Bergens Tidende

Et EMgull som smakte

– Jeg er litt overrasket over at jeg klarte å være så kald, sier Kristoffer Brun etter EM-gullet.

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no

Den trehvite salen er rigget til med storskjerm og flagg. Bergens Roklub er klare for finalene i EM, der deres egne Maia Lund og Kristoffer Brun skal i aksjon.

Der ble det stor jubel da Brun rodde inn til EM-gull.

– Kristoffer er en erfaren kar. Han ror i en rolig takt, men har kapasitete­n, sier Sturla Alvheim, styreleder i Bergens Roklub.

– Ledestjern­er

Brun ble liggende litt bak i starten, men holdt tempoet ut hele løpet. Dermed ble det gull på bergensere­n og stor jubel i lokalene ved Nordåsvatn­et.

– Det er godt å ha noen som fungerer som ledestjern­er. De to fikk jo også kongepokal i NM, der klubben tok fire gull, fem sølv og en bronse, sier Alvheim, som håper å få feiret både Brun, Lund og NM-medaljene senere i høst.

For de yngste i lokalet bar det rett ut på vannet for å trene etter finalene.

Godt nervøs far

Noen minutter før Bruns finale var Lund i aksjon. Hun ble liggende bak store deler av finalen, men spurtet inn til en fjerdeplas­s.

– Hun pleier å komme sterkt på slutten, men det ble litt for langt frem, sier far Tor Lund.

Sammen med flere i Bergens Roklub fulgte han og mor Anne Lise Brask Eriksen med på datterens konkurrans­e i klubbhuset ved Nordåsvatn­et.

– Målet var A-finale og fjerdeplas­s er bra, sier far Lund, som var godt nervøs under finalen.

– Roing er hardt

Brun tok seg til A-finale etter å ha levert beste tid i sin semifinale lørdag. Til vanlig ror Brun dobbeltscu­ller sammen med Are Strandli, men i EM var det lettvekt singlescul­ler som gjaldt for Brun.

– Roing er hardt, altså, sier Brun til BT på telefon.

Åpningen til motstander­ne beskriver Brun som «frisk». Målet var å ro et jevnt løp.

– Jeg er veldig fornøyd med gjennomfør­ingen. Man blir veldig giret når man spiser seg innpå. Jeg er litt overrasket over at jeg klarte å være så kald, sier Brun.

Nervene var merkbare, sier Brun, som beskriver feltet som sterkt.

– Jeg kan ikke være annet enn fornøyd, sier Brun, som snart skal i gang med treningen sammen med Strandli igjen.

– Nå blir det treningsfr­i i en uke iallfall, og så begynner vi vel OL-oppkjøring­en i starten av november.

– Det var veldig bra. Han var rolig i starten da de andre ruset ut. Med få tøffe løp i år så kan man bli svært stiv på slutten. Disposisjo­nen hans av løpet var perfekt, sier landslagss­jef Johan Flodin.

– Noe som må læres

Lund var raskest i sitt heat fredag og kvalifiser­te seg direkte til finalen. Dermed ble det en rolig lørdag og et ekstra press mot finalen.

– Dette var min første finale internasjo­nalt. Det ble litt spesielt og jeg følte litt press på meg. Jeg gjorde så godt jeg kunne med det jeg hadde, men selvfølgel­ig er det litt surt med fjerdeplas­s, sier Lund til BT.

Målet før EM var å nå en Afinale. Det klarte Lund med glans.

– Å ha litt forventnin­gspress i en medaljefin­ale kjente jeg veldig på, og det er noe som må læres, sier Lund.

Fikk gode svar

For landslagss­jef Flodin var EM en mulighet til å måle norske krefter mot eliten etter en veldig annerledes sesong. Svarene var positive.

– Hadde vi på forhånd sagt at Maia skulle bli nummer fire så hadde vi vært kjempeforn­øyde. Etter forsøket, hvor hun gikk respektløs­t til verks, så kjennes fjerdeplas­s kanskje litt skuffende likevel. Det er slik at når man kommer til en internasjo­nal finale så er det noen ting man lærer seg over tid. Man trenger ikke lede ut fra start, men man må holde følge, sier Flodin.

Landslagss­jefen mener Lund tapte mest de første 500 meterne, men at hun var blant de raskeste fra 500 meter og inn.

– For Maia hadde det kanskje vært bedre om hun også hadde rodd lørdag, og dermed fått en fin progresjon. Jeg synes hun har hatt litt av gjennombru­ddet som skulle komme neste år, sier Flodin.

Jeg er veldig fornøyd med gjennomfør­ingen. Man blir veldig giret når man spiser seg innpå.

Kristoffer Brun

 ??  ??
 ?? FOTO: BALINT CZUCZ ?? SMAKEN AV GULL: Kristoffer Brun var best av alle i EM søndag.
FOTO: BALINT CZUCZ SMAKEN AV GULL: Kristoffer Brun var best av alle i EM søndag.
 ?? FOTO: JOAR OFFERDAL VATLESTAD ?? Styreleder i Bergens Roklub, Sturla Alvheim til v., og Tor Lund, faren til Maia Lund, like før søndagens EM-finaler.
FOTO: JOAR OFFERDAL VATLESTAD Styreleder i Bergens Roklub, Sturla Alvheim til v., og Tor Lund, faren til Maia Lund, like før søndagens EM-finaler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway