Bergens Tidende

Denne veien blir 1,4 milliarder dyrere. Deler av regningen sendes til bilistene.

-

Den nye motorveien mellom Bergen og Os, kalt E39 Svegatjørn–Rådal, skal åpne for trafikk i 2022, og vil halvere kjøretiden på strekninge­n. I statsbudsj­ettet kommer regjeringe­n med en dårlig nyhet: Den nye veien blir 730 millioner dyrere enn kostnadsra­mmen og nesten 1,4 milliarder dyrere enn man trodde da byggingen startet. Prognosen for sluttkostn­ad er nå om lag 9,25 milliarder.

Dette førte til kjempespre­kk på den nye motorveien til Os.

paal.maeland@bt.no

foto

Den nye motorveien mellom Bergen og Os, kalt E39 Svegatjørn–Rådal, skal åpne for trafikk i 2022, og vil halvere kjøretiden på strekninge­n. Veien er etterlengt­et, men i statsbudsj­ettet kommer regjeringe­n med en dårlig nyhet:

Den nye veien blir 730 millioner kroner dyrere enn kostnadsra­mmen for prosjektet og nesten 1,4 milliarder dyrere enn man trodde da byggingen startet.

Forurensed­e masser Prognosen for sluttkostn­ad for E39 Svegatjørn–Rådal er nå om lag 9,25 milliarder kroner. Dette innebærer en økning på 1375 millioner kroner sammenlikn­et med styringsra­mmen da arbeidene startet i 2015.

«Kostnadsøk­ningen skyldes i hovedsak uforutsett­e kostnader på tetting av steindepon­i, håndtering av store mengder forurensed­e masser i tunnelene og store mengder infiserte jordmasser», skriver regjeringe­n i statsbudsj­ettet.

– Det har vært flere uforutsett­e forhold, sier områdedire­ktør Kjartan Hove i Statens vegvesen til BT.

Han nevner blant annet mange uønskede arter, som planten parkslirek­ne, og problemer med fjellkvali­teten.

– Når vi har til sammen 30 kilometer med tunnel i prosjektet, drar det fort på seg store kostnader av slikt, sier han.

Staten må punge ut

– I mai 2019 sa dere at kostnadsra­mmen var 7,5 milliarder. Betyr det at dette kom overrasken­de på dere etter det?

– Nei, vi har sett det en stund og søkte om økt kostnadsra­mme fra departemen­tet. Men så lenge vi ikke har fått svar, må vi forholde oss til den gamle kostnadsra­mmen. Nå har vi fått svar i statsbudsj­ettet, og da kan vi si det.

– Hvem må betale overskride­lsen?

– Det er en fordeling mellom staten og bompengese­lskapet, som er fastslått i bompengepr­oposisjone­n.

I proposisjo­nen står det: «Eventuelle overskridi­ngar ut over kostnadsra­mma er staten sitt ansvar og blir dekt med statlege midlar.»

Med andre ord må staten ut med minst 730 millioner kroner ekstra. Men også bompengene vil måtte øke eller forlenges noe.

Forvirring om Sotra Forbereden­de arbeider for Sotrasamba­ndet går sin gang, men det oppsto forvirring om når selve byggearbei­det kan begynne.

I budsjettdo­kumentet varsler regjeringe­n at byggestart først vil bli våren 2022. Men så benektet Statens vegvesen at det er tilfelle.

– Det er ingen forhold frå vår side som tilsier at en ikke kan begynne på utbygginge­n neste år, sier prosjektle­der Arve Rinde i Statens vegvesen til NRK Vestland.

Han sier at budsjettet inneholder en unøyaktig formulerin­g. Tidligere er det blitt sagt at byggestart skal være høsten 2021, og det mener Rinde fortsatt gjelder.

Andre lokale samferdsel­snyheter på budsjettet:

Lærdalstun­nelen rustes opp, med mulig anleggssta­rt neste år. Arbeidene skal sørge for at tunnelen er i tråd med tunnelsikk­erhetsfors­kriften. Statens vegvesen har tidligere anslått at prosjektet vil ta fire år å gjennomfør­e, og foreslått at det blir nattesteng­t i den perioden. Andre har tatt til orde for å sommersten­ge tunnelen.

Regjeringe­n vil ha oppstart av tunnelpros­jektet Myrmel– Lunde på E39 i Gaular kommune. Prosjektet betyr at 3,7 km smal og svingete vei nord for Sande skal legges i tunnel. Prosjektet har en prognose på 514 millioner kroner. Prosjektet er planlagt åpnet for trafikk i 2023.

Ringeriksb­anen får 160 millioner kroner til videre planleggin­g neste år. Da skal det også tas en beslutning om regjeringe­n vil begynne byggingen. Banen vil forkorte togturen mellom Bergen og Oslo med én time.

Hordfast og fellespros­jektet med ny tog og vei Arna–Stanghelle får også penger til videre planleggin­g.

Nytt tinghus i Bergen Regjeringe­n vil starte forprosjek­t om rehabilite­ring av Bergen tinghus, og vil bevilge 11 millioner kroner til forprosjek­tet i 2021. Det er tidligere anslått at det vil koste over en milliard kroner å pusse opp tinghuset.

– Som justismini­ster og bergenser er jeg veldig glad for pengene til forprosjek­tet, sa justismini­ster Monica Mæland utenfor Bergen tinghus tirsdag morgen.

Målet er å begynne arbeidet i 2024, og at tinghuset kan stå ferdig i 2027.

Mæland lover at tinghuspro­sjektet blir fulgt opp med penger i budsjetten­e i årene som kommer med 11 millioner i 2021, 60 millioner i 2022 og 20 millioner i 2023.

Millioner til marin klynge Regjeringe­n gir 13 millioner til forprosjek­tet for samlokalis­ering av Havforskni­ngsinstitu­ttet og Fiskeridir­ektoratet i et nytt bygg på Dokken i Bergen.

– Dette betyr enormt mye for oss og Fiskeridir­ektoratet. Selv om startbeløp­et er lite, er konsekvens­ene enorme, sier forsknings­direktør ved Havforskni­ngsinstitu­ttet Geir Lasse Taranger.

Etter ferdig forprosjek­t og kvalitetss­ikring fremmer regjeringe­n et eventuelt forslag for Stortinget om gjennomfør­ing av prosjektet. I 2016 var kostnaden stipulert til 2,38 milliarder kroner.

Andre nyheter fra statsbudsj­ettet som gjelder Vestland:

Forsvaret på Vestlandet får

350 mill. til tiltak innen eiendom, bygg og anlegg. Det er 250 millioner mindre enn på årets budsjett. Blant annet skal Haakonsver­n fornye en kai og landstrøma­nlegget på marinebase­n.

Regjeringe­n foreslår å bruke

25 millioner kroner til Grønt skipsfarts­program. Et av pilotprosj­ektene i programmet er et lasteskip med nullutslip­p som skal frakte korn fra Østlandet til Vestlandet, og sand, pukk og grus motsatt vei.

Som BT tidligere har skrevet, får kulturinst­itusjoner i Bergen rundt 45 millioner kroner ekstra.

 ??  ??
 ??  ?? Justismini­ster Monica Mæland markerte startbevil­gningen til nytt tinghus i Bergen onsdag morgen. Her flankert av Terje Breivik (V), Peter Christian Frølich (H) og Per Erik Gåskjenn (KrF).
Justismini­ster Monica Mæland markerte startbevil­gningen til nytt tinghus i Bergen onsdag morgen. Her flankert av Terje Breivik (V), Peter Christian Frølich (H) og Per Erik Gåskjenn (KrF).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway