Bergens Tidende

Flere unge enn eldre mener byrådet burde innført strengere koronatilt­ak da smitten kom tilbake i Bergen

-

– For mye ble overlatt til den jevne student, sier Sandra Amalie Lie Krumsvik, leder av Studentpar­lamentet ved UiB.

kari.pedersen@bt.no foto

Krumsvik sikter da særlig til byrådets oppfordrin­g til studentene 31. august om å gå i selvpålagt karantene, dersom de hadde deltatt på tilstellin­ger der smittevern­reglene ikke ble overholdt.

På det tidspunkt spredde smitten seg blant studentene.

– Når dette ikke ble forskrifts­festet sto vi, i motsetning til Syden-turister og hyttefolk, uten rett til sykepenger. Heller ikke var det lett å forstå hvordan pålegget skulle forstås, sier hun.

Først 8. september satte byrådet krisestab og vedtok lokale innstrammi­nger. I tre uker fremover var det ikke lov å samles flere enn 10 personer privat. Folk ble oppfordret til hjemmekont­or og munnbind på buss og bane.

Tre av fire er fornøyd Respons har spurt 600 bergensere om de mener byrådet reagerte strengt nok på smitteutbr­uddet etter sommeren.

Tre av fire mener tiltakene var på riktig nivå. 12 prosent svarer at tiltakene var for lite strenge, mens fem prosent mener de var for strenge.

Politisk er det Frp-velgere som skiller seg ut. Bare hver tredje Frp-velger mener byrådet reagerte på riktig nivå. En tredel synes tiltakene var for lite strenge.

I gruppen under 30 år svarer nesten en av fem at byrådet

burde strammet mer til. Det er en høyere andel enn i øvrige aldersgrup­per.

Studentled­er Krumsvik er særlig kritisk til at ikke det tidligere ble gjort noe.

– Fredagen før studiestar­t stilte både nasjonale og lokale myndighete­r opp i pressekonf­eranser, der de uttalte at de var kjempebeky­mret for studiestar­ten. Men det kom ingen nye tiltak, påpeker Krumsvik og legger til:

– Samtidig ga de klar beskjed om at fadderuken­e burde gjennomfør­es etter planen. Det ville gjøre smittespor­ingen enklere, hvis det ble oppdaget smitte.

– Hva kunne de gjort?

– De kunne forskrifts­festet pålegget om karantene som kom etter to uker, for eksempel, og vært tydeligere i sin kommunikas­jon, konstatere­r hun.

Starten på studieåret ble i det hele tatt vanskelig, konstatere­r Kristoffer Eik, medlem av arbeidsutv­alget i Studentpar­lamentet:

Kilde: Jøran Hjelmesæth / Store norske leksikon

 ??  ?? Kristoffer Eik og Sandra Amalie Lie Krumsvik i Studentpar­lamentet har begge innvending­er til byrådets håndtering av smitteutbr­uddet etter studiestar­t.
Kristoffer Eik og Sandra Amalie Lie Krumsvik i Studentpar­lamentet har begge innvending­er til byrådets håndtering av smitteutbr­uddet etter studiestar­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway