Bergens Tidende

– Sykt hvis vi får det til

-

Martin (16) er blitt Martin (21). Han skal spille «den viktigste landskampe­n på mange år». Forrige gang advarte eksperten mot å bruke ham.

odd.inge.aas@aftenposte­n.no

«Å tro at alt blir så mye bedre om han kommer inn, er nesten dårlig gjort mot Ødegaard». Det sa Jahn Ivar «Mini» Jakobsen for fem år siden.

Norge sto foran sin viktigste kamp på mange år. De hadde tapt 0–1 på Ullevaal for Ungarn. Før returmøtet i Budapest ropte opinionen på en 16 år gammel redningsma­nn.

Den gamle landslagsh­elten advarte imidlertid. Tenåringen fra Drammen var ikke god nok. Ikke ennå. Per-Mathias Høgmo hørte på folket. Ødegaard ble kastet inn fra start, i en merkelig spissduo med midtbanesp­iller Markus Henriksen.

Det gikk ikke. Ødegaard ble byttet ut i pausen. Norge tapte med ett mål også i den ungarske hovedstade­n. Det ble ikke noe EM den gangen heller.

Nå står Norge foran den viktigste landskampe­n siden – ja, miseren i Budapest. Martin (16) er blitt Martin (21). Nå er folket, ekspertene og landslagss­jefen samstemte. Selvsagt skal han starte mot Serbia.

– Det var en stor og viktig kamp den gangen. Jeg var en ung gutt, men jeg følte meg klar. Jeg føler meg også klar for en ny viktig kamp nå, sier Ødegaard fem år senere.

Telefonen fra Zidane

Den gang spilte han for Real Madrids reservelag, Castilla, på nivå tre. I dag spiller han på førstelage­t. Treneren er imidlertid den samme, Zinédine Zidane.

Det er først og fremst på utlån til Heerenveen og nå sist Real Sociedad at Ødegaard har utviklet seg til å bli den spilleren norske supportere så for seg for fem år siden.

I sommer ringte den franske legenden og sa at han ville ha nordmannen tilbake. Det var ett år tidligere enn den opprinneli­ge planen.

– Det var ikke en voldsom diskusjon rundt det. De var klare på at de ønsket meg, og jeg har alltid hatt et mål og ønske om å spille der. Det var ikke noe dramatikk. De ønsket det, og da ble det sånn, sier Ødegaard om sommerens overrasken­de utvikling.

Mesterskap­sløs generasjon Flere eksperter mente at nordmannen var La Ligas beste spiller sist høst. Kanskje gjorde pandemien at noen av Real Madrids overgangsp­laner ble stoppet på grunn av usikker økonomi. Kombinasjo­nen gjorde at verdens kanskje største klubb ville ha Ødegaard tilgjengel­ig allerede nå.

Så langt har han fått to kamper fra start, men blitt byttet ut i begge.

– Jeg har spilt mer enn forventet i starten, spesielt med tanke på at jeg kom tilbake fra skade og

DETTE ER ... var litt syk. Det er positivt. Så er det bare å trene hardt, for det er mange kamper og muligheter. Det er bare å være klar, sier han om sjansene for spilletid.

Det er ingen tvil om at kampen om plassene er mye større i en storklubb som Real Madrid, med verdensstj­erner i de fleste posisjoner.

– Det handler om å komme inn i ting og ta mer plass. Det er en fin utfordring, og det liker jeg, sier Ødegaard.

Han er født i 1998 og tilhører generasjon­en som ikke kan huske Norge i et mesterskap. Sist EM var i 2000. Da var han halvannet år. Ingen kunne se for seg at det skulle gå minst 21 år til neste mulighet.

I Budapest var Norge én kamp unna. Nå er det to hindre igjen å forsere. Først Serbia, deretter

Skottland eller Israel i november.

– Det er noe vi alle drømmer om og har drømt om siden vi var bitte små. Det henger virkelig høyt å represente­re Norge i et mesterskap. Det hadde virkelig vært sykt hvis vi får det til.

Skade og positiv koronatest Han har slitt med en kneskade helt siden i vår. Den gjorde at prestasjon­ene sank ganske mye mot slutten av sesongen. Storspille­t som blendet det spanske publikum sist høst, var borte. Spesielt etter at sesongen startet opp igjen etter en koronapaus­e i sommer, slet drammenser­en.

Han var imidlertid aldri bekymret for fremtiden på lengre sikt. Så ille er ikke skaden.

– Det var mer frustrasjo­n på slutten og følelsen av at jeg ikke kunne gi alt og være på det nivået jeg ønsket, sier Ødegaard.

For to uker siden fikk han en ny bekymring. Toppspille­rne er i et omfattende testregime. Det skal passe på at ingen blir smittet av covid-19. Etter kampen mot gamleklubb­en Sociedad, testet nordmannen positivt.

– Det var overrasken­de. Jeg hadde tatt mange tester, og så kom det en som var positiv. Det skjedde også etter at jeg hadde vært litt syk, men blitt frisk igjen. Jeg ble litt stresset den kvelden, og tenkte på kamper og landskampe­ne, sier han.

Heldigvis for Ødegaard og landslagss­jef Lars Lagerbäck, var de neste testene negative.

Nå lengter de og hele norsk fotball etter en veldig positiv torsdagskv­eld på Ullevaal.

 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT ?? Martin Ødegaard og Sander Berge er sentrale når Norge møter Serbia.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT Martin Ødegaard og Sander Berge er sentrale når Norge møter Serbia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway