Bergens Tidende

Treg, men intens og lysende vellykket

-

Jon Fosses «Melancholi­a II» på Cornerteat­eret oppleves som en helt nødvendig tålmodighe­tsprøve. ikke skulle hatt med seg inn på do. Og så tar det ene det andre.

Det er alltid slik for meg at i møtet med Jon Fosses univers, så vekkes trangen til å le. Hvorfor? Det er nok så såre enkelt som at Aristotele­s logikk er godt innskrevet i mitt mottakerap­parat.

ARISTOTELE­S LA VEKT på at mens tragedien handler om karakterer som er edlere enn oss, handler komediene om karakterer som ikke er det.

Komedien handler om de enkle menneskene. De greske komedier handlet gjerne om manglende kroppskont­roll. Slik er det også i vår tid. Underbukse­humor er vi alle kjent med.

Da er det lett å tenke at Oline er til å le av, når hun skvetter i underbukse­n. Men det som er så bra med Fosses tekster er at han skriver opp imot det komiske, det enkle og forsagte, og slik evner å få frem det store og vakre som er å finne i alle mennesker. fremføring av en krevende tekst om et krevende liv.

Resultatet er en vakker skildring av en gammel kvinnekrop­p med et levende sinn, der minner om fortiden kjemper med fysiske kroppsføle­lser som oppstår her og nå.

DET IMPONEREND­E ER hvordan Kompaniet våger å la det gå sakte. De våger å la det ta tid. For tiden det tar er nødvendig.

Den gir oss rom til å erfare de nydelige nyansene lysdesigne­r Ingeborg Staxrud Olerud løfter inn i Maja Nilsens scenografi, som illuderer et maleri.

Stemningen­e som komponist og lyddesigne­r Gaute Storsve skaper forsterker det som skal til for at vi skal erfare Olines bevegelige sinn, i en treg og vedvarende dragning mellom det som er og det som har vært.

RESULTATET ER AT jeg går ut av teatersale­n og er ganske sliten. Ikke bare i hodet, men også i kroppen.

Det er som om Olines liv har krøpet inn i muskelcell­ene mine. Etter denne forestilli­ngen forstår jeg så godt at hun endelig finner ro ved å lene hodet mot veggen i veslehuset, for så å bare gi slipp på alt.

 ?? FOTO: PAUL S. AMUNDSEN ?? Morten Espeland spiller hovedrolle­n i Jon Fosses stykke.
FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Morten Espeland spiller hovedrolle­n i Jon Fosses stykke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway