Bergens Tidende

Her overstyres bilen til å kjøre utslippsfr­itt i sentrum

Et digitalt gjerde kan i fremtiden bidra til utslippsfr­ie soner. I Bergen sentrum tester Statens vegvesen ut løsninger som kan overstyre hybridbile­r til å kjøre på elektrisit­et.

- PÅL ANDREAS MÆLAND paal.maeland@bt.no foto PAUL SIGVE AMUNDSEN

– Det skal være her et sted. Der skjedde det!

Håvard Dahle Løvaas fra Statens vegvesen nikker mot et lite signal på displayet.

Vi sitter i en splitter ny BMW hybridbil på vei mot Bergen sentrum. I det vi passerer Damsgård skjer det – ganske umerkelig: Motoren går automatisk over fra bensindrif­t til elektrisk drift.

Det nye er at det ikke er sjåføren som selv bestemmer når bilen skal skifte til en mer miljøvennl­ig drift. Det gjør Statens vegvesen og kommunen.

Fra geiter til bilister

I hvert fall kan det bli slik hvis testprosje­ktet som Statens vegvesen har satt i gang, gjøres obligatori­sk i de største norske byene. Stikkorden­e er nullutslip­pssone og geogjerde-teknologi.

Det første har bystyret i Bergen vedtatt skal innføres: Et geografisk avgrenset område der alle kjøretøy som skal kjøre inn må ha null utslipp.

Den andre teknologie­n er kanskje mest kjent her fra geitene som går på Fløyen: De er utstyrt med GPS og et halsbånd som gir dem et lett støt hvis de prøver å gå utenfor sitt avmerkede område. Dermed fungerer det som et geogjerde, uten at gjerdet er der fysisk.

Prinsippet er det samme for nullutslip­pssonen som Statens vegvesen har etablert rundt Bergen sentrum. Bare at ordningen foreløpig er helt frivillig å være med på. Og bilistene skal selvsagt ikke få støt.

– Vil fortsatt ha hybridbile­r

– Vi er opptatt av å teste ut teknologie­n og vise hvilke muligheter den har. Så er det politikern­e som eventuelt bestemmer at dette skal innføres, og i hvilken form, sier Løvaas.

Foreløpig er det kun BMWs nyere hybridbile­r som er med i prosjektet, noe som betyr at det bare er rundt 3000 aktuelle biler. Men tanken er at dette skal være en løsning i fremtiden.

– Men er ikke hybridbile­r en overgangst­eknologi, slik at det hadde vært bedre å satse på rene elbiler?

– Noen har et kjøremønst­er eller bor slik til at det vanskelig for dem å ha en elbil. Derfor tror vi det vil være hybridbile­r på markedet en god stund til. Denne løsningen gjør at de som har slike biler kan kjøre miljøvennl­ig også innenfor nullutslip­pssoner, svarer Marius Tegneby i BMW Norge.

Gjør hybrid om til elbil Nullutslip­ssone vil si at biler uten nullutslip­psteknolog­i ikke vil få lov til kjøre inn i den sonen. Men med «tvungen» geogjerde-tekno

logi som overstyrer vil hybridbile­ne kunne regnes som nullutslip­pskjøretøy, slik at samme bil kan brukes både til langkjørin­g i distriktet der det ikke er gode lademuligh­eter og eventuelle byturer.

– Det er tanken, ja. Men igjen: Det er en politisk beslutning hvordan nullutslip­pssonene skal fungere, sier Løvaas.

I så fall vil det trolig bli diskusjone­r om bilisters personlige frihet og personvern­et. For innebærer ikke denne løsningen at Vegvesenet vil kunne overvåke bilistene?

– Vi vil ikke få data om den enkelte bilist eller enkeltture­r, kun en oversikt over om deltagende bilister samlet kjører mer miljøvennl­ig enn før, sier Løvaas.

Tegneby legger til at en vanlig mobiltelef­on gir langt mer detaljert informasjo­n om dine bevegelser til Google, enn bilen vil gi til myndighete­ne.

Det fine med geogjerder er at de kan flyttes enkelt, for eksempel på dager med stor luftforure­nsing i et område.

Skulle innføres i år

I Grønn strategi for Bergen er det vedtatt å innføre en nullutslip­pssone i deler av Bergen sentrum innen 2020, og gjøre hele sentrumsom­rådet til nullutslip­pssone innen 2030.

Eline Haakestad, som er fungerende klima- og byutviklin­gsbyråd, skriver til BT at arbeidet med nullutslip­ssone fortsatt pågår, fire år etter vedtaket.

«Det er noe forsinket i forhold til målet i Grønn strategi, men jeg forventer å få et kunnskapsg­runnlag og plan for videre arbeid i løpet av året» skriver hun.

Hun støtter Vegvesenet­s prosjekt, og sier at bymiljøeta­ten har det med i sitt arbeid.

«Geogjerde er et spennende

Håvard Dahle Løvaas, Statens vegvesen

arbeid som jeg heier på. Det viktigste tiltaket er å få folk over på kollektiv, sykkel og gange. Men den resterende delen av fremtidens bilpark skal være elektrisk, og dersom hybridbile­r kan sikre nullutslip­pssoner i Bergen sentrum i en overgangsf­ase heier jeg på det» skriver hun.

Automatisk fartsstans Statens vegvesens interesse for geogjerde-teknologie­n skyldes ikke bare muligheten­e for miljøet. Andre mulige bruksområd­er kan være egne fartssoner, der bilene automatisk reduserer farten når de kommer inn i et skoleområd­e, for eksempel.

– Eller man kan se for seg at det brukes til å sende informasjo­n til bilistene i et geografisk spesifikt område, som at det er veiarbeid akkurat der de kjører inn, sier Løvaas.

I forsøkene som gjøres nå, vil det alltid være slik at sjåføren kan overstyre geogjerdet.

– Det fine med geogjerder er at de kan flyttes enkelt, for eksempel på dager med stor luftforure­nsing i et område, sier Løvaas.

 ?? FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? Håvard Dahle Løvaas og Statens vegvesen har satt i gang et frivillig prøveprosj­ekt i blant annet Bergen sentrum.
FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN Håvard Dahle Løvaas og Statens vegvesen har satt i gang et frivillig prøveprosj­ekt i blant annet Bergen sentrum.
 ??  ?? Håvard Dahle Løvaas fra Statens vegvesen er på vei til kontoret i Bergen sentrum. Da kjører hybridbile­n som elbil, enten han vil eller ikke. For nå er han innenfor nullutslip­pssonen.
Håvard Dahle Løvaas fra Statens vegvesen er på vei til kontoret i Bergen sentrum. Da kjører hybridbile­n som elbil, enten han vil eller ikke. For nå er han innenfor nullutslip­pssonen.
 ??  ?? Sånn ser den ut, nullutslip­pssonen som Statens vegvesen har etablert som et prøveprosj­ekt i Bergen. Foreløpig er det frivillig å forholde seg til den.
Sånn ser den ut, nullutslip­pssonen som Statens vegvesen har etablert som et prøveprosj­ekt i Bergen. Foreløpig er det frivillig å forholde seg til den.
 ??  ??
 ??  ?? Varsel på displayet er eneste tegn på at bilen skifter fra forbrennin­gsmotor til el-motor i det den kjører inn i den definerte nullutslip­pssonen.
Varsel på displayet er eneste tegn på at bilen skifter fra forbrennin­gsmotor til el-motor i det den kjører inn i den definerte nullutslip­pssonen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway