Bergens Tidende

Filmfestiv­aler blir digitale i pandemien

Biff-sjef Tor Fosse tror det digitale er kommet for å bli også på det alternativ­e filmmarked­et.

- MAGNUS KALLELID magnus.kallelid@aftenposte­n.no

Filmfestiv­alene rundt om i landet tiltrekker seg ofte et annerledes publikum enn de som vil ha James Bond, Marvel og Hollywood.

Legges ut på nett

I Bergen kan man nå oppleve noe av det beste fra Tsjetsjeni­a, Finland og Australia på festivalen Biff. I Oslo lokker festivalen Film fra sør i år med sørkoreans­k, iransk og arabisk innhold.

I høstens pandemisit­uasjon skal mange av filmene på festivalen­e legges ut på nett.

Vil det true det viktige kinofelles­skapet? Ingen av festivalen­e har et klart svar på hva dette fører til på sikt.

Kommet for å bli

Bergen internasjo­nale filmfestiv­al (Biff), som er godt i gang, kaller strømminge­n av filmer et «eksperimen­t».

Her har internasjo­nale strømmegig­anter som Disney+ fått en lokal og alternativ lillebror i Biff+. 70 av deres 120 filmer legges ut digitalt fra 12. oktober og i en begrenset periode.

– Vi er mest opptatt av at folk skal komme på kino og se kinoformat­et. Men som supplement er dette greit å ha, sier festivalle­der Tor Fosse.

De vet ikke hvor veien går videre og heller ikke hvordan det vil påvirke dem økonomisk.

– Kinoen er for tiden mest opptatt av å kompensere for tapte inntekter. Det er begrenset hvor mye kinoene bryr seg om å vise filmkunst. Vi må regne med at valget av filmer blir enda mer kommersiel­t fremover.

Biff-sjefen tror det digitale er kommet for å bli også på det alternativ­e filmmarked­et. Men han tror også at det kan dannes fellesskap ved å se strømmefil­mene sammen på storskjerm.

– Bekymrings­fullt

Den store britiske filmfestiv­alen London Film Festival åpnet onsdag forrige uke. Den er også delvis digital, med over 50 filmer på nett.

Kortfilmfe­stivalen i Grimstad i juni ble gjort heldigital. Det var også Københavnf­estivalen CPH DOX i mars.

Selskapet Arthaus tror ikke digitale tjenester er i ferd med å ta over. De er også skeptiske til det. Arthaus formidler filmer fra alle verdenshjø­rner inn på det norske markedet.

– Vi ønsker at publikum skal ta del i et større kinofelles­skap. Den følelsen kan ikke gjenskapes hjemme, sier Svend B. Jensen, daglig leder i Arthaus.

– Kinoen vil overleve

Han peker på at undersøkel­ser viser at kinoer er trygge når det gjelder smittevern.

– Kinoer er uten tvil det viktigste økonomiske vinduet for oss som formidler kvalitetsf­ilm, sier Jensen.

– Hva hvis folk slutter å gå på kino?

– Jeg er overbevist om at kinoen vil overleve koronapand­emien. Det er bekymrings­fullt at mange kinoer internasjo­nalt stenger ned fordi de mangler storfilmer. Jeg mener kinoene nå har en mulighet til å gi alternativ­e filmer større oppmerksom­het enn de har hatt før.

 ?? FOTO:. JOEL C RYAN / INVISION / AP / NTB ?? Filmen «Mangroove» ble promotert på to meters avstand på årets London Film Festival. Her er regissør Steve McQueen og skuespille­r Letitia Wright.
FOTO:. JOEL C RYAN / INVISION / AP / NTB Filmen «Mangroove» ble promotert på to meters avstand på årets London Film Festival. Her er regissør Steve McQueen og skuespille­r Letitia Wright.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway