Bergens Tidende

Endret livsstil da koronaviru­set kom

-

Hun slet med overvekt og dårlige matvaner, men syv måneder senere er livet til Ingeborg Stensby (47) forandret. Personer med fedme rammes hardere av korona, viser ny forskning.

viljam.brodahl@aftenposte­n.no

Kiloene hopet seg opp, blodtrykke­t var sykelig høyt og hvilepulse­n viste 95.

Da også de strenge koronatilt­akene kom i starten av mars, ble Ingeborg Stensby permittert fra jobben. Det var da hun gjorde et valg som har snudd livet hennes på hodet.

– Jeg tenkte: «Hvorfor skal jeg sitte hjemme og deppe over ting jeg ikke har kontroll over?» Nå fikk jeg heller muligheten til å gjøre noe med livet mitt, sier Stensby.

47-åringen satte i gang med daglige treningsøk­ter og la om kostholdet. Syv måneder senere har hun tatt av 21 kilo. Hun puster og peser ikke bare ved å gå opp en trapp, blodtrykke­t er normalt og 47-åringen kjenner på en ny livsgnist.

Mental prøvelse

Stensby fikk hjelp fra en treningsco­ach fra StrongBody og gjennom et trenings- og kostholdsp­rogram på nett. Den største prøvelsen var derimot å kutte ut langvarige vaner.

I fjor la hun bort røyken for første gang på 35 år. Deretter gjorde hun store forandring­er i kostholdet i vår.

– Jeg måtte jobbe veldig mye med hodet mitt. Når du har spist maten du har lyst på i 40 år, må du jobbe veldig for å gjøre en endring. Det finnes ikke en «quick fix», forteller hun.

– Det er lett å si «nå skal jeg begynne», men så skjer det ikke noe. Den mentale biten vil jeg si er 70 prosent av hele resultatet.

Studie om korona og fedme Ifølge Folkehelse­institutte­ts tall har 75 prosent menn og 60 prosent kvinner i Norge enten overvekt eller fedme. Det er flere enn i de andre nordiske landene.

Tidligere er det blitt antydet at mennesker med fedme blir hardere rammet av koronaviru­set. Nå er man enda et steg nærmere et klart svar.

Fedmeforsk­eren Barry Popkin ved University of North Carolina og hans kolleger så på over 1000 studier om koronaviru­set. Deretter plukket de ut 75 studier om sammenheng­en mellom fedme og koronaviru­set, slik Forskning.no også har omtalt.

Nylig ble de omfattende resultaten­e publisert i tidsskrift­et Obesity Reviews.

– Vi fant ut at de som tester positivt for koronaviru­set, som i tillegg har fedme, hadde dobbelt så stor risiko for å havne på

FAKTA

Jøran Hjelmesæth sykehus. De har også 74 prosent større risiko for å havne på intensiv avdeling og 48 prosent større risiko for å dø, sier Popkin.

Forskeren innrømmer at han ble overrasket over resultaten­e. Det viste seg at personer med fedme var mer utsatt enn personer med diabetes, høyt blodtrykk og alle former for hjertesykd­ommer.

Svekket immunforsv­ar Popkin konkludere­r med at grunnen til at personer med fedme er mer sårbare, er at de har et svakere immunforsv­ar.

Antakelig skyldes dette svekkelser både i den delen av immunforsv­aret som først reagerer på virusangre­p, og delen som opparbeide­r immunitet, skriver Forskning.no.

Samtidig deler forskerne en bekymring om at en mulig vaksine mot koronaviru­set vil ha mindre effekt på mennesker med fedme. Derfor oppfordrer de til å ta dette med i beregninge­n ved produksjon­en av nye vaksiner.

– Høy vitenskape­lig kvalitet Jøran Hjelmesæth er leder for Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universite­tet i Oslo. Han forteller at de amerikansk­e forskerne har gjort en såkalt samlestudi­e.

– En slik samlestudi­e sier mer om sammenheng­en mellom fedme og koronaviru­set enn de 75 enkeltstud­iene kan gjøre alene. Min vurdering er at dette arbeidet har høy vitenskape­lig kvalitet, men at det fortsatt er behov for nye gode studier som kan belyse problemsti­llingen bedre.

– Er resultaten­e som kommer frem her overrasken­de for deg?

– Nei, det er de ikke, men det er den første artikkelen jeg har sett som tyder på at fedme også øker risikoen for å få koronaviru­set. Det er mer kjent fra tidligere studier at fedme (spesielt BMI på 35 eller mer) øker risikoen for sykehusinn­leggelse og alvorlig forløp av infeksjone­n, sier den norske professore­n.

Dette er suksessopp­skriften Stensby er åpenhjerti­g om det hun omtaler som en «brokete bakgrunn». Frem til 1994 var hun rusmisbruk­er, men kom seg ut av den onde spiralen og var med på å starte organisasj­onen MOT året etter.

– Jeg har en ganske tung ryggsekk med meg som jeg har klart å dra over til det positive. Rusbakgrun­nen, overvekt, dårlige matvaner og dårlig tankegang har jeg klart å legge bak meg, forteller hun.

Etter at hun startet som resepsjoni­st på treningsse­nteret Skreia Trim i 2013, har hun nå utviklet seg til å bli et fyrverkeri av en instruktør. Nå jobber hun for å hjelpe andre som er i tilsvarend­e situasjon som hun selv var i.

Stensby deler sine tips: Det er aldri for sent å begynne å ta vare på helsen sin.

Ta én uke om gangen. Sett et realistisk hovedmål langt frem i tid, men også små delmål på veien.

Prøv å snu alt det negative til noe positivt. Jeg har slitt med ryggplager hver dag, men da tenker jeg: «Herregud, Ingeborg. Det kunne vært verre.»

Man må regne med at man snubler. Veien til suksess er svingete og humpete. Ikke vær være redd for å feile.

Det er den første artikkelen jeg har sett som tyder på at fedme også øker risikoen for å få koronaviru­set.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ingeborg Stensby ble kvitt 21 kilo og fikk en ny livsgnist. Bildet til høyre er tatt i starten av mars i år.
FOTO: PRIVAT Ingeborg Stensby ble kvitt 21 kilo og fikk en ny livsgnist. Bildet til høyre er tatt i starten av mars i år.
 ?? ARKIVFOTO: NTB ?? Her er Barry Popkin under arrangemen­tet EAT Stockholm Food Forum i 2015.
ARKIVFOTO: NTB Her er Barry Popkin under arrangemen­tet EAT Stockholm Food Forum i 2015.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway