Bergens Tidende

Knyttes til 40 prosent av alle falske koronanyhe­ter

En annen studie viser hvordan USAs president driver frem falske nyheter om poststemme­r. WHO frykter at falske nyheter kan koste liv.

- ANDERS VEBERG anders.veberg@aftenposte­n.no JULIE BERG MELFALD julie.berg.melfald@aftenposte­n.no

– Desinfiser­ingsmiddel­et slår ut viruset på ett minutt. Ett minutt. Er det noen måte vi kan gjøre noe med det? Ved å injisere det innvendig eller nesten som en rens?

Spørsmålet ble stilt av USAs president.

Det var under et pressemøte i Det hvite hus i april at Donald Trump luftet ideen. Det skulle være en mirakelkur for å bli frisk. På det samme pressemøte snakket han også om at de solfylte dagene som nærmet seg kunne hjelpe.

– Jeg legger bare frem ideer, sa presidente­n.

Så eksplodert­e spredninge­n av falske nyheter om viruset. Det ble delt særlig mange teorier om mirakelkur­er. Eksperter advarte mot å eksperimen­tere. De ba folk avstå fra uvettig soling.

Trumps twittermel­dinger Verdens helseorgan­isasjon (WHO) har pekt på feilinform­asjon som et alvorlig problem. De kaller det en «infodemi». Nå pekes USAs president ut som hovedperso­nen.

38 prosent av feilinform­asjon om pandemien nevnte Trump. Det er konklusjon­en i en fersk studie fra forskere ved Cornell University. Forskerne så på 38 millioner artikler om viruset. 1.1 millioner artikler inneholdt feilinform­asjon. Og Trump er nevnt i nesten 4 av 10 artikler med feilinform­asjon. Rapporten er omtalt av New York Times.

– Den største overraskel­sen var at USAs president var den største driveren av feilinform­asjon om covid-19. Det er urovekkend­e. Det kan føre til alvorlige helseprobl­emer, sier Sarah Evanega til avisen. Hun er hovedforfa­tteren av studien.

Forskerne har pekt ut 11 typiske temaer med feilinform­asjon om viruset. At det skal finnes en potensiell mirakelkur er vanligst. Flere temaer ble nevnt:

En hemmelig verdensord­en opererer i kulissene.

Viruset er en bløff som Det demokratis­ke partiet har funnet på.

Viruset er utviklet som et kjemisk våpen.

5G-master sprer viruset. Bill og Melinda Gates utvikler dødelige vaksiner.

Tre spesielle medie-grep Trumps sykehusopp­hold de siste dagene har også vært med på å forsterke problemet, skriver Techcrunch. Teorier om at presidente­n ikke er syk skjøt fart. En annen konspirasj­onsteori er at presidente­n skulle beskyttes fra «den dype staten».

En annen fersk rapport kommer fra universite­tet Harvard. De har undersøkt nyhetsdekn­ingen av poststemme­r. Pandemien har gjort det å stemme gjennom posten mer aktuelt.

Donald Trump er en sterk motstander av poststemme­r. Han hevder de vil føre til mer valgfusk. Påstanden er blitt motbevist flere ganger. Både CNN og nyhetsbyrå­et AP skriver at valgfusk er svært sjeldent i USA.

– Sosiale medier spilte kun en støtteroll­e, skriver forskerne. Rapporten er også omtalt hos The Verge.

Forskerne konkludere­r med at Trump har perfeksjon­ert å utnytte mediene. De undersøkte tusenvis av nyhetsarti­kler og Facebook-innlegg. De så på over fem millioner twittermel­dinger.

Trump bruker flere grep: Elitekilde­r får nesten alltid oppmerksom­het.

Han snakker i overskfrif­ter. Han gir inntrykk av nøytralite­t og at han ikke selv har tatt stilling til en sak.

Feilinform­asjon kan koste liv Den raske spredninge­n av feilinform­asjon om korona uroer WHO. I en uttalelse fra august skriver organisasj­onen at feilinform­asjon deler noen av egenskapen­e til viruset: Det er veldig smittsomt og vokser raskt. Feilinform­asjonen gjør også at kampen mot viruset blir mer komplisert.

Et eksempel fra i sommer illustrere­r problemet. En video om en mirakelkur mot viruset ble spredt lynraskt på Facebook. På under ett døgn nådde den over 20 millioner mennesker, ifølge The Verge.

– Jeg har aldri sett så mye desinforma­sjon og feilinform­asjon på norsk Facebook som nå, sa Silje Sjursen Skiphamn, redaksjons­sjef i Faktisk.no til Aftenposte­n den gang.

Også EU ser på falske nyheter som et alvorlig problem. EUs utenrikssj­ef Josep Borrell frykter at feilinform­asjon ville koste liv. I juli pekte han på at folk drakk blekemidde­l og utførte hærverk mot 5G-master.

Det amerikansk­e Folkehelse­institutte­t heter CDC. I april undersøkte de hvilke medisiner amerikaner­e brukte mot viruset. 40 prosent brukte medisin som ikke var anbefalt. Fire prosent brukte blekemidde­l for å beskytte seg, skriver US News.

 ??  ??
 ??  ?? USAs president Donald Trump har utvilsomt medietekke. Og han blir ofte tatt i å lyve. Nå peker to forsknings­rapporter ham ut som en stor kilde til feilinform­asjon.
USAs president Donald Trump har utvilsomt medietekke. Og han blir ofte tatt i å lyve. Nå peker to forsknings­rapporter ham ut som en stor kilde til feilinform­asjon.
 ?? FOTO: LUCA BRUNO / AP ??
FOTO: LUCA BRUNO / AP
 ?? FOTO: JACQUELYN MARTIN / AP ?? Donald Trump ble lagt inn på militærsyk­ehuset Walter Reed denne helgen. Han testet positivt på koronaviru­set. Nyheten bidro nok en gang til at falske nyheter spredte seg raskt.
FOTO: JACQUELYN MARTIN / AP Donald Trump ble lagt inn på militærsyk­ehuset Walter Reed denne helgen. Han testet positivt på koronaviru­set. Nyheten bidro nok en gang til at falske nyheter spredte seg raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway