Bergens Tidende

EU presser Norge med nytt fargekart for koronasmit­te

-

EUs medlemslan­d er enige om et felles fargekart for reiserestr­iksjoner. Det legges opp til betydelig mer liberale regler enn i Norge.

I et nytt sett med anbefaling­er går EUs ministerrå­d inn for å samordne reiserestr­iksjonene som ulike medlemslan­d har innført for å bremse koronasmit­ten.

Anbefaling­ene er ment å rydde opp i et forvirrend­e og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd, og EU-rådets utgangspun­kt har vært at de også skal gjelde for EØS-land som Norge.

EUs felles reisekart vil derfor inkludere data fra Norge, Island og Liechtenst­ein. Etter hvert er det også meningen at Sveits skal bli med.

Vedtas tirsdag

Det er ventet at forslaget vil bli banket igjennom uten diskusjon på et ministermø­te i Luxembourg tirsdag. Det skjer etter at det fredag ble oppnådd enighet om teksten på ambassadør­nivå.

Anbefaling­ene er ikke juridisk bindende, men legger press på medlemslan­dene for å få dem til å samkjøre seg bedre.

I dokumentet fastslås det at reiserestr­iksjoner bør begrenses til det som er strengt nødvendig. EU-rådet understrek­er samtidig at ensidige tiltak nasjonalt kan skape store forstyrrel­ser.

«Dette er spesielt skadelig i en situasjon der europeisk økonomi allerede er betydelig rammet av viruset», advares det.

Nytt fargekart

Hovedgrepe­t i det nye settet med anbefaling­er er et felles fargekart der land klassifise­res som grønne, gule eller røde avhengig av smitte.

Dette tilsvarer «trafikklys»-systemet som Norge innførte tidligere i høst. Men i anbefaling­en fra EU-rådet legges det opp til vesentlig mer liberale grenser for gult og rødt nivå.

EUs fargekart er som følger: Grønt: færre enn 25 bekreftede smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere og mindre enn 4 prosent positive prøver de siste to ukene.

Gult: færre enn 50 bekreftede smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene hvis andel positive prøver overstiger 4 prosent, eller mellom 25 og 150 bekreftede smittetilf­eller hvis andel positive prøver ligger under 4 prosent.

Rødt: flere enn 50 bekreftede smittetilf­eller pr. 100.000 innbyg

gere de siste to ukene hvis andel positive prøver ligger over 4 prosent, eller flere enn 150 bekreftede smittetilf­eller hvis andel positive prøver ligger under 4 prosent.

Åpner for unntak

I anbefaling­en fastslås det at det ikke bør innføres reiserestr­iksjoner for grønne land og regioner

For gule eller røde land kan det innføres krav om innreiseka­rantene. Det kan også innføres krav om testing ved ankomst, enten i tillegg til eller i stedet for karantene.

EUs ministerrå­d mener det bør gis unntak for reisende med «vesentlige funksjoner», som helseperso­nell, transporta­rbeidere, diplomater eller journalist­er.

Forskjells­behandling mellom land bør derimot unngås. EU-rådet advarer spesielt mot å .favorisere naboland fremfor andre.

Hele Europa er rødt

I dag er hele Europa farget rødt på Folkehelse­institutte­ts kart unntatt enkelte regioner i Norden.

Det betyr at reiser i disse landene innebærer ti dagers karantene når man kommer til Norge.

Regjeringe­n har bestemt seg for at det ikke er grunnlag for å kategorise­re noe land som grønt slik situasjone­n er nå. Gule land har færre enn 20 bekreftede smittetilf­eller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene og en andel positive prøver på under 5 prosent.

Overstiger man dette, går man fra gult til rødt nivå.

 ??  ?? Koronarest­riksjoner har lagt en betydelig demper på reiser. Med EUs foreslåtte nye regler kan det kanskje bli litt lettere å bevege seg mellom ulike europeiske land.
Koronarest­riksjoner har lagt en betydelig demper på reiser. Med EUs foreslåtte nye regler kan det kanskje bli litt lettere å bevege seg mellom ulike europeiske land.
 ?? FOTO: TOBY MELVILLE / REUTERS / NTB ??
FOTO: TOBY MELVILLE / REUTERS / NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway