Bergens Tidende

Lipødem er ikke en selvforsky­ldt diagnose

Helsevesen­et må gi pasientene den behandling­en de trenger og fortjener.

- VI VET BARE

IET PRISVERDIG ærlig og viktig innlegg i BT 6. oktober, skriver Malene Kristoffer­sen om sin sykdom, lipødem, og om den fortvilend­e situasjone­n kvinner med denne sykdommen er i. Hun gir en god beskrivels­e av tilstanden.

Som den som har utredet denne sykdommen i mange år på Haraldspla­ss, vil jeg supplere litt.

LIPØDEM ER, KORT fortalt, en tilstand der kroppen danner for mange og dels unormale fettceller. Ansamlinge­r av slike celler samler seg på litt ulike steder, hovedsakel­ig rundt sete, lår og legger ned til anklene.

Vi deler tilstanden i typer, avhengig av hvor på kroppen fettansaml­ingene dannes, og i grader, avhengig av mengden som kan variere betydelig.

Fettansaml­ingene i beina slutter typisk ved anklene, ofte nærmest som en mansjett. Føttene nedenfor anklene er slanke. Ansamlinge­ne er symmetrisk­e.

RESTEN AV KROPPEN er også ofte slank, men pasientene opplever at det syke fettvevet ikke lar seg slanke bort. Fettvevet kan være svært smertefull­t. De minste blodårene, kapillæren­e, blir skjøre og går ofte i stykker, slik at pasientene får lett blåmerker, ofte etter minimale berøringer.

Smertene kan være så store at selv den minste berøring gjør vondt, og pasientene går gjerne i vide, myke plagg for å unngå smerter.

delvis årsaken til lipødem. Det forekommer stort sett bare hos kvinner, og forekomste­n angis svært forskjelli­g. En tysk klinikk mener at elleve prosent av alle kvinner har lipødem, noe som åpenbart er altfor høyt. Andre anslår betydelig lavere forekomst.

Et offentlig utvalg oppnevnt av Helse og omsorgsdep­artementet (HOD) leverte sin rapport i februar i år. Der angis forekomste­n til 1 av 3500, som sannsynlig­vis er for lavt. Det er i hvert fall mitt inntrykk etter å ha utredet disse pasientene i flere år.

UANSETT, DET ER så mange kvinner som har lipødem, at det er på tide at tilstanden får den oppmerksom­heten den fortjener. Et gjennomgåe­nde trekk i historien til disse pasientene er at deres leger ikke kjenner til sykdommen. De har ofte fått høre at de bare er overvektig­e, og at de må slanke seg .

et syke fettvevet lar seg ikkeD slanke bort i særlig grad. Det kan påvirkes noe av diett og aktivitet, og pasientene bør oppfordres til å prøve begge deler. Blant annet har jeg hatt flere pasienter som sier de har mindre smerter når de står på lavkarbodi­ett.

MEN PASIENTENE HAR ofte gått med dette i årevis og opplevd gjentatte skuffelser både med trening og forsøk på slanking. I tillegg vil selve lipødemet ofte gjøre trening vanskelig og ubehagelig.

Noe av det viktigste ved utredninge­n, er å fortelle pasientene at dette ikke er noe de selv har skyld i, og at det ikke er manglende selvkontro­ll som gjør at fettvevet ikke forsvinner.

PÅ HARALDSPLA­SS UTREDET vi pasienter med denne sykdommen inntil for et år siden. Vi var på det tidspunkt bare to kirurger i Sør-Norge som gjorde dette, den andre var på Aker sykehus i Oslo. Vi fikk begge pasienter fra hele Sør-Norge, men ingen av oss hadde mulighet for å gi den kirurgiske behandling­en som eksisterer for lipødem.

Den eneste offentlige behandling­en i Norge var, og er fortsatt, lokalisert i Tromsø. Dessverre har de der ikke kapasitet til å ta pasienter fra andre regioner.

UTREDNINGE­N PÅ HARALDSPLA­SS opphørte da jeg skulle trappe ned virksomhet­en. På Haukeland har de aldri utredet dette. Og for å korrigere Kristoffer­sen litt: Ingen av plastikkir­urgene på noen av de to sykehusene behandler disse pasientene privat.

I Bergen er det en privatprak­tiserende plastikkir­urg som behandler disse slik de skal behandles, med fettsuging. Dessverre er det, tross gjentatte oppfordrin­ger blant annet fra undertegne­de, fortsatt ikke offentlig refusjon for disse operasjone­ne.

DET SOM KAN og bør gjøres i langt større grad enn til nå, er behandling med lymfedrena­sje og kompresjon­støy og -strømper. Lipødemvev­et komprimere­r svært ofte lymfebanen­e i større eller mindre grad, slik at det i tillegg samler seg væske i vevet (sekundært lymfødem).

Denne lymfevæske­n øker press og tyngdeføle­lse, men den kan manipulere­s bort med riktig fysioterap­i og kompresjon. Dette krever fysioterap­euter med spesialkom­petanse. Det finnes flere dyktige slike i Bergen.

Det er viktig at pasienter med lipødem utredes ordentlig, blant annet med ultralyd som kan påvise væske i vevet. Dersom det er slik væske, kalles tilstanden lipolymfød­em, og pasientene har da rett til refusjon av lymfedrena­sje, eventuelt egenterapi med pulsator og kompresjon­støy.

RAPPORTEN SOM KOM i februar, skulle utrede behovet for et offentlig behandling­stilbud til pasienter med lipødem. Den foreslår at «fettsuging som behandling­smetode for lipødem etableres som en utprøvende behandling i en femårsperi­ode ved et kompetanse­senter i hver helseregio­n».

Oppfølging­en fra HOD, datert 16. mars, er dessverre skuffende lite forplikten­de: «Helse- og omsorgsdep­artementet ber derfor de regionale helseforet­akene ta stilling til hvordan rapporten fra faggruppen kan følges opp.»

Helse Vest har foreløpig ikke gjort noe med dette, så vidt jeg vet, men i rettferdig­hetens navn har det jo vært andre ting i fokus siden rapporten kom.

LIPØDEMPAS­IENTENE FORTJENER AT de regionale helseforet­akene tar dette ansvaret, og gir dem behandling­en de trenger og fortjener. Det behøver ikke gjøres på et stort sykehus, men krever spesialkom­petanse.

Dette er ikke bare en selvforsky­ldt kosmetisk plage, slik pasientene så ofte har fått høre.

 ??  ?? Plansjen viser ulike stadier av sykdommen lipødem, fra stadium 1 til venstre til stadium 3 til høyre.
Plansjen viser ulike stadier av sykdommen lipødem, fra stadium 1 til venstre til stadium 3 til høyre.
 ?? FAKSIMILE BT 6. OKTOBER ?? Malene M l Kristoffer­sen K i t ff fra fA Arna fortalte f t lt om sykdommen sin i BT tirsdag, i det innsendere­n beskriver som et ærlig og viktig innlegg.
FAKSIMILE BT 6. OKTOBER Malene M l Kristoffer­sen K i t ff fra fA Arna fortalte f t lt om sykdommen sin i BT tirsdag, i det innsendere­n beskriver som et ærlig og viktig innlegg.
 ?? Overlege generell og plastikkir­urgi, Haraldspla­ss Diakonale Sykehus
INGE GLAMBEK ??
Overlege generell og plastikkir­urgi, Haraldspla­ss Diakonale Sykehus INGE GLAMBEK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway