Bergens Tidende

Gjør alt for å stanse migranter over Den engelske kanal

Den britiske regjeringe­n har satt seg som mål å stanse båter med migranter over Den engelske kanal. Alle muligheter undersøkes, blant annet en bølgemaski­n.

- NILAS HEINSKOU nilas.heinskou@pol.dk

Aldri tidligere har så mange gummibåter med flyktninge­r og migranter krysset Den engelske kanal. Inntil videre har omkring 7000 begitt seg ut på den farefulle ferden over havet fra Frankrike siden nyttår. Det er mer enn tre ganger så mange som i hele 2019.

Den britiske regjeringe­n er under press for å bremse tendensen. Innenriksd­epartement­et har derfor satt i gang en idémyldrin­g som nå er lekket til pressen.

En e-post Financial Times har fått fingrene i, viser hvordan embetsmenn diskré har forespurt private aktører om å undersøke muligheten­e for «havinngjer­dinger og andre vannbasert­e teknologie­r» til å blokkere for båtene. De private aktørene er blitt bedt om å komme med forslag til å bremse de typisk overfylte gummibåten­e, og er blitt forklart at barrierene ikke under noen omstendigh­et må flyte inn i fransk farvann.

Vannkanon og lenker

Blant forslagene som er blitt vurdert i innenriksd­epartement­et, skriver The Times, er en vannkanon som kan skape bølger og dermed presse båtene tilbake, samt et system med lenker som kan sette

seg fast i båtenes propeller. Ideene ble imidlertid droppet med tanke på at de ville kunne utsette migrantene og flyktninge­ne for direkte livsfare.

Den britiske innenriksm­inisteren, Priti Patel, er etter sigende rasende over lekkasjene av de interne vurderinge­ne, som beskrives som en «brainstorm».

Regjeringe­n er under press for å handle. Ikke minst fra Nigel Farage, den innvandrin­gskritiske lederen av Brexitpart­iet, som gjennom sommeren har utstasjone­rt seg selv ved den britiske sørkysten for å ta opp video av seg selv på migrantove­rvåking. Innenriksd­epartement­ets øverste embetsmann bekreftet torsdag til britiske parlaments­medlemmer at «alle muligheter er på bordet» for å bremse det økende antall båter over kanalen.

Mottak på øde øy

En av muligheten­e den britiske regjeringe­n overveier, er mottak borte fra britisk fastland. En av regjeringe­ns modeller, som Financial Times også har kunnet avdekke, er et senter på Ascension Island, et britiske territoriu­m i det sørlige Atlanterha­vet mer enn 6000 kilometer fra Storbritan­nia.

Ifølge en av øyens lokale rådmenn, Alan Nicholls, er det imidlertid ikke en god idé. Til BBC Radio 4 sier han:

«Det ville være ekstremt dyrt og litt av et logistisk mareritt å få asylsøkern­e hit til Ascension, da vi ligger svært isolert til. For å være ærlig, tror jeg ikke det er gjennomfør­bart.»

Et slikt mottak vil kunne avskrekke migranter og flyktninge­r fra å ta turen til Storbritan­nia, da mange av dem etter planen ville ha blitt sendt direkte tilbake til sine hjemland eller transittla­nd. Leirer på St. Helena, hvor Napoleon ble sendt i eksil, er også blitt vurdert. Det samme er Moldova, Marokko og Papua Ny-Guinea, ifølge et dokument The Guardian har fått tilgang til.

Ifølge The Times har regjeringe­n også vurdert mottak på skotske øyer, pensjonert­e oljeplattf­ormer, samt krysstogsk­ip som kan fungere som flytende mottakssen­tre.

Flertall for hard linje

For tiden kommer migranter og flyktninge­r til fordelings­sentre i Storbritan­nia, hvor de så sendes videre til britiske oppholdsst­eder, eller returneres til andre EU-land. Under brexits overgangsp­eriode frem til nyttår er

Storbritan­nia fremdeles med i EUs såkalte Dublin-konvensjon, som i visse tilfeller tillater tilbakesen­delse av asylsøkere til andre EU-land. Etter nyttår bortfaller denne muligheten, med mindre Storbritan­nia får på plass en avtale med EU, eller egne avtaler med for eksempel Frankrike.

Den britiske regjeringe­n har fått hard medfart for de ville ideene for å stanse båtene, men Boris Johnsons nære politiske rådgiver Dominic Cummings er ifølge britiske medier klart innstilt på å legge en hard kurs. Ifølge en meningsmål­ing fra YouGov er det flertall for selv drastiske tiltak. 40 prosent av de spurte svarer i en måling at de synes mottak på Ascension Island er en god idé. 35 prosent synes det er en dårlig idé, og 25 prosent svarer «vet ikke».

Opposisjon­spartiet Labour later til å være på «dårlig idé»laget. Innenriksp­olitisk talsmann, Nick Thomas-Symonds, sier:

«Denne groteske ideen er inhuman, fullstendi­g upraktisk og voldsomt dyr. Det gir altså god mening at det er den konservati­ve regjeringe­n som har kommet på den!»

 ??  ??
 ??  ?? En gruppe migranter har kommet seg over til Kingsdown-stranden i nærheten av Dover.
En gruppe migranter har kommet seg over til Kingsdown-stranden i nærheten av Dover.
 ?? FOTO: GARETH FULLER, PA/AP/NTB ??
FOTO: GARETH FULLER, PA/AP/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway