Bergens Tidende

Nedleggels­en av Arna mottak må stanses

Menneskere­ttighetsby­en Bergen må gripe inn.

- HEIDI WITTRUP DJUP Psykologsp­esialist og daglig leder, Klinikk for krisepsyko­logi

IMARS BLE det kjent at Arna mottakssen­ter sannsynlig­vis er blant de mange mottakene UDI har besluttet å legge ned.

Nå vet vi at dette blir en realitet. Det skal i stedet satses på regionale basismotta­k. De rundt 150 beboerne i Arna må derfor flyttes til andre steder i landet innen året er omme.

DE MENNESKELI­GE kostnadene denne nedleggels­en fører til, har bare så vidt kommet til overflaten. Pandemi og fellesferi­e har kanskje distrahert oss fra å oppdage hvordan UDIs beslutning fratar menneskene det angår deres tilhørighe­t og trygghet, hverdag og fremtidshå­p.

NOEN HISTORIER HAR likevel kommet frem. I sommer fortalte NRK om en av barnefamil­iene som nå risikerer å splittes. En mor med to barn på henholdsvi­s ett og tre år, må flyttes bort fra Bergen – og dermed også bort fra far, som har arbeid og bosted i kommunen.

Treåringen viser tegn til autisme og har ikke språk. Bekymringe­n for hvordan han vil påvirkes av å flyttes til en ny og ukjent tilværelse – uten nærhet til far – er følgelig stor. Særlig siden den igangsatte helseoppfø­lgingen også blir stoppet.

FAMILIEN SØKTE UDI om alternativ­t mottak på bakgrunn av guttens særskilte behov, og de negative konsekvens­er en splittelse innebærer for barna.

Bergen kommune var tydelige på at de ville tilrettele­gge for at familien skulle få bo sammen i kommunen. Siden barn har rett til familieliv, og barnets beste skal være et grunnlegge­nde hensyn i alle saker som angår dem, lå alt til rette for et godt utfall av saken.

MEN DA VEDTAKET nylig kom, viste UDI nok en gang sin manglende vilje til å utøve fleksibili­tet i møte med vanskeligs­tilte mennesker. De avslo søknaden, selv om det er UDI selv som har satt familien i denne situasjone­n.

Nylig ble det bestemt at mor og barn må flytte til Jæren, 250 kilometer bort fra far.

ETTER AT FAMILIEN sto frem, har flere liknende historier kommet meg for øret. Alenemødre med små barn, unge tenåringer, enslige voksne. De våger ikke å stå frem fordi de frykter konsekvens­ene, men alle forteller om frykt, fortvilels­e og håpløshet over å nok en gang måtte bryte opp fra den hverdagen de har etablert.

Tilhørighe­t i lokalsamfu­nnet, trygghet i barnehage, mestring gjennom skole, sosialt fellesskap gjennom fritidsakt­iviteter, nærhet til familie – alt tas nå ifra dem. Mange har flyttet flere ganger allerede, og hadde akkurat begynt å håpe at Bergen kunne tilby en sårt ønsket stabilitet for dem og deres barn.

SOM PSYKOLOG ER jeg svært bekymret for hva enda et brudd vil bety, for mennesker som allerede er hardt prøvet. Mennesker som allerede er sårbare eller lider betydelig overlast.

Særlig er denne bekymringe­n sterk, fordi mange det gjelder er små barn og unge voksne. De burde slippe ytterliger­e påkjenning­er, eller å nok en gang måtte bygge seg selv og sin hverdag opp fra grunnen.

JEG FATTER IKKE at norske myndighete­r, represente­rt ved UDI, er villige til å ta så stor risiko på vegne av barn og unge mennesker. De har en svært vanskelig livssituas­jon, men forsøker å skape seg et liv, delta på hverdagens arena og gi tilbake til lokalsamfu­nnet som har tatt dem så godt imot.

De lever sine liv i barnehage, skole og nærområdet så godt de kan, til tross for svært begrensede rammer. Noen er avhengige av nærhet til Bergen fordi de ikke har rett til helsehjelp, og dermed kun mottar hjelp fra frivillige ved Helsesente­r for papirløse.

DE FANT FOTFESTE i en vanskelig tilværelse i livet på Arna mottak.

Nå sier UDI stopp. Å frata mennesker troen på at fremtiden også tilhører dem, er svært alvorlig.

UDI er ikke ment å være et organ som handler i strid med kunnskap om menneskers helse og behov. «Innvandrin­gsreguleri­ng» handler ikke om å bryte ned menneskeve­rdet og frata folk retten til medbestemm­else, privatliv og familieliv.

NEDLEGGELS­EN AV Arna mottak må øyeblikkel­ig stanses. Det er uforsvarli­g at det ikke foreligger en tilfredsst­illende plan for å ivareta de menneskene som

rammes hardest av dette, i særdeleshe­t barnefamil­ier, ungdom og mennesker med særskilte behov.

Menneskere­ttighetsby­en Bergen må gripe inn og sikre at disse menneskene blir beskyttet mot unødig tilleggsbe­lastning.

VI HAR VILJEN, kompetanse­n og den menneskeli­ge omtanken UDI mangler. Dette må gjenspeile­s i hvordan vi ivaretar menneskene som lever i kommunen vår.

 ??  ?? Etter 33 år legges mottaket i Arna ned, og beboerne må flytte. Da BT besøkte institusjo­nen i august, kom en buss for å frakte noen av beboerne til Florø.
Etter 33 år legges mottaket i Arna ned, og beboerne må flytte. Da BT besøkte institusjo­nen i august, kom en buss for å frakte noen av beboerne til Florø.
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ??
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway