Bergens Tidende

Høyre-seniorer sjokkert over stortingsf­orslag

-

Seniorene i Vestland Høgre er i harnisk over nominasjon­sforlaget i Hordaland. Nå varsler de kamp om plassering­ene.

atle.andersson@bt.no

Nominasjon­skomiteen i Vestland Høgre la fredag frem forslag til stortingsn­ominasjon for Hordaland valgkrets. Ikke overrasken­de topper statsminis­ter Erna Solberg listen.

Litt lenger nede på listen har imidlertid et av nominasjon­skomiteens forslag skapt reaksjoner i partiets eldre garde.

Seniorstyr­et i Vestland Høgre ønsket å få sin kandidat, Roald Stigum Olsen (75), innstilt på sjette eller syvendepla­ss på stortingsl­isten fra Hordaland til valget neste år.

Men i komiteens forslag er den tidligere kommunalrå­den i Bergen plassert helt nede på ellevtepla­ss.

«Diskrimine­rende»

– Vi har diskutert dette nominasjon­sforslaget i vårt fylkesstyr­e, og jeg kan si vi nærmest er sjokkerte over forslaget. Vi kommer ikke til å godta dette, men akter å kreve en plass høyt på listen, sier Sveinung Riber fra Voss, som er styremedle­m i Vestland Høgre.

Han mener pensjonist­ene er for dårlig represente­rt sammenlikn­et med velgerne til partiet.

– En tredel av Høyres velgere i fylket er seniorer, men hvorfor finnes det ingen i denne gruppen på topp-ti-listen? Det er all grunn til å spørre om partiet ønsker å ta vare på sine eldre velgere, sier Sveinung Riber fra Voss.

Riber sier han uttaler seg på vegne av et enstemmig fylkesstyr­e i Vestland Senior Høgre.

Han nøler ikke med å kalle plassering­en av seniorkand­idaten for diskrimine­rende mot eldre.

– Nominasjon­skomiteen neglisjere­r med sitt forslag en viktig del av velgermass­en til Høyre, og dette gjenspeile­r den generelle nedpriorit­eringen av eldre i samfunnet, sier Riber.

Krever høyre plassering

Nå krever de en plass som gir reell sjanse til å kjempe om en stortingsp­lass, eller i det minste en varaposisj­on som gir mulighet til faktisk å møte i Stortinget. Det betyr en sjette- eller syvendepla­ss, for Riber.

– Da vil han ha gode muligheter til en varaplass på Stortinget, mener Riber.

Han varsler at de kommer til å følge opp misnøyen i den videre nominasjon­sprosessen.

Roald Stigum Olsen selv mener også at nominasjon­skomiteen må gjøre justeringe­r for å få opp minst én pensjonist.

– Ja, det skulle bare mangle. Det er helt klart at seniorene forventer innflytels­e og at velgerne skal kunne se igjen folk som kan represente­re dem. Vi represente­rer en tredjedel av alle velgerne, og da er det demokratis­k riktig at vi får en plassering som gir mulighet til å påvirke, sier Olsen.

Han presiserer at det ikke nødvendigv­is må være han som får stortingsp­lassen, men at en seniorpoli­tiker må få en plass høyere oppe på listen.

– I tillegg til det demokratis­ke og aldersdisk­riminering­en, så er vi inne i et år der koronaen kanskje fører til større påkjenning for eldre enn andre, både når det gjelder ensomhet og at sykdommen er farligere for denne aldersgrup­pen. Også derfor bør det være ekstra aktuelt at gruppen pensjonist­er får rimelig innflytels­e, seier Olsen.

Har innstilt 66-åring

Leder i nominasjon­skomiteen er ikke enig i at seniorene ikke har blitt prioritert i forslaget, selv om kandidaten de selv ønsket, Roald Stigum Olsen, ikke havnet på topp ti.

– Det stemmer ikke helt. Seniorlage­t spilte også inn Karsten Totland som en mulig kandidat, uten at han var satt i noe prioritert rekkefølge. Vi valgte å sette han på en 8. plass på listen, forteller Kleppe.

Totland kommer fra Masfjorden og er 66 år gammel.

Ber seniorene ta kampen

– Bergen har første, tredje, femte og syvendepla­ss på listen, og Olsen er også en bergenskan­didat. I tillegg til geografi, har kjønn, alder, fornyelse og at vi ønsket å få med ungdomskan­didaten (Lise May Sæle på 7. plass) spilt inn, forteller Kleppe.

Han tror kandidaten­e nominasjon­skomiteen har kommet frem til vil klare å ivareta både eldre og unge sine interesser.

– Jeg respektere­r at seniorlage­r reagerer på sin måte. Så er det slik at Stigum Olsen ikke ble prioritert inn på topp ti. Dette er en liste med få plasser, og mange som ønsker seg inn. Jeg tenker at her får Senior Høgre vurdere om de ønsker å gjøre noe på nominasjon­smøtet, for det er der det skal avgjøres, sier Kleppe.

BERGENS TIDENDE SØNDAG 11. OKTOBER 2020

Gramophone­s Classical Music Awards

Programend­ringer kan forekomme.

Følg med på harmonien.no eller Facebook for oppdaterin­ger

 ??  ?? Sveinung Riber (t.h) mener pensjonist­ene er for dårlig represente­rt på Hordaland Høgre sin stortingsl­iste. Her fra valgkampen i 2019 da han sto på stand på Voss med Geir Nilsen.
Sveinung Riber (t.h) mener pensjonist­ene er for dårlig represente­rt på Hordaland Høgre sin stortingsl­iste. Her fra valgkampen i 2019 da han sto på stand på Voss med Geir Nilsen.
 ?? FOTO: JIL YNGLAND ?? Statsminis­ter Erna Solberg troner øverst på listen nominasjon­skomiteen har foreslått.
FOTO: JIL YNGLAND Statsminis­ter Erna Solberg troner øverst på listen nominasjon­skomiteen har foreslått.
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? Seniorkand­idat Roald Stigum Olsen havnet på 11. plass i nominasjon­skomiteen sitt forslag. Det skaper misnøye blant noen av seniorene i partiet.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN Seniorkand­idat Roald Stigum Olsen havnet på 11. plass i nominasjon­skomiteen sitt forslag. Det skaper misnøye blant noen av seniorene i partiet.
 ??  ?? 66 år gamle Karstein Totland har
8.-plassen på listen, og var en av dem som ble foreslått av seniorlage­t, forteller leder i nominasjon­skomiteen Kåre Martin Kleppe.
66 år gamle Karstein Totland har 8.-plassen på listen, og var en av dem som ble foreslått av seniorlage­t, forteller leder i nominasjon­skomiteen Kåre Martin Kleppe.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway