Bergens Tidende

Fant 4000 år gamle spor etter mennesker på Vestlandet

-

Stedet i Sogn kalles «jernaldert­unet». Nye funn gjør at det navnet bør endres.

reidun.dregebo@bt.no

Da det skulle legges en strømkabel en halvtime utenfor Sogndal i juni, ble arkeologen­e Silje Øvrebø Foyn og Glenn Heine Orkelbog i Vestland fylkeskomm­une koblet på.

Eldre bronsealde­r

Grunnen var at kabelen skulle legges tett på kulturminn­et «Modvo», til nå kjent som en jernalderg­ård, som ble oppdaget på Hafslo i Luster kommune på 60-tallet.

Den gang ble det funnet spor etter et langhus og to gravhauger, datert til mellom år 300/350 og 500 e. Kr.

Vi har funnet dyrkingssp­or tilbake til eldre bronsealde­r. Det er cirka 2000 år lenger tilbake i tid enn tidligere funn i samme område.

Silje Øvrebø Foyn, arkeolog

De nye funnene er derimot langt eldre:

– Vi har funnet dyrkingssp­or tilbake til eldre bronsealde­r. Det er cirka 2000 år lenger tilbake i tid enn tidligere funn i samme område, sier Foyn.

Kollega Orkelbog streker:

– Det er skiltet som jernaldert­unet på Modvo. Men nå er det jo bronsealde­rtunet på Modvo.

under

Sendt til Storbritan­nia

Det var konstituer­t fagleder arealplan i Vestland fylkeskomm­une, Karoline Hareide Breivik, som bestemte at arkeologen­e skulle bli med da en strømkabel skulle legges under en grusvei.

– Vi antok at grensen for kulturminn­et var en omtrentlig grense. Derfor bestemte vi oss for å undersøke, samtidig som vi la ned strømkabel­en.

I juni i år gravde arkeologen­e seg over én meter ned i jorden og studerte jordlagene.

Ifølge Foyn kan det sammenlikn­es med en kake med mange lag. Deretter sendte de jordprøver til Storbritan­nia.

– Det er som et arkiv, som er forseglet. Vi kan lese av jordbruksh­istorien der vi har gravd, sier Foyn.

Overrasken­de prøvesvar

Nå er prøvesvare­ne kommet.

– Vi har funnet en åkerflate like utenfor det allerede kjente tunet, med dyrkingsla­g som går tilbake til overgangen mellom yngre steinalder og eldre bronsealde­r. Det er veldig spennende dateringer, sier Foyn.

De nye funnene dateres til cirka 1881–1962 f. kr. – altså rundt 4000 år siden.

– Vi forventet å finne dyrkingsla­g, men ikke så omfattende dyrking og ikke med den alderen. Vi har trukket bosettinge­n på Modvo 2000 år tilbake i tid, legger Orkelbog til.

Funn av stolpehull

– I tillegg har vi funnet et stolpehull fra yngre bronsealde­r. Det kan være et langhus, men det er vanskelig å si noe sikkert, sier Foyn.

Et langhus var bygget i tre og inndelt i en fjøsdel og en boligdel.

Stolpehull­et antas å være fra mellom år 980 og 830 f. Kr.

– Vi ser likevel et klart skille mellom tun og dyrket mark, noe som betyr at selve gårdstunet har hatt samme plassering over lang tid, sier Orkelbog.

Foyn beskriver funnene som viktige puslespill­brikker i arbeidet med å finne ut hvordan bosettings­mønsteret på Vestlandet var på den tiden.

Rik og god gård

– Man antar at det også har vært flere gårder i området, som kan dateres tilbake til bronsealde­ren.

Modvo var en rik og god gård, forteller arkeologen­e. Da den ble gravd ut på 60-tallet, ble det funnet blant annet en ring av gull, glassbeger, perler, romersk mynt og spillebrik­ke. Funnene ble levert Kulturhist­orisk museum i Bergen, ifølge Foyn.

Det er usikkert hvorfor gården ble forlatt. Ifølge arkeologen­e kan det ha vært klimatiske endringer, endringer

isosial kontakt eller pest. Foyn forteller at jordbruket slo igjennom på Vestlandet rundt år 2400 f. Kr. Det viser funn fra Indre Sogn, blant annet

FAKTA i Sogndal, hvor det er foretatt mange arkeologis­ke utgravinge­r.

– Det som er spennende på Modvo er den lange tidskontin­uiteten i bosettinge­n og det klare skillet mellom tun og dyrket mark, sier Orkelbog. Foyn legger til:

– I Sogndal har vi rike spor fra bronsealde­r. Så det er ikke enestående det vi har funnet nå.

Det er ikke planlagt flere utgravinge­r i det området. Nå håper arkeologen­e at noen andre vil bygge videre på prøvesvare­ne deres.

BERGENS TIDENDE MANDAG 12. OKTOBER 2020

 ?? BEGGE FOTO: VESTLAND FYLKESKOMM­UNE ?? Arkeolog Silje Øvrebø Foyn gjør undersøkel­ser i grøften i nærheten av Sogn skisenter. – Vi hadde store forventnin­ger om å gjøre funn. Vi tenkte vi kunne finne jordbrukss­por tilbake til forhistori­sk tid, sier hun.
BEGGE FOTO: VESTLAND FYLKESKOMM­UNE Arkeolog Silje Øvrebø Foyn gjør undersøkel­ser i grøften i nærheten av Sogn skisenter. – Vi hadde store forventnin­ger om å gjøre funn. Vi tenkte vi kunne finne jordbrukss­por tilbake til forhistori­sk tid, sier hun.
 ??  ?? Stedet hvor gårdstunet ligger brukes til beitemark.
Stedet hvor gårdstunet ligger brukes til beitemark.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway