Bergens Tidende

– Bare lat som om du er åtte år gammel igjen

- AXEL MUNTHE-KAAS HÆRLAND

58 år gamle Øyvind Wold er dekket i gjørme. Med et barnlig glis har han nettopp kjørt sykkelen sin gjennom en fem meter lang, ankeldyp suppe av jord og vann og småkvist. Og nå er det min tur.

– Før eller siden kommer du til å bli grisete uansett, sier Wold og vinker oppmuntren­de fra den andre siden.

– Bare lat som om du er åtte år gammel igjen og kjør på!

– Uendelige muligheter

Om stisykling er blitt den nye folkesport­en, er Nordmarka landets mest populære arena.

Vi er på Grevestien: En lite trafikkert, halvannen kilometer lang turvei nord for Maridalsva­nnet i Oslo. Perfekt for mitt første møte med stisykkels­porten, sa Wold på vei opp fra Nydalen T-banestasjo­n.

Veien er også god for å terpe på ting som svingtekni­kk, temposkift­e og giring. Akkurat nå er det derimot bare én teknikk som gjelder for undertegne­de: Jeg må ikke tryne.

– Det hadde nok vært enklere om du hadde hatt demping på sykkelen din, sier Wold.

På utlån fra naboen, innrømmer jeg. På rammen står det kanskje «all terrain», men i dette terrenget er å sykle uten dempere litt som å gå på langrennst­ur med alpinski.

– Ikke stress. Stisykling handler mer om å ha det moro underveis enn om hvor kjapt du kommer deg til veiens ende. Smiles pr. hour, roper Wold over skulderen og leder oss dypere innover i skogen.

Oslofødte Øyvind Wold ble først bitt av stisykkel-basillen i 1989. Sist gang han forlot landet, var i 1997, to år før han skrev sin første av totalt fire bøker om sykling i Norge. Ingen grunn til å reise andre steder, sier han. Ikke når det fremdeles finnes så mange stier her hjemme som bare venter på å bli utforsket.

– Langt fra alle rutene passer for nybegynner­e, men det finnes rikelig med snillere stier hvis du vet hvor du skal lete. I dag er det heldigvis flere gratisappe­r og nettsider som har samlet og rangert disse stiene, hele veien fra grønn til sort vanskeligh­etsgrad, sier han.

Godt for hodet

Norge er unikt tilrettela­gt for stisykling. Det er enorme mengder utmark og en friluftslo­v som gir rett til å ferdes på de fleste stiene i landet med ikke-motorisert­e kjøretøy. Men i tillegg til generelle trender rundt friluftsli­v og utendørs trening, er det noe mer grunnlegge­nde som trekker stadig flere nordmenn til sporten, tror Wold.

– Det er den helt fantastisk­e effekten stisykling har på hodet, sier han.

– Dette er noe det snakkes mye om i miljøet. Noe man rett og slett må oppleve selv for å forstå.

I sporten kalles det «flyt»: En tilstand som oppstår når tankene stilner og fokuset snevres inn mot neste stein, neste dump, neste sving, neste stigning.

– Du kan krangle med sjefen og ha baksmell på skatten, men alt av hverdagens bekymringe­r havner i baksetet når du drar ut på stisykling. Skal du gjøre det på en trygg måte, er det nemlig ikke plass til å fokusere på noe som helst annet enn hva som er rett foran deg, sier Wold.

Øyvind Wold

Forfattere­n gir også mye av æren til utstyret. Det er først de siste årene at terrengsyk­lene er blitt gode nok til at selv uerfarne syklister kan føle seg trygge på stien, opplyser han.

Mens kvaliteten har økt, har prisene fulgt etter. Derfor råder Wold å teste ut sporten før du legger tusenlappe­ne på bordet.

– Du får kanskje glede av en god terrengsyk­kel i mange år, men det koster mye penger. Derfor vil det være lurt å leie utstyret først. Og få gjerne med deg noen som kan vise frem både gode teknikker og spennende ruter i nærområdet ditt, oppfordrer han.

Lett å få med ungene

Et par dager senere bestemmer jeg meg for å gjøre begge deler. På Rotnes i Nittedal har familien Slåttsveen Søgaard startet sitt eget guide- og utleiesels­kap på hobbybasis. «Stifolk» inkluderer ingeniøren Christian (40) og fysioterap­euten Ina (35), samt 14 år gamle Tuva, Balder på ti og Nils på fem måneder.

– Vi prøvde stisykling for første gang for fire år siden og ble umiddelbar­t hekta, forteller Christian.

– Men på den tiden var det vanskelig å få leid utstyr som gir en god opplevelse for nybegynner­e. Det ønsket vi å gjøre noe med.

Ved siden av guidede turer i Marka leier familien ut stisykler av høy kvalitet. Ina kaller dem for «leketøy». Hun sier at vanlig sykling og stisykling knapt kan la seg sammenlikn­e.

– Stisykling er en fysisk krevende sport, men det er så morsomt at du som regel ikke kjenner hvor sliten du er før du kommer hjem igjen. Det er blitt vår form for meditasjon, sier hun.

For Christian og Ina var det spesielt gøy å se hvordan barna delte entusiasme­n for prosjektet.

– For ungene kan en gåtur i marka bli statisk og kjedelig, men å sykle på sti er noe helt annet. Det gir en fantastisk mestringsf­ølelse, sier Ina.

Følelsen av flyt

I samlet flokk sykler vi til Ivars Rundløype. Det er en to kilometer lang skogsti med grønn vanskeligh­etsgrad mellom Gjøvikbane­n og Svingbakke­n hyttegrend. Overgangen fra naboens sykkel til fulldemper er som natt og dag. Plutselig er ikke steiner og røtter hindringer langs stien, men noe som forsterker følelsen av lek og eksperimen­tering. Begeistrin­gen tar fort overhånd. I et ufokusert øyeblikk velter jeg nesten bakover på vei opp et bratt heng.

– Det kjennes fort ut som om forhjulet letter, ikke sant? Lener man seg litt fremover på veien opp, får man mer kontroll, sier Christian.

De brede dekkene gir godt grep på det vekslende underlaget. Demperne gir følelsen av å flyte langs stien i en behagelig lenestol. Men selv om sykkelen absorberer mye av støtene, er det viktig å slappe av, råder Ina.

– La sykkelen bevege seg naturlig under kroppen. En klassisk nybegynner­feil er at man tviholder på styret. Da merker du hver eneste lille hump også, sier hun.

To timer senere, dekket i gjørme og med ferske småkutt på beina, kommer vi tilbake til Rotnes med en følelse av glede, mestring og et behov for å gjøre det igjen.

– Stisykling trenger ikke være en ekstremspo­rt, sier hun.

– For meg handler det enkelt og greit om å ha det gøy i naturen.

Du kan krangle med sjefen og ha baksmell på skatten, men alt av hverdagens bekymringe­r havner i baksetet når du drar ut på stisykling.

 ??  ?? Fartsfølel­sen er en stor del av appellen med stisykling, men husk at fartsgrens­en i ma
Fartsfølel­sen er en stor del av appellen med stisykling, men husk at fartsgrens­en i ma

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway