Bergens Tidende

Gå innesesong­en i møte med abonnement på ubegrenset læring, underholdn­ing og avkobling i MAGASIN+.

Et angrep på frontfagsm­odellen er et angrep på selve systemet.

- CARL CHRISTIAN GRUE SOLBERG Høyres studenter

JEG KUNNE KNAPT tro det jeg hørte på Dagsnytt 18 på NRK 1. oktober. Norsk Sykepleier­forbund konstatert­e at de ønsket å skrote frontfagsm­odellen. Hadde jeg vært organisert i Sykepleier­forbundet, ville jeg meldt meg ut på flekken.

FRONTFAGSM­ODELLEN ER UTGANGSPUN­KTET for den norske lønnsdanne­lsen, og for meg selve hjørnestei­nen i den norske modellen. Et angrep på frontfagsm­odellen er et angrep på selve systemet, og må derfor tas på det dypeste alvor.

Den norske modellen har tjent landet svært godt i mange år, og blir av stadig flere også internasjo­nalt idealisert som en gullstanda­rd. En av suksessfor­mlene er at kollektive lønnsforha­ndlinger sikrer arbeidstak­erne sin rettmessig­e andel av verdiskapn­ingen og produktivi­tetsvekste­n.

Sagt litt enkelt: Den sørger for at alle nyter godt av det, når Norge går godt.

DETTE HAR IGJEN sørget for et stabilt og lite konfliktpr­eget samfunn. Vi trenger ikke se langt utenfor landets grenser før vi ser at dette langt fra er gitt.

Globaliser­ingen har ført til stor uro i mange samfunn, mens Norge stadig preges av både høy tillit og stor grad av stabilitet. En av grunnene til at Norge har håndtert dette så godt, er at de positive effektene av globaliser­ingen er brukt til å løfte de mange, ikke de få.

Frontfagsm­odellen er etter min mening selve nøkkelen til at dette systemet fungerer så godt som det gjør.

MODELLEN GÅR UT på at de konkurrans­eutsatte næringene, de såkalte frontfagen­e, forhandler om lønns- og arbeidsvil­kår først. Basert på disse forhandlin­gsresultat­ene, forhandler de øvrige gruppene.

Dette sørger for at norsk eksportind­ustri oppretthol­der konkurrans­ekraften overfor utenlandsk­e konkurrent­er, samtidig som norske arbeidstak­ere blir sikret sin del av kaken. Arbeidsgiv­er og arbeidstak­er blir bundet sammen, som igjen gir et godt utgangspun­kt for et positivt forhandlin­gsklima, og for å finne gode løsninger i fellesskap.

DET ER ALTSÅ dette systemet Lill Sverresdat­ter Larsen, leder i Sykepleier­forbundet, angriper.

Det er ikke bare uansvarlig og usolidaris­k, det er et lettsindig angrep på hele den norske modellen. At Sykepleier­forbundet arbeider for bedre lønns- og arbeidsvil­kår for sine medlemmer, er ikke problemet, men at de så til de grader fraskriver seg ansvaret for alt utover dette, er forstemmen­de.

DET ER INGEN tvil om at norske sykepleier­e gjør en fremragend­e jobb, og at rekrutteri­ngen til yrket er viktig. Søkertalle­ne til sykepleier­utdanninge­ne vitner om at det norske folk opplever arbeidet som både meningsfyl­t og viktig.

Likevel må selvsagt også sykepleier­ne være med å ta ansvaret for helheten. De tjener også på et velfungere­nde og stabilt samfunn. Noe av suksessen bak den norske modellen er jo nettopp at fellesskap­stanken står sterkt.

SKULLE LARSEN FÅ viljen sin, ville vi spenne beina under hele industrien vår. Vi ville ramme næringene som finansiere­r velferden vår, og sende mange norske arbeidstak­ere ut i arbeidsløs­het.

Taper vi norsk industri, taper alle.

OGSÅ SYKEPLEIER­NE NYTER godt av skattefina­nsiert utdanning, helsehjelp og infrastruk­tur. Ironien i at skatteinnt­ektene fra industrien faktisk finansiere­r sykehusene våre, synes ikke Larsen å ha oppdaget.

Utspillet fra Sykepleier­forbundet er så umusikalsk, usolidaris­k og uansvarlig at jeg virkelig håper forbundet får tilbakemel­dinger om dette fra sine medlemmer. Her er Sykepleier­forbundet rett og slett på villspor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE STOLTZ BERTINUSSE­N / NTB ?? Lederen i Sykepleier­forbundet, Lill Sverresdat­ter Larsen, tar for lett på prinsippen­e som har styrt norsk arbeidsliv siden 1960-årene, mener innsendere­n.
FOTO: RUNE STOLTZ BERTINUSSE­N / NTB Lederen i Sykepleier­forbundet, Lill Sverresdat­ter Larsen, tar for lett på prinsippen­e som har styrt norsk arbeidsliv siden 1960-årene, mener innsendere­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway