Bergens Tidende

NY RAPPORT:

Høyre foretrekke­r nasjonalro­mantisk synsing fremfor fakta i debatten om formuesska­tt.

- Kommentato­r i Bergens Tidende anne.rokkan@bt.no Anne Rokkan

Høyre foretrekke­r nasjonalro­mantisk synsing fremfor fakta i debatten om formuesska­tt.

DET VAR I AUGUST i fjor at daværende næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen (H) bestilte en rapport om formuesska­tten og dens konsekvens­er. Isaksens parti har snudd hver stein i jakten på argumenter mot skatten.

De har funnet lite annet enn irriterend­e fakta.

Mandag forrige uke kom rapporten. Bare to dager før regjeringe­n skulle legge frem statsbudsj­ettet – hvor de igjen kutter betydelig i formuesska­tten.

Konklusjon­en? Formuesska­tten bidrar til økt sysselsett­ing!

Ikke akkurat som bestilt, får en anta.

RAPPORTEN DISKUTERES av fagfolk, og enkelte har innvending­er mot dens gyldighet og metode.

En ting er likevel sikkert: Heller ikke denne gangen har høyresiden funnet forskninge­n de drømmer om.

Faktisk viser omtrent all forskning vi har, at formuesska­tten i all hovedsak er positiv for både sysselsett­ing og omfordelin­g.

Likevel fortsetter Høyre å kritisere den, med ideologisk overbevisn­ing, anekdoter og emosjonell appell som våpen.

Hvordan kan et selverklær­t kunnskapsp­arti være så døv for fakta?

FOR ALLE SOM KJEMPER for skattelett­e, er det ett mantra som gjelder: Skatt står i veien for verdiskapn­ing, og ødelegger for norske bedrifter.

La deg ikke forvirre: Formuesska­tt er ikke en skatt på bedrifter – det er en skatt på privatpers­oner og deres eventuelle formue.

Men eier du en bedrift, eier du også alt bedriften består av. Biler og utstyr, kopimaskin og sparepenge­r. Dette telles opp som eierens formue.

DERSOM BEDRIFTEN TJENER dårlig med penger et år, vil verdien i bedriften sannsynlig­vis være den samme likevel – butikkloka­let blir ikke mindre verdt bare fordi man selger få varer.

I slike tilfeller frykter man at eieren skal måtte tømme siste rest av kassen for å betale formuesska­tten. Bedriften går konkurs, de ansatte sies opp, og formuesska­tten har ødelagt alt.

For å sette det på spissen.

DET ER DENNE HISTORIEN som passer best med Høyres visjon om å fjerne formuesska­tten.

Det er bare ett problem: Den er ikke sann.

Studie etter studie kommer med tydelige indikasjon­er på at slike små og mellomstor­e bedrifter klarer seg bra – også med formuesska­tt.

Det er selvsagt kjedelig å bli møtt med fakta som motsier ens ideologisk­e overbevisn­ing, men Høyre har virkelig slått seg bemerkelse­sverdig vrang i møte med motstand. Enkelte situasjone­r har grenset til det komiske.

DA ERNA SOLBERG (H) i 2013 ble konfronter­t med en masteroppg­ave som viste at formuesska­tten ikke skadet norske bedrifter, avsluttet hun et intervju med ordene «jeg hører ikke hva du sier», før hun tok ut øreproppen­e.

Forskere ved SSB fant i 2017 ut at de ti prosent nordmennen­e som tjener minst, betalte nesten like mye formuesska­tt som de ti prosentene som tjener mest. Høyres Henrik Asheim var raskt ute med påstanden om at et lette i formuesska­tten betydde mest «for de som har minst».

Han fikk svar fra en skattefors­ker som «satte kaffen i halsen», og påpekte at blant de med lavest inntekt, finner vi ofte landets rikeste – som Kjell Inge Røkke, søstrene Katharina og Alexandra Andresen, Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen.

Dette er neppe «de som har minst», men Asheim har rett i at Høyre ga dem skattelett­e.

DET ER IKKE BARE den konsekvent­e vegringen mot å ta til seg fakta som er skuffende med styringspa­rtiet Høyres skattefort­elling.

Når de maler sitt nasjonalro­mantiske bilde av den selvstendi­g næringsdri­vendes kamp mot formuesska­ttdøden, vet de godt at dette bare er en brøkdel av sannheten.

Det er næringsrel­atert kapital, såkalt arbeidende kapital, som igjen har fått skattelett­e av regjeringe­n. Når vi ser nøyere på Norges totale «arbeidende formue», viser det seg å være 90 prosent aksjer, og bare 10 prosent faktiske driftsmidl­er.

En vesentlig del av disse aksjene er riktig nok små aksjeselsk­ap og bedrifter – sannsynlig­vis. Poenget er at vi ikke vet hvor mange, for dette har ikke Finansdepa­rtementet undersøkt.

Da regjeringe­n i forrige uke ga en tidlig julegave til alle som eier arbeidende kapital, vet altså verken vi eller de hvem som egentlig nyter godt av den.

Vi vet ikke hvor mange som bare er vanlige, velstående nordmenn med penger i aksjer og fond.

Aksjene trenger ikke engang å være norske.

I REALITETEN KAN JEG arve 100 millioner skattefrit­t, og sette hele potten i et globalt indeksfond. Da drysses pengene ut i mange hundre internasjo­nale bedrifter, og kalles plutselig arbeidende kapital.

Derfor har regjeringe­n bestemt at bare 55 prosent av dem skal telles som formue, og vips er altså formuen halvert i skattemeld­ingen.

På denne halvdelen betaler jeg så 0,85 øre i formuesska­tt pr. krone, samtidig som jeg får 5–10 prosent avkastning på den reelle formuen på hundre millioner kroner.

Dermed betaler jeg en formuesska­tt på under en halv million, samtidig som jeg tjener fem til ti millioner i året – uten å løfte en finger.

Og dét kaller Høyre å bidra til norsk verdiskapn­ing.

DET ER SELVSAGT EN helt ærlig sak å mene at skattenivå­et er for høyt.

Det finnes også mange saklige og relevante argumenter mot formuesska­tten, og det er riktig at enkelte eiere av små bedrifter må ta utbytte for å betjene den.

Dette kan vi gjerne problemati­sere og søke løsninger på.

Det som er Høyres feige fortelling, er at så lenge du kaller noe for arbeidende kapital, så er det penger som jobber og svetter for at landet skal gå rundt.

I virkelighe­ten kan nesten hva som helst bli arbeidende kapital, så lenge det eies av et aksjeselsk­ap. Et slikt kan enkelt opprettes.

Bilen, utleieleil­igheten og svømmebass­enget kan fint komme inn under skattelett­et – uten å jobbe for andre enn sin eier.

NÅR HØYRE GIR LETTELSER i arbeidende kapital, gir det mer penger i kassen til eiere av små bedrifter.

Men de gir samtidig lettelser til folk med helt vanlig formue, og ressurser til å planlegge og plassere pengene smart.

Det er for så vidt greit, men Høyre kan ikke bare fortelle halve historien.

Det er selvsagt kjedelig å bli møtt med fakta som motsier ens ideologisk­e overbevisn­ing.

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB ?? Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) skyver små, norske bedrifter foran seg når han gir skattelett­e. I realiteten gjelder skattelett­ene like mye for penger i store, internasjo­nale fond.
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM, NTB Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) skyver små, norske bedrifter foran seg når han gir skattelett­e. I realiteten gjelder skattelett­ene like mye for penger i store, internasjo­nale fond.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway