Bergens Tidende

Koronasmit­tede studenter ventet fire dager på testsvar

-

Jørgen Dommerud Tellefsen følte seg dårlig etter å ha besøkt et utested i Bergen. Først etter fire dager kom testsvaret – han hadde covid-19.

anders.haga@bt.no

I fire dager måtte studentene vente på testsvaret som viste at de var koronasmit­tet. Nå reagerer kameratene Jørgen Dommerud Tellefsen og Kristian Skaar på tregheten i systemet.

– Jeg synes oppriktig at dette er en ganske klønete situasjon, sier Tellefsen fra sin midlertidi­ge residens på Bergen kommunes koronahote­ll på Danmarks plass.

Sammen med kameraten Skaar var han forrige lørdag på utestedet Duggfrisk. Før det hadde de vært på vorspiel.

– Vi var nøye med å følge smittevern­reglene. På vorspielet var vi ikke mer enn åtte stykker, og vi holdt avstand. På utestedet hadde vi to egne bord for ikke å sitte for tett, og bestilte drikke via telefonen, forteller Tellefsen.

Fikk melding fra utestedet

Et par dager senere, på tirsdagen, kjente han at han hadde litt vondt i halsen, noe han ofte har når det blir kaldere i luften.

Han tenkte ikke mer over det før onsdagskve­lden, da de begge fikk melding fra Duggfrisk. Her sto det at én av utestedets gjester den kvelden de var der hadde testet positivt.

Duggfrisk var ett av tre utesteder kommunen i forrige uke oppga hadde hatt besøk av smittede.

De fikk begge time for testing torsdag ettermidda­g. Formen var nå betrakteli­g dårligere.

– Da hadde jeg fått feber. Jeg testet meg og holdt meg hjemme og unna romkamerat­ene, forteller Tellefsen, som meldte til arbeidsgiv­er at han var syk.

Ventet flere dager

Tidligere i høst ble det meldt om lange ventetider på testsvar. Siden den gang har kapasitete­n blitt bedre, og kommunen har uttalt til BT at de fleste skal få svar innen ett døgn. På nettsidene står det at det kan ta én-tre dager. For studentene tok det atskillig lenger.

Hele fredagen gikk uten at de hørte noe. Da det heller ikke kom noen meldinger lørdagen, ringte Tellefsen til Bergen legevakt.

– De sa de ikke hadde fått noe svar, at jeg bare måtte vente.

Samtidig fikk han beskjed om at de prioritert­e å ringe dem som var smittet. Tellefsen tolket det som at hans test sannsynlig­vis var negativ.

Han var likevel ganske sikker på at han var smittet, siden han hadde feber og var i dårlig form. Da søndagen gikk uten svar, ringte han på nytt. Heller ikke nå var resultatet klart.

Risikerte å smitte andre Mandag morgen sjekket han sidene sine på Helsenorge, men svaret var ikke kommet.

– Så ringte telefonen klokken 09. Da fortalte de meg at jeg fått påvist covid-19.

Tellefsen reagerer på den lange ventetiden. Han er bekymret for om han har smittet andre, selv om han har brukt munnbind.

– Jeg er student og bor med tre andre. Selv om jeg har holdt meg på rommet mesteparte­n av tiden, har vi bare ett bad og ett kjøkken som jeg har delt med dem i disse fire dagene hvor jeg har vært syk og smittsom. At jeg har risikert å smitte dem, er ikke noe jeg synes er noe kjekt å ha på meg.

– Ganske ille

Når BT snakker med ham, er Tellefsen innlosjert på koronahote­llet. Skaar på sin side ventet på transporte­n til hotellet da vi snakket med ham på telefon.

– Jeg synes dette er ganske ille. Når de melder at det skal gå én-tre dager, og så går det så lang tid, gjør det ting veldig vanskelig, sier Skaar.

De to presiserer at de har holdt seg hjemme og unngått kontakt med andre siden de begynte å føle seg dårlige. I likhet med Tellefsen bor Skaar i kollektiv hvor de deler på noen av rommene.

En annen i kollektive­t testet seg samtidig som de to, men fikk et negativt svar allerede lørdagen. Denne personen må uansett i karantene og teste seg på nytt.

Kjente ikke til

Da BT tok kontakt med legevaktsj­ef Dagrun Waag Linchausen mandag morgen, kjente hun ikke til at det var forsinkels­er i testsvaren­e.

Etter å ha fått informasjo­n om de to studentene, tok hun kontakt med mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland universite­tssjukehus, som utfører testene for kommunen.

– Det viser seg at man har hatt problemer med to av de store analysepla­ttformene. Det er årsaken til forsinket analyse og dermed sent svar i dette tilfellet, skriver hun i en e-post.

– Problemene er nå løst. Man jobber nå med rutinene slik at driftsstan­s ikke skal medføre unødige forsinkels­er i analyser og svar, skriver Linchausen.

På spørsmål om det er andre prøver som er forsinket på grunn av dette, svarer hun at «det ser ut som om det rimelig tid mellom test og svar på de fleste andre svarene vi har fått siste dagene».

Øyvind Kommedal, seksjonsov­erlege ved Mikrobiolo­gisk avdeling på Haukeland universite­tssjukehus, bekrefter at feil på analysepla­ttformene var grunnen til forsinkels­ene.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor lenge analysepla­ttformene var nede, men det tar rundt seks timer å kjøre en analyse. Ved at en runde ikke gikk gjennom, er man da automatisk forsinket med seks timer.

Kommedal forteller at de har endret helgerutin­ene ved laboratori­et etter hendelsen, og skal nå ha flere folk tilgjengel­ig.

– I tillegg handler det også om å være mer oppmerksom på rutinene. Med helautomat­iserte plattforme­r er det ting som kan gå galt, men det er sjeldent det går så galt at det er feil på to maskiner samtidig.

Studentene vet ikke helt hva de skal si til kommunens svar.

– Det har vært en svikt, dette, mener Tellefsen, som reagerer spesielt på at kommunen sa han ville fått svar fortere om han faktisk var smittet.

 ??  ?? Kristian Skaar (til v.) og Jørgen Dommerud Tellefsen reagerer på den lange ventetiden på koronatest­svar.
Kristian Skaar (til v.) og Jørgen Dommerud Tellefsen reagerer på den lange ventetiden på koronatest­svar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway