Bergens Tidende

Ap til angrep på formuesska­tten

-

Regjeringe­n vil senke formuesska­tten i statsbudsj­ettet for 2021. Det får Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik til å se rødt.

lars@vg.no

Regjeringe­n bruker 1,37 milliarder kroner på kutt i formuesska­tten på arbeidene kapital i statsbudsj­ettet for 2021.

– Det er en skandale at Erna Solberg fortsetter å kutte i skattene til de som har mest når den viktigste oppgaven nå er å få flere i arbeid, sier Ap-nestleder Tajik til VG.

Arbeidende kapital Nylig slo en ny rapport fast at økt formuesska­tt fører til flere arbeidspla­sser.

I regjeringe­ns forslag er det formuesska­tt på arbeidende kapital som foreslås kuttet fra 35 til 45 prosent. Det vil si en verdisetti­ngsrabatt for aksjer og driftsmidl­er.

Endringen vil bety at formuesska­tten skal beregnes til 55 prosent av verdien på denne typen kapital, ifølge kanalen. Også i revidert nasjonalbu­dsjett ble rabatten av verdien på arbeidende kapital økt, den gang fra 25 til 35 prosent.

– En skatteskan­dale

– Selv i krisetid prioritere­r regjeringe­n å gi gavepakker til de rikeste fremfor å få folk i jobb, forhindre velferdsku­tt i kommunene og å bedre situasjone­n for vanlige folk. Dette er intet mindre enn en skatteskan­dale, sier Ap-leder Støre.

I en pressemeld­ing fra Finansdepa­rtementet skriver finansmini­ster Jan Tore Sanner at reduksjone­n vil være viktig for norske bedrifter.

– Lavere skatt på arbeidende kapital gjør det mer lønnsomt å investere i norskeide bedrifter og arbeidspla­sser, i hele landet. Det er viktig i en tid hvor norske bedrifter skal komme gjennom og reise seg etter krisen, skriver Sanner.

Tajik mener endringen betyr økte forskjelle­r.

– De tar ikke på alvor at forskjelle­ne har økt. Arven etter Erna Solberg i åtte år er dobbelt så mange unge uføre og snart dobbelt så mange milliardær­er. Dette er ikke det Norge trenger nå.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway