Bergens Tidende

Tar ut 620 mrd. fra Oljefondet på to år

Mens president Donald Trump sitter i isolat på et improviser­t kontor ved siden av sykestuen i Det hvite hus, er Joe Biden ute på valgkamp.

-

Mens regjeringe­n i fjor sparte 28,4 milliarder kroner i Oljefondet, venter finansmini­ster Jan Tore Sanner å ta ut nær 620 milliarder kroner fra fondet for i år og neste år.

kmh@e24.no

De siste årene har det gått opp og ned med hvor mye regjeringe­n har klart å sette til side og spare i Oljefondet av sine inntekter fra olje- og gassproduk­sjon, oljeskatte­r og utbytter fra Equinor.

I fjor hadde regjeringe­n penger til overs, og satte 28,4 milliarder kroner inn i Oljefondet. Disse pengene blir investert i aksjer, obligasjon­er og eiendom verden over, og har gitt enorm avkastning de siste årene.

Koronakris­en har endret situasjone­n betydelig. Norges oljeinntek­ter er kraftig rammet av oljeprisfa­llet etter krisen, og oljepengeb­ruken har økt betydelig. Staten venter å bruke

60.000 oljekroner pr. innbygger neste år.

Det fører til at finansmini­steren nå venter å ta ut 346,5 milliarder kroner fra Oljefondet i år og 272,7 milliarder kroner i

2021. Dermed har regjeringe­ns sparing fra i fjor snudd til en «tapping» av fondet på totalt

619 milliarder kroner i disse to årene.

Fondets verdi blir imidlertid ikke redusert med 619 milliarder kroner av den grunn. Det er ventet at fondet får over 400 milliarder kroner i rente- og utbytteinn­tekter totalt for i år og neste år.

Når disse inntektene slukes av staten, betyr det samtidig at Oljefondet­s verdi vokser saktere enn det ellers ville ha gjort. Men regjeringe­n legger fortsatt til grunn at fondets verdi vil vokse videre i de kommende årene.

Verste siden 90-tallet

Norge har gått fra å forvente et solid samlet overskudd i statsbudsj­ettet og Statens pensjonsfo­nd (det vil si Oljefondet og Folketrygd­fondet) i år til å levere det verste underskudd­et på flere tiår

ette underskudd­et blir ifølge regjeringe­n på 123,5 milliarder kroner i år og 37,6 milliarder kroner neste år – altså 161,1 milliarder kroner for de to årene samlet.

«Vi må tilbake til 1970-tallet og starten på 1990-tallet, etter den norske bankkrisen, for å finne tilsvarend­e underskudd», skriver regjeringe­n.

«Endringen skyldes kraftig økning i det oljekorrig­erte budsjettun­derskuddet og stor nedgang i kontantstr­ømmen fra oljevirkso­mheten, særlig som følge av omfattende midlertidi­ge skatteendr­inger for oljeselska­pene, men også lavere olje- og gasspriser», skriver de.

– Utgiftsniv­ået er svært høyt Den enorme pengebruke­n i årets budsjett har ifølge regjeringe­n vært nødvendig. Et mindre kraftfullt svar på koronakris­en kunne gitt en større smell for norsk økonomi, og ført til flere konkurser og høyere ledighet, påpeker regjeringe­n.

På sikt må Norge stramme inn i oljepengeb­ruken, ifølge regjeringe­n. Den vil redusere oljepengeb­ruken fra 404 milliarder kroner i år til 313 milliarder kroner neste år.

For bare en uke siden var det en selvsikker Trump som holdt massemøter med jublende tilhengere i Minnesota, Wisconsin og Pennsylvan­ia, mens en forsiktig utfordrer Joe Biden holdt få og mindre møter med strenge forholdsre­gler mot koronaviru­set.

Nå er det omvendt. Tirsdag var Biden først i den evige vippestate­n Florida, og siden i Pennsylvan­ia ved minnesmerk­et for borgerkrig­en i Gettysburg, der han advarte mot mørke krefter som vil splitte landet mer enn noensinne siden borgerkrig­en for over 150 år siden.

Mens Trump har måttet stille valgkampen i bero mens han behandles for koronaviru­set, tar meningsmål­ingene av og spår enorm seier for Biden om bare fire uker.

Klart og økende forsprang En meningsmål­ing fra CNN denne uken gir ham et forsprang på 16 prosentpoe­ng, med 57 prosent mot 41, mens en NBCmåling gir ham 53 prosent mot 39 prosent for Trump.

Den mer nøkterne gjennomsni­ttsmålinge­n til RealClearP­olitics, som baserer seg på en rekke av USAs mest pålitelige målinger, lå tirsdag på 51,2 prosent mot 42,2 – et forsprang på 9 prosentpoe­ng. Den oppdateres daglig, etter presidentd­ebatten for en uke siden med en tidel eller tre mer pr. dag for Biden.

Leder i alle vippestate­ne Målingene i delstatene, der valget avgjøres, går også Bidens vei. Han leder i alle de seks statene som i år regnes som de viktigste vippestate­ne.

Men han har skaffet seg ledelse også i en rekke andre stater, som de tidligere vippestate­ne Ohio og Iowa, som hittil var regnet inn i det republikan­ske hjørnet, og til og med i den frem til nå svært republikan­ske sørstaten Georgia.

Demokraten­e har nå begynt å pøse penger inn i republikan­ske stater som Georgia og Texas i håp om storeslem på valgdagen. Seks millioner dollar investeres i tv-reklame i Texas, der en stadig økende latino-befolkning og stadig større storbyer gjør staten litt mindre republikan­sk for hvert valg.

Advares mor Clintons feil Men de advares mot å gjøre samme skjebnesva­ngre feil som Hillary Clinton for fire år siden, da hun i overmot i de siste ukene av valgkampen satset på å snu republikan­ske stater i sør og ignorerte det demokraten­e trodde var en bombesikke­r blå mur i Midtvesten.

Nesten helt uventet vant Trump de tradisjone­lt demokratis­ke statene Wisconsin, Michigan og Pennsylvan­ia med hårfin margin, og dermed hele presidentv­alget.

Hittil har Biden holdt seg til årets vippestate­r, særlig de tre i Midtvesten som Trump tok, og ikke minst Pennsylvan­ia der han vokste opp.

Twitter-meldinger

Mens Biden er på farten, gjør

Trump sitt beste for å vise at han fortsatt er på banen med en rekke Twitter-meldinger.

Men etter at han selv ble alvorlig syk av korona, og et alvorlig utbrudd lammet Det hvite hus, er det blitt omtrent umulig for ham å få valgkampfo­kuset bort fra pandemien og hans håndtering av viruset som hittil har kostet 210.000 amerikaner­e livet.

Men han forsøker fortsatt å nedtone alvoret og fremme sitt kontrovers­ielle syn om at koronaviru­set blir tatt altfor alvorlig, mens han fremstille­r seg selv som en kriger som bekjempet viruset og vant.

Etter at han mandag ba velgerne ikke være redd for viruset og ikke la det dominere livet, angrep han mediene for ikke å ha mer fokus på det han kaller sine mange suksesser.

– De falske mediene nekter å fokusere på hvor bra økonomien og børsen gjør det, inkludert JOBBER under Trump-administra­sjonen. Vi er snart i rekordterr­itorium, tvitret han tirsdag.

– Alt de vil er å drøfte covid19, men de vil ikke si det, men vi slo demokraten­e hele dagen, også, tvitret han videre.

Tvil om presidentd­ebatt Donald Trump og Joe Biden skal etter planen møtes til en ny presidentd­ebatt neste tirsdag, og Trump sier han gleder seg til det.

Men Biden er skeptisk og sa tirsdag at om Trump fortsatt er syk, er det kanskje ikke så lurt å holde debatten.

Under den siste debatten sto Biden fire meter fra Trump, som kanskje allerede da var smittebære­r.

To dager etter testet Trump positivt, og retningsli­njene til smittevern­myndighete­ne tilsier at man må være i karantene i ti dager etter å ha blitt smittet, og opp til 20 dager om man har vært syk.

 ?? FOTO: STEIN BJØRGE ?? Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) øker oljepengeb­ruken.
FOTO: STEIN BJØRGE Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) øker oljepengeb­ruken.
 ??  ?? strukturel­t oljekorrig­ert budsjettun­derskudd, i milliarder
strukturel­t oljekorrig­ert budsjettun­derskudd, i milliarder
 ??  ??
 ??  ?? Demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden ankommer flyplassen i New Castle i Delaware etter besøket i Gettysburg i Pennsylvan­ia.
Demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden ankommer flyplassen i New Castle i Delaware etter besøket i Gettysburg i Pennsylvan­ia.
 ?? FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB ??
FOTO: ANDREW HARNIK / AP / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway