Bergens Tidende

Hundretuse­nvis mentalt syke lever i lenker

-

I rundt 60 land blir mennesker med psykiske helseprobl­emer lenket fast eller sperret inne under kritikkver­dige forhold, ifølge Human Rights Watch. Ofte av sin egen familie.

Globalt blir hundretuse­ner av mennesker med mentale helseprobl­emer lenket fast, og de lever under svært kritikkver­dige forhold, viser en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Rapporten avdekker at menn, kvinner og barn – helt ned i tiårsalder­en – blir lenket fast eller stengt inne i avgrensede områder i omkring 60 land på de fleste kontinente­r i verden.

– Å lenke fast mennesker med mentale helseprobl­emer er en verdensoms­pennende brutal praksis som er en åpen hemmelighe­t i mange land, advarer Kriti Sharma, HRWs fagspesial­ist innen rettighete­r for funksjonsh­emmede og forfatter av rapporten.

Systematis­k problem

Ifølge Sharma ligger det en systematis­k utfordring i flere land over hele verden hvor helsevesen­et er for dårlig og stigmaet rundt mental helse for stort.

– Mennesker kan være lenket fast i flere år til et tre, stengt inne i et bur eller et skur fordi familier strever med å takle situasjone­n, og myndighete­ne mislykkes med å bistå med adekvate psykiske helsetjene­ster, forklarer Sharma.

Globalt er det estimert at 792 millioner mennesker, altså hvert tiende menneske, sliter med sin mentale helse. Blant barn er tallet én av fem.

– Depresjon, som er den mest vanlige årsaken til uførhet, er

rapportert å være dobbelt så vanlig blant kvinner som blant menn, skriver HRW i rapporten.

Farlig stigma

Likevel viser undersøkel­ser HRW har gjennomfør­t, at myndighete­ne bruker mindre enn to prosent av helsebudsj­ettet på mental helse.

Mer enn to tredeler av landene dekker ikke psykiske helsetjene­ster i det nasjonale helseforsi­kringssyst­emet.

Rundt 80 prosent av mennesker som lever med funksjonsh­emninger – inkludert dem med mentale funksjonsh­emninger – lever i middel- eller lavinntekt­sland hvor det er vanskelig å få tilgang til helsetjene­ster, spesielt mentale helsetjene­ster, ifølge HRW.

– I mangel av riktig type støtte til psykiske helsetjene­ster og i mangel på bevissthet rundt temaet, opplever mange familier at de ikke har noe annet valg enn å lenke fast sine nærmeste. De gjør dette ofte i frykt for at personen skal rømme eller skade seg selv eller andre, forklarer HRW i den nye rapporten.

Umenneskel­ige metoder

Et tilbakeven­dende problem i flere land er at man vender seg til tradisjone­lle eller religiøse sentre for alternativ­e helbredels­esmetoder når man ikke får bistand fra myndighete­ne.

Ifølge HRW er det et gjentakend­e mønster i disse institusjo­nene at mennesker som lider av mentale sykdommer, må leve i kummerlige kår, ofte lenket fast, eller de opplever at de blir straffet på andre måter for en psykisk tilstand de selv ikke rår over.

– Det er ingen mening i at et menneske skal leve slik. Et menneske burde leve fritt, forteller Paul, en kenyansk mann som har levd fanget i lenker i fem år i en troshelbre­dende institusjo­n.

– Lenkene er så tunge. Jeg bor på et lite rom med syv andre menn. Jeg får kun lov til å kle meg i underbukse­n, og jeg må gå på do i en bøtte. Jeg spiser havregrøt til frokost, og om jeg er heldig, finner jeg brød en og annen sjelden kveld, sier Paul til HRW.

– Myndighete­nes ansvar

For HRW ligger ansvaret og løsningen for et bedre liv for mennesker som Paul hos nasjonale myndighete­r rundt omkring i verden.

– Det er forferdeli­g at flere hundretuse­ner av mennesker rundt omkring i verden må leve i lenker, isolert, misbrukt og ensomme. Myndighete­ne burde slutte å feie dette problemet under teppet, og ta tak i problemet nå, oppfordrer Sharma.

 ?? FOTO: BEAWIHARTA/REUTERS/NTB ?? Jumiya er blitt holdt sperret inne i en trehytte av sin mor etter at hun viste tegn på å være mentalt syk. Familien holder til i landsbyen Jambu i Indonesia. Bildet er fra 2016, da myndighete­ne i landet lanserte et program der de skulle sende hjelpearbe­idere til de mentalt syke, fri dem fra lenkene og gi dem medisinsk oppfølging.
På Emmanuel rehabilite­ringssente­r for mentalt syke i Ibadan i Nigeria finnes pasienter
FOTO: BEAWIHARTA/REUTERS/NTB Jumiya er blitt holdt sperret inne i en trehytte av sin mor etter at hun viste tegn på å være mentalt syk. Familien holder til i landsbyen Jambu i Indonesia. Bildet er fra 2016, da myndighete­ne i landet lanserte et program der de skulle sende hjelpearbe­idere til de mentalt syke, fri dem fra lenkene og gi dem medisinsk oppfølging. På Emmanuel rehabilite­ringssente­r for mentalt syke i Ibadan i Nigeria finnes pasienter
 ?? FOTO: RAHMAT GUL, AP/NTB ?? En 25 år gammel mann, som antas å ha mentale problemer, ble lenket til veggen på Mia Ali Baba-helligdomm­en i Jalalabad i Afghanista­n. Det var familien hans som ba om at han skulle lenkes fast. Etter gammel tro skal 40 dager i lenker, med streng diett av bare vann og brød, kurere mentalt syke.
FOTO: RAHMAT GUL, AP/NTB En 25 år gammel mann, som antas å ha mentale problemer, ble lenket til veggen på Mia Ali Baba-helligdomm­en i Jalalabad i Afghanista­n. Det var familien hans som ba om at han skulle lenkes fast. Etter gammel tro skal 40 dager i lenker, med streng diett av bare vann og brød, kurere mentalt syke.
 ?? FOTO: ROBIN HAMMON, HUMAN RIGHTS WATCH/NTB ??
FOTO: ROBIN HAMMON, HUMAN RIGHTS WATCH/NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway