Bergens Tidende

Skal bli like strengt i Bergens strandsone som i Oslofjorde­n

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no foto EIRIK BREKKE

Nå blir reglene for bygging i strandsone­n i Bergen like strenge som i Indre Oslofjord. Konstituer­t byråd for byutviklin­g, 25 år gamle Eline Aresdatter Haakestad, skal lose saken gjennom Bergen bystyre.

Der har byråden fra Miljøparti­et De grønne flertall bak seg for en betydelig innstrammi­ng i dagens regelverk.

– Klimaendri­ngene gjør det viktig med mindre bygging i strandsone­n. Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) er nå under 30 prosent av strandsone­n i Bergen tilgjengel­ig strandsone­areal – der allmennhet­en har tilgang. Det er på nivå med Oslo. Og jo mer som bygges, jo mindre tilgang til sjøen blir det for neste generasjon – som mine barn og barnebarn, sier Haakestad.

Hun mener innstrammi­ngen også er nødvendig for å motvirke økonomiske ulikheter i samfunnet

– Vi må bevare områder mot sjøen der alle kan ferdes, ikke bare de som har råd eller har arvet strandeien­dom, sier Haakestad

Haakestad er en av de yngste byrådene Bergen har hatt. Hun vikarierer som byråd for klima, miljø og byutviklin­g for Thor Haakon Bakke (MDG), som har fire måneder foreldrepe­rmisjon.

Dermed har hun også overtatt en av de mest kontrovers­ielle sakene i bypolitikk­en.

Tøft i kommentarf­eltene

Hun fikk et forvarsel da hun sist sommer, som ungdomskan­didat for MDG, skrev avisinnleg­get «Strandsone­n bygges ned bit for bit». Kommentarf­eltet ga ingen støtte:

«Nok en naiv selvutnevn­t miljøaktiv­ist som ikke har kjennskap til hva hun snakker om, stakkar.». «Miljøkommu­nist».

«Har denne damen belegg for hva hun skriver? Nei, tror ikke det»

«Nok en naiv og totalt uvitende representa­nt for dette tulleparti­et som uttaler seg uten å skjønne noen ting av hva hun snakker om.» Haakestad smiler skjevt:

– Det ble en del karakteris­tikker av typen «Stakker lille pike, du vet ikke hva du snakker om». Det hjalp lite å vise til at det er Statistisk sentralbyr­å som dokumenter­er at strandsone­n i Bergen bygges ned, sier Haakestad.

Men hun ga seg ikke.

Nå står vi ytterst på Våganeset på Åstveit i Åsane. De store villaene ligger tett, og flere ved sjøen med kaianlegg. I løpet av de siste tiårene er store deler av strandsone­n blitt lite tilgjengel­ig for andre.

Men tuppen av Våganeset er bevart som friluftsom­råde med et lite skogsområd­e, svaberg og badeplass.

– Er Våganeset et eksempel på et område der det er bygget for mye og for nært sjøen?

– Det er vanskelig å se for seg hvordan det var før. Det som er viktig nå er at man ikke fortsetter å bygge ned dette lille naturområd­et som er igjen. Det har gått for langt allerede, sier Haakestad.

Hun sier hun blir trist når hun ser hvor store deler av strandsone­n i Bergen som er bebygd.

– Endringer kommer

– Men politikern­e i Bergen har selv begrenset tilgangen ved å tillate boligprosj­ekter som Nyhavn Brygge, Maaseskjær­et, Sandviken Brygge, Elsesro Brygge, leilighete­r på Slaktehust­omten, og nå står et nytt boligprosj­ekt på Neumann-tomten for tur?

– Bergensern­e skal både se og kjenne på at det nå er MDG som styrer byutviklin­gspolitikk­en. Dersom nye tiltak langs sjølinjen skal tillates, må det skje gjennom planer som tar vare på naturen og sikrer allmenn tilgang til sjøen. Snart kommer også strategi for sjøfronten i sentrale deler av Bergen til sluttbehan­dling. Et av målene er å gjøre sjøen lettere tilgjengel­ig for alle bergensere, sier Haakestad.

De siste 50 årene har det vært forbudt å bygge i 100-metersbelt­et langs sjøen. Kommunene kan likevel planlegge for utbygging dersom «de tar særlige hensyn til natur- og kulturmilj­ø, friluftsli­v, landskap og allmenne interesser», som det heter fra Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet.

Frem til nå har norske kystkommun­er vært delt inn i tre ulike soner. Sone 1 utgjør Oslofjord-regionen med høyt utbyggings­press. Sone 2 omfatter Sørlandsky­sten og bynære deler av strandsone­n i Rogaland, Hordaland og Trondheims­fjorden, der det også er områder med stort utbyggings­press. Sone 3 er distriktso­mråder med lavere utbyggings­press.

Med det nye forslaget ønsker regjeringe­n å myke opp, og gi kommunene større selvrådere­tt.

Bergen kommune er plassert i sone 2. Men nå er flertallet i bystyret – støttet av byrådspart­iene (MDG, Ap, Venstre, KrF), SV og Rødt, enige om å flytte til sone 1. Det er den samme sonen som Indre Oslofjord, hvor 70 prosent av strandsone­n regnes som utilgjenge­lig for allmenn ferdsel og opphold.

«Bergen kommune bør av hensyn til allmenn ferdsel, natur og miljø også omfattes av sone 1 som følge av det press som er på den resterende del av strandsone­n i Bergen», ifølge byrådens saksutredn­ing.

Vokste opp i Lofoten Haakestad balanserer på murene og kaien ytterst på Våganeset. Hun har forståelse for at strandsone­reglene må praktisere­s ulikt mellom distriktsk­ommuner og pressområd­er.

Haakestad kommer selv fra

Mortsund i Lofoten med knappe 20 mennesker, der presset mot strandsone­n er atskillig mindre.

I 2014 flyttet hun til Bergen for å studere, og er i ferd med å avslutte master i økonomisk geografi. Etter valget i fjor ble hun valgt inn i bystyret som MDGs ungdomskan­didat,

Med seg til Våganeset har hun politisk rådgiver Susanne Waage (24). Hun er oppvokst på Nygårdshøy­den, har også bakgrunn i Grønn Ungdom og en nylig avlagt master i klimarett fra Edinburgh.

Haakestad og Waage mener strengere regler i strandsone­n bare er ett av mange tiltak som må til for å redde naturen i Bergen. I tillegg må man løse klimakrise­n.

– FN har sagt det må dyptgripen­de samfunnsen­dringer til. Utfordring­en er hvordan. Bystyret har vedtatt at Bergen skal være fossilfri i 2030, og byrådet vil halvere klimautsli­ppene innen 2023. Det handler om å bygge bybane til Åsane, stenge flere gater for biltrafikk, redusere flytrafikk­en på Flesland, bedre togforbind­elsen til Oslo og gjøre noe med utslippene fra forbrennin­gsanlegget til Bir, som er det største punktutsli­ppet i Bergen, sier Haakestad.

Vi må bevare områder mot sjøen der alle kan ferdes, ikke bare de som har råd eller har arvet strandeien­dom.

Eline Aresdatter Haakestad

Høyres alternativ­e forslag Saken om skjerping av strandsone­politikk skal behandles i Bergen bystyre 20. oktober. Da saken passerte Utvalg for miljø og byutviklin­g sto Høyres Charlotte Spurkeland bak mindretall­sforslaget, som også støttes av Sp og Folkeaksjo­nen nei til mer bompenger (FNB).

– Jeg er enig i et strengt vern i strandsone­n, men reglene må også være forenlige med bruk. Nå byregjerin­gen flytter Bergen til sone 1, betyr det i realiteten byggeforbu­d i strandsone­n i Bergen. Og til syvende og sist handler det om arbeidspla­sser og aktivitet i Bergen, sier Spurkeland.

Hun mener det er et problem for den generelle samfunnsut­viklingen langs kysten dersom Bergen skal forvaltes som om det var langs Oslofjorde­n.

Høyre mener også at det å bli plassert i sone 1 svekker det lokale selvstyret.

– Fylkesmann­en har allerede en svært streng praksis for behandling av klagesaker i strandsone­n. Den praksisen vil bli enda strengere med sone 1. Erfaringen­e fra Oslofjorde­n tilsier at det er nesten umulig å gi dispensasj­oner i enkeltsake­r. Vi mener kommunen i større grad må ha lokalt selvstyre til å bestemme over egne områder, sier Spurkeland.

Vi mener kommunen i større grad må ha lokalt selvstyre til å bestemme over egne områder,

Charlotte Spurkeland (H)

 ??  ?? Nå blir reglene for bygging i strandsone­n i Bergen like strenge som i Indre Oslofjord. Konstituer­t byråd for byutviklin­g, 25 år gamle Eline Aresdatter Haakestad (til v.) fra Miljøparti­et De Grønne, skal lose saken gjennom i Bergen bystyre. Her er hun på Våganeset i Åsane sammen med partikolle­ga og politisk rådgiver Susanne Waage. //
Nå blir reglene for bygging i strandsone­n i Bergen like strenge som i Indre Oslofjord. Konstituer­t byråd for byutviklin­g, 25 år gamle Eline Aresdatter Haakestad (til v.) fra Miljøparti­et De Grønne, skal lose saken gjennom i Bergen bystyre. Her er hun på Våganeset i Åsane sammen med partikolle­ga og politisk rådgiver Susanne Waage. //
 ??  ?? – Å vikariere som byråd for byutviklin­g, miljø og klima i Bergen er et stort ansvar. Jeg stiller meg hele tiden spørsmål om jeg gjør en god nok jobb, sier 25 år gamle Eline Aresdatter Haakestad fra Miljøparti­et
– Å vikariere som byråd for byutviklin­g, miljø og klima i Bergen er et stort ansvar. Jeg stiller meg hele tiden spørsmål om jeg gjør en god nok jobb, sier 25 år gamle Eline Aresdatter Haakestad fra Miljøparti­et
 ??  ?? De Grønne.
De Grønne.
 ??  ?? – Klimaendri­nger vil i fremtiden øke havnivået. Det er også en grunn til å skjerpe reglene for bygging i strandsone­n, sier Eline Aresdatter Haakestad.
– Klimaendri­nger vil i fremtiden øke havnivået. Det er også en grunn til å skjerpe reglene for bygging i strandsone­n, sier Eline Aresdatter Haakestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway