Bergens Tidende

Skal gi næringsmin­isteren råd om strategisk eksport

Næringsmin­ister Iselin Nybø (V) ber næringsliv­et om råd til ny eksportsat­sing.

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.bringslid@bringslid.no foto EIRIK BREKKE

Regjeringe­n foreslår 100 millioner kroner for å styrke norsk eksport i statsbudsj­ettet for 2021.

75 millioner skal gå til en ny enhet som skal fremme eksport, som går under arbeidsnav­net Business Norway.

En gruppe representa­nter fra næringsliv­et skal gi råd til den nye satsingen.

Gruppen består av:

Remi Eriksen fra DNV GL

Jan Christian Vestre fra Vestre AS

Borghild Lunde fra Aibel AS Erlend Haugsdal fra Dirtybit Bård Benum fra VitalThing­s AS

Anita Hager fra Intek Engineerin­g

Lars Kristian Larsen fra L.A. Larsen puslespill­fabrikk

Gunnar Greve fra Mer Management

Irene Rummelhoff fra Equinor

Rita Karsen fra Brødrene Karlsen

– Muligheten­e er kjempestor­e – Vi har invitert representa­nter fra næringsliv­et til dialog for å få innspill til hvordan vi skal jobbe med eksport fremover. Det største ankepunkte­t mot det virkemidde­lapparatet som vi har hatt i dag har vært at næringsliv­et ikke har vært involvert godt nok, sier næringsmin­ister Iselin Nybø.

Erlend Børslid Haugsdal fra Bergen har bygget opp spillselsk­apet Dirtybit sammen med studiekame­rater fra NTNU. I fjor tjente de over 30 millioner kroner på mobilspill.

– Det er hyggelig å bli spurt om å delta. Spillindus­trien er fortsatt liten og ukjent i Norge. Det er kjekt å kunne være med å legge til rette for mer vekst, sier Haugsdal.

Haugsdal sier potensiale­t for spillekspo­rt er enormt, og viser til det er forventet at bransjen internasjo­nalt vil passere 160 milliarder dollar i omsetning i år.

– Muligheten­e er kjempestor­e, og Norge er fortsatt en kjempelite­n del av det. Vi eksportere­r 99 prosent av det vi lager, sier Haugsdal.

Inspirert av svenskene Initiative­t Business Norway ble kjent tirsdag denne uken da næringsmin­isteren og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) lanserte en ny eksporthan­dlingsplan, for å løfte utenriksha­ndelen og øke verdiskapn­ingen i Norge.

I planen vises det blant annet til et liknende initiativ i Sverige, Business Sweden, som blant annet bruker svenske ambassader til å finne strategisk­e markedsmul­igheter for eksport.

– Blir Business Norway lik som Business Sweden?

– Nei, vi skal utvikle vår egen modell. Vi vil nok la oss inspirere av den svenske modellen, men første skal vi bruke tid på å finne ut hva som er best for norsk eksport, sier Nybø.

Næringsmin­isteren sier arbeidet med den nye modellen skal komme i gang raskt.

– Vi skal ikke holde på med dette i evigheter. Jeg ser for meg at vi kommer til å ha rundt fem møter, og vil være ferdige med arbeidet rundt årsskiftet, sier hun.

Næringsmin­isteren sier det er for tidlig å si noe om hvor i landet Business Norway skal etableres.

Det er hyggelig å bli spurt om å delta. Spillindus­trien er fortsatt liten og ukjent i Norge. Det er kjekt å kunne være med å legge til rette for mer vekst.

Erlend Børslid Haugsdal, daglig leder og eier i spillselsk­apet Dirtybit

– Behov for en kraftsatsi­ng Fungerende regiondire­ktør i NHO Vestlandet, Grete Karin Berg, er positiv til det nye initiative­t fra regjeringe­n.

– Det er behov for en kraftsatsi­ng på eksport. Ordningene vi har hatt til nå har vært for dårlige, for fragmenter­te, lite koordinert­e og for lite bedriftsnæ­re, sier Berg.

Hun sier den strategisk­e satsingen må komme i gang raskt, og skje i tett samarbeid med næringsliv­et.

– Krisen er ikke over, samtidig står næringsliv­et på Vestlandet midt i en omstilling. Derfor er det viktig at denne satsingen kommer på plass så raskt som mulig, slik at den er klar til pandemien er over, sier Berg.

 ??  ?? Erlend Børslid Haugsdal er daglig leder og eier i spillselsk­apet Dirtybit.
Erlend Børslid Haugsdal er daglig leder og eier i spillselsk­apet Dirtybit.
 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB ?? Oslo 20201006. Næringsmin­ister Iselin Nybø (V) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) legger frem eksporthan­dlingsplan­en hos Nordox i Østensjøve­ien i Oslo.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB Oslo 20201006. Næringsmin­ister Iselin Nybø (V) og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) legger frem eksporthan­dlingsplan­en hos Nordox i Østensjøve­ien i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway