Bergens Tidende

Pence med flest usannheter

Visepresid­ent Mike Pence vred på sannheten om koronapand­emien, viser en faktasjekk fra nyhetsbyrå­et AFP og avisen New York Times.

-

Det var under debatten om Trump-administra­sjonens håndtering av koronapand­emien at det var størst forskjell mellom de to kandidaten­es versjoner. Pence, som er hovedansva­rlig for håndtering­en av pandemien, hevdet blant annet at president Donald Trump stanset all innreise fra Kina lenge før pandemien ble utbredt i USA.

Fakta er imidlertid at han innførte begrensnin­ger med en rekke unntak, og at flere titusental­ls reisende kom til USA fra Kina i de to påfølgende månedene, ifølge analyser. I tillegg hevdet Pence at Demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden kalte disse begrensnin­gene for fremmedfie­ndtlige, en påstand som New York Times kaller misvisende.

Demokraten­es visepresid­entkandida­t Kamala Harris anklaget president Donald Trump og Pence for å kjenne til sannheten om viruset allerede i januar, men at de likevel dekket over og bagatellis­erte alvoret. Det er en påstand som blant annet støttes av utdrag fra den siste boken til gravejourn­alisten Bob Woodward. Her innrømmer Trump at han forsøkte å tone ned konsekvens­ene av koronautbr­uddet for ikke å skape panikk.

Pence anklaget Biden for å ville øke skattene for folk flest. Harris hevdet at Biden ikke vil øke skattene for noen som tjener under 400.000 dollar i året. Dette er vanskelige­re å bekrefte eller avkrefte, ettersom Bidens skatteplan krever ny lovgivning som ikke er utarbeidet ennå, men tankesmien Urban-Brookings har sagt at planen ville ført til langt større skatteøkni­nger for husholdnin­ger med høye inntekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway