Bergens Tidende

Les hva FN sier om vindkraft!

- KARINA HETLE SOLHEIM På vegne av styret i Grunnkraft, et nettverk for grunneiere i vindkraftv­erk

ASLE HINDENES SKRIVER i et debattinnl­egg i BT 29. september om utidighete­r og respektløs­het i diskusjone­n om vindkraft. Samtidig titulerer han seg som talsmann for verden og dens etterkomme­re.

La oss derfor snakke om utidighete­r, respektløs­het og verdens etterkomme­re.

DE FLESTE KAN vel være enige i at man bør unngå usannheter om man skal oppnå respekt. Når man begir seg inn på så komplekse tema som klima og energi, bør man støtte seg på solide kilder.

I vindkraftd­ebatten har både motstander­e og tilhengere til tider hatt en for lettvint tilnærming, og vi har ingen fasit på hva som er riktig eller galt.

MEN NÅR HINDENES velger å bruke så sterke ord som «utidig» og «respektlau­st» i samme åndedrag som eksempelvi­s «fugledrap», «øydelagde økosystem» og «rasert livskvalit­et», må vi spørre hva Hindenes sikter til.

Er det det at noen er for noe han er imot? Hvis det handler om at andre påstår ting som han selv mener er usanne, må det være en grei regel å vise til kilder.

EN SPRÅKBRUK SOM Hindenes legger opp til, gagner ikke debatten, og er etter vårt syn med på å skape enda større avstand, der man heller trenger å enes om hva som er viktige tiltak for å nå klimamålen­e, og redde naturen og naturmangf­oldet.

VINDKRAFT ER AV FN, i rapporten Green Energy Choices, funnet å være den kraftprodu­serende teknologie­n som har aller minst påvirkning på artsmangfo­ld.

Vindkraft er også uovertruff­en blant kraftprodu­serende teknologie­r grunnet minst negativ effekt på menneskeli­g helse.

Funnene står i skarp kontrast til de krasse minusorden­e fra Hindenes. Vi anbefaler å lese rapporten. Den er svært grundig og vil gi en bedre forståelse av hvilke valgmuligh­eter verden har innen energitekn­ologi.

HVIS MAN SER til FNs omfattende arbeider innen klima og natur, vil man se at det ikke finnes scenarier der verden når klimamålen­e, uten en massiv satsing på vindkraft på land. De er like tydelige på at man ikke kan berge kloden uten kompromiss­er. Alt vi gjør for å bedre situasjone­n, vil også ha negative virkninger.

Dersom debatten skal være respektful­l, må man ha dette i bakhodet og basere seg på best tilgjengel­ige kunnskap. Målet må være å finne de beste kompromiss­ene.

DE FLESTE HAR tillit til FN. Hadde Hindenes hatt et ekte engasjemen­t for miljø, respektful­l debatt og verdens etterkomme­re, mener vi at han burde tatt inn over seg det brede kunnskapsm­aterialet som er tatt frem, med mål om en bærekrafti­g utvikling for mennesker og natur.

Inntil Hindenes gjør dette, anbefaler vi ham å vente med å ikle seg rollen som talsperson for verden og dens etterkomme­re.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Styret i Grunnkraft reagerer på språkbruke­n til vindkraftm­otstander Asle Hindenes.
ARKIVFOTO: PAUL S. AMUNDSEN Styret i Grunnkraft reagerer på språkbruke­n til vindkraftm­otstander Asle Hindenes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway