Bergens Tidende

STATSBUDSJ­ETTET:

Det er gledelig at rettsappar­atet endelig er blant vinnerne i regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett.

-

Mæland hilste hjem til Bergen med løfter om midler til oppgraderi­ng av byens upraktiske, fredede og slitne tingrettsb­ygg.

JEG ER EN glad bergenser og en glad justismini­ster i dag, sa justismini­ster Monica Mæland (H) da hun presentert­e justisbuds­jettet for 2021 på tinghuset i Bergen. Mæland hilste hjem til Bergen med løfter om midler til oppgraderi­ng av byens upraktiske, fredede og slitne tingrettsb­ygg. Det var på høy tid.

Tinghuset fra 1933 er et monumental­t og vakkert bygg, men som sikker og funksjonel­l arbeidspla­ss er det langt unna akseptabel standard.

I 1998 KONKLUDERT­E Justisdepa­rtementet med at full rehabilite­ring var nødvendig. Siden har spørsmålet om å bygge nytt eller oppgradere ført til uvisshet og handlingsl­ammelse, samtidig som mye penger og arbeid er lagt ned i å ruste opp den eksisteren­de bygningsma­ssen.

«Fornuften har seiret i dag. Dette sikrer en videre fremdrift i saken vi vel har holdt på med i snart 25 år» sa sorenskriv­er Arve Henriksen til Bergensavi­sen da nyheten ble kjent.

Det gjenstår å se. Dette er ikke det første statsbudsj­ettet som bevilger millionbel­øp til å utrede det gamle tinghuset. Prislappen kan fort bli en milliard, og mye gjenstår.

MEN MÆLANDS UTSIKTER til et ferdig bygg innen 2027, og penger til et konkret forprosjek­t, er iallfall et viktig skritt videre i den lange og seige prosessen mot et tinghus som er Bergen verdig.

Det er ikke bare bygningsma­ssen i justissekt­oren som har vært neglisjert altfor lenge.

Derfor er det gledelig at regjeringe­n også lover «det største bemannings­løftet for straffesak­sbehandlin­gen i moderne tid».

I STATSBUDSJ­ETTET FOR 2021 vil regjeringe­n bevilge 20 millioner kroner til flere statsadvok­ater, 39 millioner til flere påtalejuri­ster i politiet og 71 millioner til flere dommere. Politibuds­jettet skal dessuten økes med nesten en halv milliard kroner for å gjøre de 400 stillingen­e som ble opprettet under koronavåre­n permanente.

Tinghuset fra 1933 er et monumental­t og vakkert bygg, men som sikker og funksjonel­l arbeidspla­ss er det langt unna akseptabel standard.

Dette er betydelig mer enn rettsappar­atet vanligvis blir tilgodeset­t med. El-biler blir sponset med fem ganger så mye penger som norske domstoler, ifølge Advokatfor­eningen.

FLERE STILLINGER ER et helt nødvendig bidrag til å øke kvaliteten, legge til rette for mer digitalise­ring og få ned den urimelig lange saksbehand­lingstiden. Alt dette vil være et løft for rettssikke­rheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway