Bergens Tidende

– Vi må få Trump ut

– Vi må få Trump ut derfra, sier Annamarie Eggert (94) som har stemt ved hvert eneste valg siden 1948.

- KATIE HAFNER, THE NEW YORK TIMES

Denne artikkelen er laget av den amerikansk­e avisen The New York Times. BT publiserer utvalgte artikler fra valget i USA eksklusivt for våre abonnenter.

I 1948 stemte Annamarie Eggert på Harry Truman. Nå er hun 94 år gammel, har sviktende helse, men hun er fast bestemt på å stemme denne gangen også.

Eggert, som er Biden-tilhenger og bor i York i delstaten Maine, har ekspressiv afasi, en tilstand som gjør det vanskelig for henne å snakke.

– Vi – må – få Trump ut derfra, sier hun møysommeli­g.

– Uansett hva som skjer, jeg – skal – stemme.

Et innbitt ønske

I tidenes kanskje mest omstridte valg, er bare det å stemme blitt gjenstand for hissig nasjonal diskusjon. Mange gamle, syke og skrøpelige amerikaner­e har et innbitt ønske om å avlegge det som kan bli deres siste stemme.

Selv om de er fullt klar over at de kanskje ikke lever lenge nok til å bli berørt av valgresult­atet, sier de at de stemmer for barnas, barnebarna­s og fremtidens skyld. En siste, inderlig og kraftfull handling som amerikansk­e borgere.

– Det meste jeg gjør i livet nå, gjør jeg for andre, sier 82 år gamle Jill Haak Adels.

Hun har en aggressiv krefttype og en fremskrede­n lungelidel­se som gjør henne stadig mer kortpustet. Likevel er hun sikker på at hun skal klare å stemme, og hun har tenkt å stemme på republikan­erne.

Begynner å bli nervøs

– Presidente­n vi har nå, gjør en god jobb, sier hun.

– Han har fått gjort mye som burde vært gjort for lenge siden.

Hun har ikke bil, og kommer seg derfor ikke til stemmeloka­lene i nærheten av omsorgsbol­igen i Beverly, Massachuse­tts. Derfor har hun ringt flere ganger til rådhuset for å minne dem på å sende valgkortet hennes i posten.

– Jeg begynner å bli litt nervøs, sa hun nylig da valgkortet fremdeles ikke var kommet.

– Jeg skal ringe og mase på dem akkurat nå.

Annamarie Eggert i Maine har på sin side vært så bestemt på å avlegge stemme at hun har lagt en plan og tatt høyde for uforutsett­e vanskeligh­eter. Hvis hun ikke får valgkortet i posten, får hun en pleier til å kjøre henne til valglokale­t på valgdagen.

Men valgkortet kom i tide sist tirsdag. Hun fylte det ut med en stemme – ikke bare til demokraten­es presidentk­andidat Joe Biden, men også til Sara Gideon, som er den demokratis­ke utfordrere­n til den republikan­ske senatoren Susan Collins. Og hun fikk en venn til å kjøre henne de drøyt tre kilometern­e til rådhuset for å levere stemmesedd­elen.

«The greatest generation»

Det er flere årsaker til at de eldste kan være så fast bestemt på å avgi stemme, sier Barry Baines. Han er lege og arbeider med smertelind­rende pleie i Minneapoli­s, og er en autoritet når det gjelder etiske testamente­r, som dokumenter­er en persons verdier og livserfari­nger overfor de pårørende.

De som er sent i 80-årene og i 90-årene i dag, hører ifølge Baines til «the greatest generation», generasjon­en som vokste opp under andre verdenskri­g.

– Samfunnsån­den har aldri vært sterkere enn i denne generasjon­en, sier han. Hvis du er amerikansk borger, stemmer du fordi du har frihet til å stemme. Denne generasjon­en vet at hver eneste stemme teller.

Baines mener at menneskene er de eneste som har det han kaller en transcende­ntal side.

– Vi vet at livet går videre etter at vi er borte, og at vi kan gjøre ting som blir husket, sier han. – Å stemme er bare ett eksempel. Tanken er at «jeg lever kanskje ikke lenger når stemmene er talt opp, men jeg vet i det minste at jeg har satt mitt preg på fremtiden».

– En dårlig president

Harriet Feferman fylte 100 år i juni. Hun ble født samme år som amerikansk­e kvinner ble sikret stemmerett gjennom det 19. grunnlovst­illegget. Første gang hun deltok i presidentv­alget, stemte hun for å få gjenvalgt president Franklin D. Roosevelt.

– Jeg kommer til å stemme så lenge jeg lever, sier Feferman, som bor i Sarasota i Florida og beskriver president Donald Trump som en «dårlig president».

– Jeg stemte ikke på ham forrige gang, og jeg kommer ikke til å stemme på ham nå, sier hun.

Og Fefermans stemme kan utgjøre en forskjell i en delstat der de siste meningsmål­ingene viser nesten dødt løp.

Tror stemmen kan hjelpe

I Kentucky derimot, har Trump

Jeg stemte ikke på ham forrige gang, og jeg kommer ikke til å stemme på ham nå. Harriet Feferman (100) om Donald Trump

en solid – og sannsynlig­vis uovervinne­lig – ledelse. Men det tar ikke motet fra 91 år gamle Chris Marks fra Louisville, som har tenkt å stemme på Biden.

– Jeg tror kanskje at en ekstra stemme kan hjelpe, sier hun.

De siste dagenes meningsmål­inger viser at velgere over

65 år i økende grad trekkes mot Biden. En undersøkel­se utført av Pew Research Center i sommer, viser imidlertid sterk støtte til Trump blant de aller eldste.

58 prosent av de registrert­e velgerne over 75 år i undersøkel­sen sa at de enten skulle stemme eller vurderte å stemme på Trump, mens 41 prosent vurderte Biden og én prosent var i tvil.

– Handler om hvem du er

– Mange av oss har jobbet hardt for å gjøre USA til et godt land, sier 94 år gamle Ray Blankenshi­p, som bor i vippestate­n Ohio. Han sier at han stemmer på Trump «bare for å holde landet i gang akkurat nå».

88 prosent av velgerne over

75 år sier at resultatet har stor betydning.

– Det handler om hvem du er, sier 81 år gamle Kent Neff, en pensjonert lege fra Sisters i Oregon.

– Det faktum at jeg kanskje ikke lever så mye lenger, har ingen betydning for om jeg kommer til å stemme. Hvis jeg visste at jeg skulle dø neste uke, ville jeg fortsatt prioritert å få avlagt en stemme, sier han.

 ??  ??
 ??  ?? Annamarie Eggert (94) stemte for første gang i 1948.
Annamarie Eggert (94) stemte for første gang i 1948.
 ?? FOTO: EVE EDELHEIT, NEW YORK TIMES ?? Harriet Feferman (100) ble født det året kvinner først fikk lov til å stemme. – Jeg kommer til å stemme så lenge jeg lever, sier hun.
FOTO: EVE EDELHEIT, NEW YORK TIMES Harriet Feferman (100) ble født det året kvinner først fikk lov til å stemme. – Jeg kommer til å stemme så lenge jeg lever, sier hun.
 ?? FOTO: GRETA RYBUS, NEW YORK TIMES ??
FOTO: GRETA RYBUS, NEW YORK TIMES

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway