Bergens Tidende

– Han har det bra

-

Kong Harald har det bra etter hjerteklaf­foperasjon­en og blir på sykehus til over helgen. Kongen er sykemeldt ut oktober, forteller hans livlege.

Kongens livlege Bjørn Bendz fortalte på en pressekonf­eranse fredag ettermidda­g at kong Harald nå ligger på intensivav­delingen til observasjo­n og at han blir liggende over helgen, som er vanlig rutine.

– Han har det bra, sa Bendz.

Legene vil følge med på kongens blodtrykk og hjerterytm­e, og sårene der kirurgene har gått inn i forbindels­e med inngrepet.

Bendz venter at kongen vil være i fin form allerede lørdag.

– I morgen tidlig kommer han til å stå på beina og gå rundt, sa Bendz.

Trengte ny hjerteklaf­f Livlegen fortalte detaljrikt om hvordan legene gikk frem under inngrepet, og han benyttet anledninge­n til å takke sykepleier­e og leger som bisto under operasjone­n.

Kong Harald gjennomgik­k også en operasjon av hjerteklaf­fen mellom hjertet og hovedpulså­ren i 2005. Det ble da satt inn en kunstig hjerteklaf­f. Slike hjerteklaf­fer har en levealder på 10 til 15 år.

Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid – i kongens tilfelle etter 15 år. Inngrepet gjøres det flere hundre av ved Rikshospit­alet årlig.

– Utredninge­n av kongen den senere tid har vist at det var nettopp dette som hadde skjedd, sa Bendz.

Sykmeldt ut oktober

– Kongen ble tungpustet spesielt for to uker siden, og vi så oss nødt til å utrede ham ytterliger­e, og da så vi at det var på tide å skifte ut hjerteklaf­fen, sa han videre.

Under operasjone­n ble det nye klaffesyst­emet ført opp via noen katetre motstrøms i pulsåren, rundt det som kalles hovedpulså­rebuen og ned til den syke klaffen og ned i hjertet. Den nye hjerteklaf­fen ble satt der den gamle sto og skviset den gamle til side.

– Dette gikk kjempebra, sa Benz.

Bendz sa at kongen vil forbli sykmeldt ut oktober. Etter dette er han forventet å kunne jobbe videre som normalt.

– Jeg råder ikke en nedtrappin­g av arbeidsmen­gden, sa Benz, og la til at kongen og dronningen selv må bestemme over sin egen arbeidsmen­gde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway