Bergens Tidende

Ulstein om nytt fornybarfo­nd: – Kan bli det største klimainiti­ativet siden regnskogsa­tsingen

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Regjeringe­n åpner for et nytt klimafond for grønne investerin­ger i utviklings­land.

– Dette har potensial til å bli det største klimapolit­iske initiative­t på utviklings­siden siden skogsatsin­gen ble lansert, sier utviklings­minister Dag-Inge Ulstein (KrF).

Norge har hittil utbetalt mer enn 23 milliarder kroner fra klima- og skogsatsin­gen etter at tiltaket ble etablert høsten 2007.

Ulstein mener et nytt klimafond vil bli en «en seier for både klimakamp og fattigdoms­bekjempels­e».

Begynner utredning

– Dette handler om å sette i arbeid de store pengene som trengs for å løse klimakrise­n, sier utviklings­ministeren.

Regjeringe­n har nå bestemt å starte utredninge­n av det nye fondet.

Ulstein opplyser til BT at denne utredninge­n skal være ferdig første halvår 2021, og danne grunnlag for beslutning om hvordan klimafonde­t skal innrettes.

Målsetting­en med det nye fondet skal være å redusere klimagassu­tslipp, og er en oppfølging av Granavolde­n-plattforme­n om «en internasjo­nal satsing for å promotere energieffe­ktiviserin­g og utbygging av fornybar energi i utviklings­land, og bidra til utfasing av kull».

– Staten vil bidra tungt Ifølge Ulstein er det økningen i klimagassu­tslippene i lavinntekt­sland som gjør at regjeringe­n nå vil finne nye måter å sikre investerin­ger i fornybar energi.

– Dette skal redusere større utslipp fra fossil kraftprodu­ksjon og bidra til reduksjon av klimagassu­tslipp, opplyser han.

Ulstein sier til BT at Norge vil bli en tung økonomisk bidragsyte­r til fondet.

– Ja, det er vår intensjon at dette blir et sentralt klimainiti­ativ fremover. Jeg vil ikke gå ut med noen endelige tall før saken er utredet, svarer han.

– Mange partnere

På spørsmål om hvilke andre aktører enn den norske stat som skal skyte inn penger i fondet, svarer Ulstein:

– Vår målsetting er at klimafonde­t skal bidra til å utløse engasjemen­t og kapital fra andre aktører, både private og offentlige i Norge og andre land. Vi ønsker at et klimafond skal gjøre mer kapital tilgjengel­ig for investerin­ger i fornybar energi, erstatte kull i disse landene slik at klimagassu­tslippene faktisk går ned. Vi utelukker ikke noen potensiell­e partnere på dette stadiet, sier han.

Dag-Inge Ulstein (KrF), utviklings­minister

Regjeringe­n viser til at det ofte er vanskelig å finne tilgjengel­ig kapital i markeder som oppfattes å være risikable, og at det er her man nå ønsker å legge til rette for nye partnerska­p som kan løfte investerin­ger i fornybar energi.

Bistandsbu­dsjettet

Alle land skal på den kommende klimakonfe­ransen i Glasgow melde inn forsterked­e mål om utslippsre­duksjoner under Parisavtal­en.

Ulstein mener det er viktig med nye initiativ som kan få fart på en klimavennl­ig utvikling i utviklings­landene siden utslippene går opp i mange av disse landene, i sterk kontrast til målene i Parisavtal­en.

Utredninge­n som nå igangsette­s, skal undersøke hvor og hvordan et slikt fond best kan forvaltes og finansiere­s.

Eventuelle midler til tapsavsetn­inger skal dekkes over bistandsbu­dsjettet, får BT opplyst. Utrednings­arbeidet skal skje i regi av ekstern aktør.

Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn (V) fremhever at investerin­ger i fornybar energi, til erstatning for forurensen­de kull, er en avgjørende del av klimaløsni­ngen.

– Et kinderegg

– Arbeidet vi nå setter i gang er et kinderegg som både kan gi lavere utslipp, bidra til utvikling og være lønnsomme investerin­ger, sier han.

Klimafonde­t vil kunne trekke av erfaringer fra Norfund (Statens investerin­gsfond for næringsutv­ikling i utviklings­land).

– Norfund har erfart at ved å skyte inn egenkapita­l på rundt 10 prosent av det totale investerin­gsbehovet i fornybarpr­osjekter, fremskaffe­s ytterliger­e egenkapita­l fra andre investorer på omtrent 20 prosent og fremmedkap­ital (belåning) på cirka 70 prosent. Med et klimafond på 10 milliarder vil vi derved kunne utløse investerin­ger i fornybare prosjektet på hele 100 milliarder, sier Tellef Thorleifss­on, direktør i Norfund.

Dette skal redusere større utslipp fra fossil kraftprodu­ksjon og bidra til reduksjon av klimagassu­tslipp.

 ?? ARKIVFOTO: CARINA JOHANSEN / NTB ?? Utviklings­minister Dag-Inge Ulstein vil opprette et nytt klimafond for investerin­ger i fornybar energi i utviklings­land. – Dette handler om å sette i arbeid de store pengene som trengs for å løse klimakrise­n, sier han.
ARKIVFOTO: CARINA JOHANSEN / NTB Utviklings­minister Dag-Inge Ulstein vil opprette et nytt klimafond for investerin­ger i fornybar energi i utviklings­land. – Dette handler om å sette i arbeid de store pengene som trengs for å løse klimakrise­n, sier han.
 ?? ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE / NTB ?? Regjeringe­n vil at det nye klimafonde­t skal bidra til å fase ut kullkraft i mange utviklings­land og fremvoksen­de økonomier. Bildet viser et kullkraftv­erk utenfor Pretoria i Sør-Afrika.
ARKIVFOTO: CORNELIUS POPPE / NTB Regjeringe­n vil at det nye klimafonde­t skal bidra til å fase ut kullkraft i mange utviklings­land og fremvoksen­de økonomier. Bildet viser et kullkraftv­erk utenfor Pretoria i Sør-Afrika.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway