Bergens Tidende

Er yrkesfag kun viktig i festtaler?

- MATS A. KIRKEBIRKE­LAND Stortingsr­epresentan­t (H)

DET VAR MED stor forundring og sorg jeg leste BTs leder 1. oktober. Vestland fylkeskomm­une vurderer å kutte i TAF-linjene i den videregåen­de skolen i fylket.

De fire årene jeg gikk på Tekniske og allmenne fag (TAF), fra jeg var 16 til jeg var 20 år, var de mest betydnings­fulle årene i mitt liv.

JEG GIKK PÅ TAF-marin ved Fusa vidaregåen­de skule i perioden 2005– 2009. Samtidig hadde jeg min lærlingtid ved Havforskni­ngsinstitu­ttet på Austevoll, der jeg besto fagprøve i akvakultur.

Å lære seg å stå tidlig opp og jobbe hele dagen til arbeidsdag­ens slutt. Å lære seg at forpliktel­ser betyr noe. Å oppleve mestring i et praktisk fag ute i den virkelig verden.

Å oppleve at kollegaer kan bli gode venner – til tross for aldersfors­kjell. Å være i et skolemiljø hvor praktisk faglige prestasjon­er har minst like høy status som akademiske prestasjon­er. Alt dette og mer er bare noe av det jeg lærte i min tid på TAF, da jeg pendlet mellom Fana, Fusa og Austevoll.

YRKESFAG HAR LENGE hatt lavere status enn mer akademiske og teoretiske fag, med i de siste årene har det vært en bred politisk enighet om å satse mer på og løfte yrkesfagen­es status.

Dette har gitt gode resultater.

I ÅR ER det flere søkere til de yrkesfagli­ge utdannings­programmen­e på VG1, sammenlikn­et med studieforb­eredende. En undersøkel­se fra Norstat for Rørentrepr­enørenes i 2017, forteller at åtte av ti foreldre nå er positive til at egne barn velger yrkesfag.

Men det er store forskjelle­r mellom ulike landsdeler. I Oslo, hvor jeg bor, vil kun 23 prosent av foreldrene anbefale yrkesfag til sine barn, ifølge en undersøkel­se utført av Veidekke i 2018. Tilsvarend­e andel for Vestlandet er 39 prosent.

UNDERTEGNE­NDE KJENNER IKKE til Vestlands økonomiske situasjon i detalj, men synes likevel det er forunderli­g at man foreslår å kutte i et unikt skoletilbu­d som ivaretar de dype og stolte industri- og yrkesfagtr­adisjonsrø­ttene i de to tidligere fylkene.

DET ER VIKTIG at yrkesfag ikke kun prioritere­s i festtaler. Fylkespoli­tikerne i Vestland bør ikke bare skrote det foreslåtte kuttet i TAF, men utvide det til flere skoler og yrkesfagre­tninger.

En bedre start på yrkeslivet enn TAF finnes etter min mening ikke. Disse fire skoleårene har betydd mer for min personlige utvikling og mitt verdisyn på arbeidsliv og samfunn, enn alle mine senere «voksenår» med studier og jobb.

 ?? FOTO: CF-WESENBERG ?? Mats A. Kirkebirke­land advarer mot å svekke yrkesfagen­e i Vestland.
FOTO: CF-WESENBERG Mats A. Kirkebirke­land advarer mot å svekke yrkesfagen­e i Vestland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway