Bergens Tidende

Hjemmekont­or? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC

– Hjemmekont­or bidrar til å fjerne skillet mellom jobb og privat. Dette øker risikoen for at noe kan gå galt.

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

En rekke bedrifter tilbyr både smarttelef­oner og bærbare datamaskin­er til sine ansatte, som oftest med eget passord og et utvalg programmer du trenger for å gjøre jobben din.

Og jo lenger du beholder PCen, desto større personlig preg får den. Men er det lurt?

Å kombinere privatliv og jobb kan nemlig være risikofylt – både for deg og for selskapet.

– Jeg vil påstå at halvparten av oss har for lite bevissthet rundt disse problemsti­llingene. Stadig flere bruker jobb-PC-er og telefoner. Med mange på hjemmekont­or, blir skillet mellom jobb og privatliv visket ut, mener universite­tslektor Thomas Jelle ved Institutt for informasjo­nssikkerhe­t og kommunikas­jonsteknol­ogi på NTNU.

Sammen med sikkerhets- og passordeks­pert Per Thorsheim har han fem bud for hva som ikke er greit å gjøre på jobbens PC:

1. Ikke la venner eller familie få tilgang til datamaskin­en

Er det noen andre enn deg som skal bruke PC-en, så er det jobbens IT-avdeling som i det minste har kompetanse. Ikke lån bort PC, Ipad eller mobil til familie, råder Jelle.

– Barn kan plutselig laste ned ting eller kjøre applikasjo­ner som medfører skade.

For noen år tilbake lånte han selv bort jobbens Ipad til yngstesønn­en. Resultatet var at sønnen, som var et par år på det tidspunkte­t, delte en Youtube-video på mail til en ambassadør Jelle skulle ha et jobbmøte med.

– Da lærte jeg leksen min.

2. Ikke hold på med andre jobbaktivi­teter parallelt

– Hvis du arbeider med en bijobb eller et sideprosje­kt på jobbens PC, kan det i praksis bety at det er jobben din som eier prosjektet du jobber med. Det tror jeg mange ikke er klar over.

Jelle kjenner til flere tilfeller der enkelte for eksempel har begynt med IT-konsulentt­jenester ved siden av, men på jobbens PC.

– Da er det jobben som eier de inntektene, ikke deg. Et selskap kan beslaglegg­e PC-en din hvis det er mistanke om at man bruker den til å generere egne penger.

Du skal ikke drive med direkte konkurrere­nde arbeid i arbeidstid­en på din arbeidsgiv­ers utstyr, bekrefter Thorsheim:

– Men hvis du på jobb-pc-en på fritiden skriver et brev om butikken du vurderer å starte sammen med noen andre, er det innafor. Arbeidsgiv­er har ikke rett til å grave i det.

En smart anbefaling er å ha en egen folder for privat e-post, og en folder for private dokumenter. Bare husk å ikke blande innholdet der med jobben, råder han.

3. Ikke kom med upassende vitser på chattetjen­ester

– Mange bruker sosiale medier som for eksempel «Slack» på jobb, og da må du være bevisst på hvordan du uttaler deg. Kommer du med upassende kommentare­r i jobbsammen­heng, blir konsekvens­ene større enn om du gjør det som privatpers­on, sier Jelle.

At en kanal anses som privat betyr ikke at arbeidsgiv­er eller for eksempel politiet ikke kan få tilgang til den ved behov, sier Thorsheim.

– Nå har vi heldigvis god takhøyde i Norge, men Bertheusse­nsaken viser jo at selv en «luftekanal» for noen venninner kan ende opp i retten som bevismater­iale. Så sunn fornuft anbefales, uansett hvor man skriver eller uttaler seg.

4. Ikke bruk samme passord på jobb som du gjør privat

– Og ta i bruk tofaktor-autentiser­ing. For de fleste betyr det å skru på funksjonen som gjør at de får tilsendt en kode på SMS etter å ha skrevet inn brukernavn og passord på for eksempel Facebook, Snapchat og Tiktok. Det er en svært viktig oppfordrin­g å gi i disse dager, sier Thorsheim.

5. Ikke la andre fjernstyre PC-en din

Svindelsam­talene fra «Microsoft» eller «it-avdelingen i firmaet ditt» ønsker å få mulighet til å fjernstyre datamaskin­en din, slik at de kan installere datavirus og det som verre er.

– Generelt skal man være skeptisk til innkommend­e mail, SMS og telefon hvor dette er et tema, sier Thorsheim og legger til:

– Her er det greit å vite at svært mange slike samtaler ser ut til å komme fra norske telefonnum­re, men egentlig stammer fra utlandet. En enkel måte å beskytte seg er å be om å få ringe dem tilbake, gjerne be om å få ringe tilbake via sentralbor­det deres.

 ??  ?? – Stadig flere bruker jobb-PC-er og telefoner, så det har aldri vært mer aktuelt å være bevisst på farene, mener universite­tslektor Thomas Jelle ved Institutt for informasjo­nssikkerhe­t og kommunikas­jo
– Stadig flere bruker jobb-PC-er og telefoner, så det har aldri vært mer aktuelt å være bevisst på farene, mener universite­tslektor Thomas Jelle ved Institutt for informasjo­nssikkerhe­t og kommunikas­jo
 ?? FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN ??
FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN
 ??  ?? Universite­tslektor Thomas Jelle kjenner godt til problemsti­llingene, både via NTNU, men også som leder av flere selskaper.
Universite­tslektor Thomas Jelle kjenner godt til problemsti­llingene, både via NTNU, men også som leder av flere selskaper.
 ??  ?? Per Thorsheim jobber som sikkerhets­evangelist i IT-sikkerhets­tjenesten Secure Practice.
Per Thorsheim jobber som sikkerhets­evangelist i IT-sikkerhets­tjenesten Secure Practice.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway