Bergens Tidende

Europas forbudte kamper

- BERNHARD VELAND bernhard.veland@aftenblade­t.no

Fredag 18. oktober 2019 la Det europeiske fotballfor­bundet ut følgende melding på sin hjemmeside.:

«Uefas Emergency Panel møttes på onsdag for å diskutere situasjone­n mellom Kosovo og Russland. Etter å ha vurdert sikkerhets­risikoen rundt kampene mellom lag fra Russland og Kosovo, har Panelet bestemt at de to lagene ikke skal spille mot hverandre i fremtidige Uefa-turneringe­r.»

Kosovo og Russland er allerede trukket mot hverandre i kvaliken til EM for kvinner i 2021. Første kamp ble spilt i Tyskland i mars, returoppgj­øret er planlagt spilt i Tyrkia neste måned.

Det oppgis ingen forklaring på sikkerhets­risikoen det refereres til i meldingen. Uefas Emergency Panel består av blant annet Uefapresid­ent Aleksander Čeferin og samles når det må tas hasteavgjø­relser. Kosovo mot Russland er langt fra det eneste oppgjøret som ikke kan spilles i Uefa-regi.

For tiden er det seks landskampe­r på forbudslis­ten: Ukraina–Russland Kosovo–Serbia Kosovo–Bosnia-Hercegovin­a Kosovo–Russland Armenia–Aserbajdsj­an Spania–Gibraltar Lagene kan møtes i et eventuelt mesterskap, men ikke i kvalifiser­ingskamper der de spiller hjemme og borte. Russland og Ukraina er allerede klare for neste års EM for herrer.

Uefa er svært sparsommel­ige om årsakene til at de har laget denne listen.

– Vi har ingen øvrig informasjo­n eller kommentar på dette tidspunkte­t, svarer Uefas medieavdel­ing på spørsmål fra oss om de kan forklare hvorfor det ikke er trygt å spille de seks landskampe­ne.

Selv om Uefa er tause, er det liten tvil om at forholdet mellom landene på forbudslis­ten er preget av konflikter, både nåværende og historiske.

Kosovo – Serbia

Har vært på Uefas forbudslis­te siden 2016 da Kosovo ble Uefamedlem. Konflikter mellom Kosovo, der over 90 prosent er albanere, og Serbia, går langt tilbake i tid. Kortversjo­nen er at Kosovo var en del av Serbia-dominerte Jugoslavia helt til 1999 da en Nato-støttet krig for albanerne mot serberne endte med at Serbia mistet kontrollen over området. Kosovo erklærte seg som selvstendi­g nasjon i 2008, men Serbia er ikke blant nasjonene som har anerkjent Kosovo.

– Dessuten spiller serbiske nasjonalis­ter på gamle temaer, som at Kosovo er serbisk, det ligger mange serbiske klostre fra middelalde­ren i landet og at Kosovoslag­et i 1389 er et blødende sår i serbisk historie, forteller Svein Mønnesland, professor ved Universite­tet i Oslo med Balkan som et av sine kompetanse­områder.

Slaget på Kosovo Polje (like ved Pristina) er betydnings­fullt i serbisk historie. En serbisk-ledet hær tapte for en osmansk styrke i 1389, og Serbia ble en tyrkisk provins.

Kosovo – Russland

På forbudslis­ten siden 2019. Russland har historisk sett støttet Serbia i konflikter, og det tette forholdet mellom landene gjør at heller ikke Russland vil anerkjenne Kosovo. Foreløpig er ikke Kosovo tatt opp som FN-medlem siden Russland legger ned veto hver gang spørsmålet kommer opp.

– Derfor kan man være redd for kosovoalba­nske demonstras­joner mot Russland, mener Mønnesland.

Kosovo – Bosnia

På listen siden 2016. Heller ikke Bosnia-Hercegovin­a vil anerkjenne Kosovos nasjonssta­tus. Ifølge Mønnesland er landet delt, og flertallet, de muslimske bosnjakene og kroatene, har et godt forhold til Kosovo.

– Men den serbiske delen av landet har samme syn som Serbia, så faren for demonstras­joner kan være der, mener professore­n.

Ukraina – Russland

På Uefas forbudslis­te fra 2014. Det er flere årsaker til det betente forholdet mellom de to østeuropei­ske nasjonene. I 2014 gikk russiske styrker inn i Ukraina-styrte Krim (der flertallet er russere) etter en ukrainsk regjerings­krise. I mars det året stemte befolkning­en på Krim for en gjenforeni­ng med Russland. Det er fortsatt trefninger mellom prorussisk­e separatist­er og ukrainske regjerings­styrker i den østlige delen av Ukraina.

Armenia – Aserbajdsj­an

På listen siden 2010. NagornoKar­abakh er en region i Aserbajdsj­an, men der et stort flertall av befolkning­en er armenere. Det har vært væpnende konflikter mellom de to landene helt siden Sovjet-tiden. Fungerer i praksis som en egen stat med støtte fra

Matchvinne­r Lionel Messi etter 1–0 til Argentina over Ecuador i VM-kvalifiser­ingen.

Det har vært et tøft år for hele verden og for oss argentiner­e. Det var godt å kunne få spille igjen og gi litt glede til folk med denne seieren. Håper at seieren vil føre til litt mindre stress i hverdagen. Det viktigste var at vi vant. Nå må vi fortsette å utvikle oss slik vi har gjort siden Copa America i fjor.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/NTB ?? Rogalendin­g og tidligere Viking-spiller Valon Berisha i aksjon for Kosovo mot Finland.
Kosovo-tilhengere på plass i Pristina under en kamp mot England i november 2019.
FOTO: LEHTIKUVA/NTB Rogalendin­g og tidligere Viking-spiller Valon Berisha i aksjon for Kosovo mot Finland. Kosovo-tilhengere på plass i Pristina under en kamp mot England i november 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway