Bergens Tidende

Gitarlegen­den solgte mer enn 75 mill. plater

-

Gitaristen og låtskriver­en Eddie Van Halen døde tirsdag, 65 år gammel. Han ble regnet som en stilskaper og en av de aller fremste rockegitar­istene.

Eddie Van Halens sønn, Wolfgang, sier i en uttalelse lagt ut på Twitter at faren har «tapt en lang og vanskelig kamp mot kreft». Van Halen led av strupekref­t og døde på St. Johns-sykehuset i Santa Monica tirsdag, meldte kjendisnet­tstedet TMZ.

Han huskes særlig for sin rolle i bandet Van Halen, som han dannet sammen med sin bror Alex Van Halen, Mark Stone og David Lee Roth i 1972. De hadde en lang rekke hitlåter, som «Jump», «Panama» og «Runnin' with the Devil».

Eddie Van Halen var også gitaristen bak den energiske soloen i Michael Jacksons «Beat it».

Virtuos

Van Halen omtales som en virtuos med full kontroll over instrument­et, lynrask og nyskapende. Han var kjent for sin spesielle spillestil med mye bruk av såkalt tapping, der strengene slås an direkte på gripebrett­et på gitaren.

I 2012 ble han kåret som nummer én i magasinet Guitar Worlds leserkårin­g av de 100 beste gitaristen­e noensinne.

Men sine særpregede soloer bidro han til å skyve discoen ned fra toppen av hitlistene fra slutten av 70-tallet, da debutalbum­et «Van Halen» kom ut. De ble raskt det fremste festbandet i California, og sikret sin posisjon med albumet «1984» der flere av bandets mest kjente låter er å finne.

75 millioner plater

Van Halen er på topp 20listen over de bestselgen­de artistene noensinne, og har solgt mer enn 75 millioner plater. Bandet ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2007.

Eddie Van Halen ble født i Amsterdam i Nederland i 1955, og hans egentlige navn var Edward Lodewijk Van Halen. Familien flyttet til USA i 1962, og slo seg ned i Pasadena i California, der han startet musikerkar­rieren på 70tallet.

 ?? FOTO: TOM HOOD, AP/NTB ?? Eddie Van Halen spiller konsert i Phoenix i 2004. Van Halen, som hadde strupekref­t, døde tirsdag, 65 år gammel.
FOTO: TOM HOOD, AP/NTB Eddie Van Halen spiller konsert i Phoenix i 2004. Van Halen, som hadde strupekref­t, døde tirsdag, 65 år gammel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway