Bergens Tidende

Hvorfor vil Vegvesenet ha enda mer trafikk?

- GABRIEL FLIFLET Leder i Naturvernf­orbundet Hordaland

IBLANT LESER MAN ting som får ørevoksen til å rotere. BT hadde 5. oktober en solid reportasje om yrkessjåfø­r Ole Jonny Sunde, som vil prioritere gode veier foran dyre fjordkrysn­inger med bro og tunnel.

Jeg forstår ham så godt!

I ARTIKKELEN KOMMER det frem at Transportø­konomisk institutt nylig har utredet et alternativ med hyppige fergeavgan­ger i stedet for dyre broer og tunneler. Det oppsiktsve­kkende er Statens vegvesens negative reaksjon på dette:

«Dersom en bare utvikler veiene på land, vil fergene oppleves som en relativt større barriere, og det vil holde trafikken nede.»

MED ANDRE ORD: Nei takk til kombinasjo­nen gode veier og hyppige ferger, for da vil ikke trafikken øke nok!

DET ER FAKTISK bred politisk enighet om at veitrafikk­en i de store byene må begrenses. Vi vil ha mindre støy, skitt og utslipp!

For å få støttemidl­er til kollektivt­rafikk, sykkel og gange gjennom den såkalte Byvekstavt­alen, må Bergen og andre storbyer oppfylle statens strenge krav om nullvekst i privatbilt­rafikken.

Da henger det ikke på greip at Statens vegvesen jobber for det stikk motsatte: Å bruke titall milliarder på en villet økning av biltrafikk­en.

I DAG PASSERER drøyt 3000 biler over Bjørnafjor­den på fergene mellom Os og Stord/Tysnes. BT forteller at Vegvesenet har regnet seg frem til at med gratis ferge, avgang hvert 15. minutt og utbedret vei, vil 10.000 biler passere Bjørnafjor­den hvert døgn.

Om man bygger Hordfast, blir resultatet nesten 16.000 – mer enn femdobling av dagens trafikk. Dét blir mange nye biler på Bergens overbelast­ede veinett!

Det er ubegripeli­g at Statens vegvesen synes dette er et gode.

BERGEN KOMMUNE HAR lenge jobbet systematis­k for å gjøre det mulig å leve et godt hverdagsli­v uten bil. Statens vegvesen er et offentlig forvaltnin­gsorgan. Hvorfra henter det sin rett til å motarbeide Bergens og andre storbyers mål om å begrense veitrafikk­en? Et mål, som attpåtil staten setter som krav for at vi skal få midler til buss, bybane og andre gode kollektivt­iltak?

Statens vegvesen bør holde seg til sitt og ikke drive politikk.

 ?? ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON ?? Statens vegvesen bør ikke drive politikk, skriver Gabriel Fliflet i Naturvernf­orbundet.
ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON Statens vegvesen bør ikke drive politikk, skriver Gabriel Fliflet i Naturvernf­orbundet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway