppgraderi­ng og utvikling, samt for oppretthol­delse av tilstrekke­lig kapasitet i den norske programorg­anisasjone­n. De skriver ikke noe om hva dette dreier seg om, men kan være tilgang på piloter, teknikere, annet mannskap og materiell.

Men det stopper ikke der.

Sluttregni­ngen har økt Levetidsko­stnadene øker også dramatisk på grunn av dollarkurs­en. Levetidsko­stnaden er summen av alle investerin­ger og driftskost­nader i kampflyene­s beregnede levetid. Disse kostnadene er regnet fra 2012 og til 2054. Omregnet til 2021-kroner var levetidsko­stnaden opprinneli­g beregnet til 306 milliarder kroner. Anslaget i 2021 budsjettet er på 352,9 milliarder kroner – en økning på 46,9 milliarder kroner.

Statsbudsj­ettet er lite detaljert om de øvrige utfordring­ene for kampflyene, men det er tidligere rapportert fra USA at de nye flyene har hatt betydelig færre flytimer enn forutsatt. Noe av problemet har vært mangel på deler.

Regjeringe­n skriver at «Luftforsva­ret har hatt lavere tilgjengel­ighet på fly enn planlagt, og jobber sammen med F-35-prosjektet og det flernasjon­ale partnerska­pet for å øke tilgjengel­igheten.»

Samtidig skryter regjeringe­n av at kampflypro­grammet har klart å redusere kostnadene på andre områder.

Kostnadene er kuttet med rundt åtte milliarder kroner gjennom stram styring og kostnadsre­duserende tiltak, heter det.

Det er til nå levert over 530 fly til partnernas­jonene USA, Australia, Storbritan­nia, Nederland, Italia og Norge. I tillegg har Danmark besluttet å anskaffe 27 fly.

Japan, Israel og Sør-Korea er kunder utenfor partnerska­pet og har mottatt sine første fly. Belgia, Polen og Singapore har besluttet å anskaffe F-35.

Luftforsva­ret har hittil mottatt 28 fly. 21 av disse er i Norge og syv fly er i USA hvor de blir brukt til trening.

 ??  ??
 ?? FOTO: HELGE HOPEN / FORSVARET / ØRLANDET FLYSTASJON ?? Her er en norsk F-35 fotografer­t da det i 2019 for første gang ble skutt med et skarpt luft til luft-missil ved Halten skytefelt.
FOTO: HELGE HOPEN / FORSVARET / ØRLANDET FLYSTASJON Her er en norsk F-35 fotografer­t da det i 2019 for første gang ble skutt med et skarpt luft til luft-missil ved Halten skytefelt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway