Bergens Tidende

Uro etter Abid Rajas forslag om å skrote dagens finansieri­ng av kulturlive­t

– Et dårlig forslag, mener Arbeiderpa­rtiet. – Dette ser jeg på med uro, sier teatersjef Solrun Toft Iversen.

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

Fordelings­nøkkelen som har sikret en rekke regionale kulturinst­itusjoner 70 prosent statlig og 30 prosent kommunal- og fylkeskomm­unal finansieri­ng, er foreslått fjernet i regjeringe­ns budsjettfo­rslag for 2021.

Kulturmini­ster Abid Q. Raja (V) har ikke avslørt hva ordningen skal erstattes med.

– Uryddig

Blant annet er Det Vestnorske Teateret i Bergen finansiert gjennom denne modellen i dag.

Fremgangsm­åten får stortingsr­epresentan­t Anette Tretteberg­stuen (Ap) til å reagere:

– Den er uryddig. Raja sa han skrotet planene om planlagt regionrefo­rm for kulturen, men har tydeligvis likevel bestemt seg for å beholde deler av de dårlige forslagene, som dette, skriver hun til BT i en e-post.

BT har siden mandag forsøkt å få en kommentar fra kulturmini­steren, uten hell.

Regionale institusjo­ner

På grunn av Stortinget­s behandling av meldingen «Kulturens kraft. Kulturpoli­tikk for framtida» skal ordningen med faste fordelings­nøkler for musikk- og scenekunst­institusjo­nene avvikles, står det i budsjettfo­rslaget.

I meldingen ønsket regjeringe­n å overføre mye av ansvaret for kulturen fra stat til fylke, men etter massiv motstand ble prosjektet skrinlagt. Nå ønsker de likevel å avslutte ordningen med fast finansieri­ng.

«Regjeringe­n mener at stat, fylkeskomm­uner og kommuner bør være likeverdig­e partnerne», står det videre i budsjettfo­rslaget.

Endringen gjelder for kulturinst­itusjoner som i statsbudsj­ettet har status som regionale institusjo­ner, og i Bergen er dette blant andre Carte Blanche, Det Vest

norske Teater og Bergen Nasjonale Opera.

– Et dårlig forslag

I midten av september sendte Tretteberg­stuen et skriftlig spørsmål til Raja, der hun skrev at «det ryktes at regjeringe­n vil foreslå å fjerne fordelings­nøklene for en rekke kulturtilt­ak i statsbudsj­ettet for 2021», uten at dette er diskutert og forankret i Stortinget.

Arbeiderpa­rtiet er imot en slik endring, blant annet fordi de mener det skaper stor usikkerhet for kulturinst­itusjoner og fylkeskomm­unene, ifølge Tretteberg­stuen.

– At regjeringe­n ønsker å fraskrive seg økonomisk ansvar for deler av kulturen er ikke nytt, men også derfor er dette et så dårlig forslag, skriver hun.

Teatersjef­en urolig

Både Norsk teater- og orkesterfo­rening og kunstneror­ganisasjon­en Creo har i sine innspill bedt regjeringe­n om å beholde dagens ordning.

Creo skriver at de stiller seg «undrende og kritisk» til at departemen­tet planlegger å avvikle finansieri­ngsmodelle­n, «uten at dette er gjort rede for i kommunepro­posisjonen eller tatt opp igjen til grundig vurdering i Stortinget».

Solrun Toft Iversen, teatersjef ved Det Vestnorske Teateret, mener også det er feil å skrote ordningen.

– Dette ser jeg på med uro, og lurer veldig på hvilket tankegods som ligger bak denne avgjørelse­n, sier hun.

At regjeringe­n ønsker å fraskrive seg økonomisk ansvar for deler av kulturen er ikke nytt, men også derfor er dette et så dårlig forslag.

Anette Tretteberg­stuen, Aps kulturpoli­tiske talsperson

– Rester av kulturrefo­rmen Stian Jean Opedal Davies, leder for utvalg for kultur i Vestland, mistenker at forslaget er rester av kulturrefo­rmen som ikke ble noe av.

– Min kritikk mot Abid Raja er at han ikke har gitt noen forklaring på hva som kan være alternativ­et til dagens finansieri­ngsmodell. Det burde opprettes i dialog med kulturlive­t og kommunene, men det har ikke skjedd.

Budsjettfo­rslaget skal nå videre til behandling i familieog kulturkomi­teen på Stortinget.

– Har vist forståelse

Kristin Ørmen Johnsen (H), leder for komiteen, sier til BT at hun mener det er for tidlig å gjøre endringer på fordelings­nøklene i 2021.

– Det er for mange usikkerhet­smomenter nå, særlig på grunn av koronasitu­asjonen vi står oppe i. Derfor vil vi stoppe dette nå. Det vil ikke bli aktuelt i 2021. Dette har jeg dialog med Kulturdepa­rtementet om, og det har ministeren vist forståelse for, sier hun.

Mener det bør utsettes

En utsettelse støttes av Silje Hjemdal (Frp), som også er med i kulturkomi­teen.

– Min umiddelbar­e reaksjon er at dette bør utsettes på grunn av den pågående koronasitu­asjonen. Nå er det veldig viktig at den hardt rammede kulturnæri­ngen har forutsigba­rhet, sier hun.

20. november skal finanskomi­teen ha avgitt den endelige innstillin­gen, som deretter skal behandles i Stortinget innen en uke.

 ??  ?? Forslaget om å fjerne den faste fordelings­nøkkelen kom på banen da regjeringe­n skulle planlegge regionrefo­rmen for kulturlive­t. Kulturmini­ster Abid Raja (V) valgte i mai å droppe reformen.
Forslaget om å fjerne den faste fordelings­nøkkelen kom på banen da regjeringe­n skulle planlegge regionrefo­rmen for kulturlive­t. Kulturmini­ster Abid Raja (V) valgte i mai å droppe reformen.
 ??  ??
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? Teatersjef Solrun Toft Iversen mener Kulturdepa­rtementet må bedre dialogen med kulturlive­t.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG Teatersjef Solrun Toft Iversen mener Kulturdepa­rtementet må bedre dialogen med kulturlive­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway