Bergens Tidende

Beate er en av 10 prosent uføre i Norge. Nå vil hun tilbake til arbeidsliv­et.

-

Etter noen år på Fontenehus­et i Bergen kjenner Beate Ludvigsen seg klar for å prøve arbeidsliv­et igjen.

cathrine.hansen@bt.no

foto

Hun er en av mange uføre som kan dra nytte av regjeringe­ns tiltakspak­ke for å få flere ut i arbeid.

Beate Ludvigsen forteller om en karriere inn og ut av ymse arbeidspla­sser. Hun ble ansatt for så å bli sykmeldt.

– Det var mye omgangssyk­e og syke barn, sier hun om unnskyldni­ngene hun brukte da hun ikke klarte å komme seg på jobb.

I 2014 fikk hun diagnosen bipolar og ble deretter uføretrygd­et. Hun er en av de 10,5 prosentene i arbeidsfør alder som er ufør i Norge.

Tilrettela­gt arbeid Regjeringe­n foreslår drøyt 800 millioner ekstra for å få flere ut i arbeid. Innbakt i disse millionene er blant annet 48 millioner til landets 20 Fontenehus og 39 millioner til Varig tilrettela­gt arbeid (VTA). Det betyr omtrent 300 nye VTA-plasser. Men det dekker under halve behovet, ifølge ASVL, arbeidsgiv­er- og interessef­orening for vekst- og arbeidsink­luderingsb­edrifter.

Tilrettela­gt arbeid er det mange av medlemmene i Fontenehus­ene trenger. Fontenehus­et i Bergen er et sted der folk med psykiske helseplage­r jobber mens de får hjelp til å komme seg ut i ordinært arbeidsliv eller i utdanning.

Ny mening i Fontenehus­et

Til Fontenehus­et kom Ludvigsen i 2014. Hun fikk etter hvert ny mening med tilværelse­n og påtok seg flere oppdrag. Nå er hun redaktør for medlemsavi­sen «Bølgeskvul­p».

Beate Ludvigsen om livet på Fontenehus­et

Når noen spør henne hva hun jobber med, synes hun det er fint å kunne svare at hun jobber i Fontenehus­et.

– Alle som er her, enten de er medlemmer eller ansatte, gjør det.

Ludvigsen sier hun har fått seg flere overraskel­ser når hun oppdager at folk hun trodde var ansatt egentlig er et medlem med psykiske problemer.

– Vi snakker ikke diagnose og sykdom her. Vi er et arbeidsfel­lesskap og bygger hverandre opp, sier hun og legger til at hun synes det er skremmende at så mange unge er uføre.

– Hvis de plukkes opp tidligere, vil de kanskje kunne stå i jobb til de blir pensjonist­er.

Da Erna Solberg besøkte huset i Skuteviken i 2018, var det med Ludvigsen som guide.

Statsminis­teren snakket om å inkludere folk med hull i CV-en og om at Norge trenger en inkluderin­gsdugnad. Men denne dugnaden går langsomt, synes Ludvigsen og daglig leder av Fontenehus­et i Bergen, Ruben Lokøy.

Tid og åpenhet

Lokøy jobbet tidligere i NAV. Der opplevde han et system med strenge tidsrammer. Han tenkte ofte at «hadde jeg fått to måneder til, skulle jeg klart å få kandidaten ut i arbeid».

– Å ta seg tid er viktig, det ser vi her i huset. Her er det ikke tidsramme. Men i fjor klarte vi å få ni ut i arbeid, sier Fontenehus­lederen.

Han er overbevist om at mange uføre kunne jobbet hvis de ble bedre fulgt opp i overgangen til arbeidsliv­et. Det er en prosess der folk må ha mye støtte, mener han.

Først nå, etter over fem år i Fontenehus­et, kjenner Beate Ludvigsen at hun begynner å bli klar for å prøve seg i arbeidsliv­et igjen.

– Da er det viktig med støtte, at man har noen å snakke med. Det vet jeg at jeg får herfra, sier hun.

For at folk med psykiske helseplage­r skal lykkes i arbeidsliv­et er åpenhet nødvendig. Psykiske problemer må avstigmati­seres, mener begge.

– Det er blitt større åpenhet og forståelse for psykiske problemer, men det betyr ikke at arbeidsgiv­erne ansetter folk med slike utfordring­er. Eller at det snakkes om det på arbeidspla­ssen, sier Lokøy.

Nå skal han jobbe videre med å skaffe flere samarbeids­bedrifter til Fontenehus­et.

– Å ansette en ufør er en sjanse å ta for en arbeidsgiv­er. Men hvis de får støttespil­lere med seg i en overgangsp­eriode kan de gjøre en kjempeinns­ats.

Vi snakker ikke diagnose og sykdom her. Vi er et arbeidsfel­lesskap og bygger hverandre opp.

 ??  ?? – Jeg kjemper jo for å få ned stigmaet, da må jeg være åpen om meg selv, sier Beate Ludvigsen. Hun jobber i Fontenehus­et der folk med psykiske helseplage­r får hjelp til å komme seg ut i arbeidsliv­et.
– Jeg kjemper jo for å få ned stigmaet, da må jeg være åpen om meg selv, sier Beate Ludvigsen. Hun jobber i Fontenehus­et der folk med psykiske helseplage­r får hjelp til å komme seg ut i arbeidsliv­et.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway